Ιδιαίτερα δύσκολος αναμένεται ο φετινός χειμώνας λόγω της ενεργειακής κρίσης καθώς οι τιμές στα ξύλα και στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν εκτοξευθεί.

 Σε χωριά της ορεινής Ελλάδας, οι κάτοικοι έχουν ανάψει ήδη τις σόμπες τους καθώς η θερμοκρασία έχει φτάσει ακόμα και τους 0 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τα ξύλα που έχουν αγοράσει σε αυξημένη τιμή πιθανότατα να μη φτάσουν κάτι που εντείνει την ανησυχία τους για το πώς θα τα βγάλουν πέρα τον χειμώνα που έρχεται.

 «Μέχρι τώρα έχω δώσει 1.400 ευρώ στα ξύλα αλλά δεν ξέρω αν θα φτάσουν. Τα προμηθεύτηκα τέλη Αυγούστου. Αρχικά μου τα έδινε 140 με 150 ευρώ και μετά που τα έδωσε 180 ευρώ» δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ κάτοικος από το Οχυρό της Δράμας.

 «Ανάβουμε σχεδόν ένα μήνα σόμπες ό,τι μπορούμε να κάψουμε, πέλλετ αν και αυτά είναι ακριβά, έχει φτάσει 600 ευρώ η παλέτα, δε συμφέρει. Κοιτάμε να το γυρίσουμε στο ξύλο» αναφέρει μία ακόμη κάτοικος από το Κάτω Νευροκόπι.

 Στα ύψη οι τιμές στα ξύλα

Οι τιμές στα ξύλα σε σχέση με πέρυσι έχουν εκτοξευθεί. Πέρυσι ένας τόνος δρυς σε τοπική μάνδρα κόστιζε 120-130 ευρώ σε αντίθεση με φέτος που η τιμή του έχει σημειώσει σημαντική άνοδο αγγίζοντας τα 180-200 ευρώ συν το ΦΠΑ.

 Παράλληλα, οι ποσότητες που θα δοθούν φέτος από το Δασαρχείο δεν αρκούν, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε ξύλα με αποτέλεσμα να κάτοικοι να αναζητούν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.