Στεγαστικά δάνεια: Τι αλλάζει σε σταθερά και κυμαινόμενα επιτόκια
Με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων, συνεχίζεται η ζήτηση στεγαστικών δανείων στην αγορά, με προτίμηση τα σταθερά επιτόκια, που ακόμη είναι σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.
Οι στόχοι για το σύνολο του έτους μιλούν για νέες εκταμιεύσεις ύψους 1- 1,2 δισ. ευρώ , ποσό που τελικά μπορεί να είναι και συντηρητικής πρόβλεψης, συγκριτικά με τα 900 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τη χρήση του 2021.
«Προσπαθούμε να περνάμε όσο πιο συγκρατημένα και σταδιακά μπορούμε τις αυξήσεις στα στεγαστικά δάνεια, σκεπτόμενοι την επιβάρυνση του δανειολήπτη», υπογραμμίζει ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στο powergame.gr, εξηγώντας ότι από το στίγμα των κινήσεων της ΕΚΤ τον Ιούλιο έως τώρα, τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια (στα νέα σταθερού επιτοκίου) έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο σε δύο δόσεις και λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.
Αυτό αφορά λοιπόν, τα νέα δάνεια σταθερού επιτοκίου (δεδομένου ότι σε όσα ήδη τρέχουν δεν υπάρχει καμία αλλαγή της δόσης). Αν ήταν τον Ιούλιο στο επίπεδο του 2,70% (για σταθερό δάνειο 3 ετών και στη συνέχεια κυμαινόμενο) με μάξιμουμ το 3,90% (σταθερό επιτόκιο για 30 έτη), σήμερα κινείται στο εύρος του 3,10% – 4,70% (το τελευταίο για 30 έτη).
Αυτό αντανακλά μια ανοδική προσαρμογή της τάξεως του 0,90%, που κατά μέσο όρο, έγινε σπαστά σε δύο φορές από τον Ιούλιο ως σήμερα ( +0,40% και + 0,50%).
Με αυτή τη λογική, της συγκρατημένης ανατιμολόγησης, θα κινηθούν οι τράπεζες και για το υπόλοιπο του έτους. Άλλωστε, αν επρόκειτο να περάσουν το πραγματικό κόστος χρήματος στον πελάτη, τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν… σε τριπλάσιο ποσοστό από τις αυξήσεις που γίνονται, όπως διευκρινίζουν τραπεζικές πηγές.
Το ευτύχημα είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο συνολικό υπόλοιπο στεγαστικών δανείων, όπου κατά πλειοψηφία, το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, την τελευταία τριετία, έχει συμβεί μια «θετική» ανατροπή: Πάνω από 30.000 δανειολήπτες προτίμησαν σταθερό επιτόκιο, με μέσο ύψος τα 60.000 ευρώ.
Από το 2019 έως το φετινό φθινόπωρο, έχουν δοθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ δάνεια σταθερού επιτοκίου. Οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν μία σταθερή κλειδωμένη δόση, είτε για ένα μικρό διάστημα μιας τριετίας είτε για 30 χρόνια, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, «βρέξει – χιονίσει». Ειδικά όταν τα επιτόκια ήταν – και παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό –ελκυστικά.
Εξ ου και οι υψηλοί ρυθμοί με τους οποίους τρέχουν οι τράπεζες στην αγορά της στεγαστικής πίστης (τον Ιούνιο μόνο οι νέες εκταμιεύσεις στην αγορά ήταν 135 εκατ. ευρώ): εντυπωσιακή άνοδο κατά 60% καταγράφει στα στεγαστικά δάνεια η Εθνική Τράπεζα, που κάλυψε και με το παραπάνω τα μερίδια στα οποία στόχευε, αντίστοιχα υψηλά ποσοστά και μεγάλα μεγέθη εμφανίζουν οι Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank κατά 50% και 40% αντίστοιχα, με την τελευταία να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο στις νέες εκταμιεύσεις.
Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα την ανοδική τους πορεία, ακολουθώντας το στίγμα των κινήσεων της ΕΚΤ και στα στεγαστικά δάνεια, με μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.
Στο μεταξύ, παρά τη σαφή προτίμηση του κοινού στα σταθερά επιτόκια, οι τράπεζες δίνουν και την εναλλακτική λύση του κυμαινόμενου επιτοκίου, για όσους δεν επιθυμούν τις «δεσμεύσεις». Το κυμαινόμενο που ως γνωστόν βασίζεται στο euribor, συν ένα περιθώριο κέρδους που μπορεί σήμερα να είναι 4,30%. Η δόση αλλάζει αυτόματα, αναπροσαρμοζόμενη στην πορεία του euribor, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Όσο για το περιθώριο spread του επιτοκίου, είναι κυρίως στο 3% και παρά το ανοδικό κλίμα, οι τράπεζες όχι μόνο δεν το έχουν αυξήσει, αλλά το έχουν περιορίσει.
«Αυξάνουμε σταδιακά τα σταθερά, αλλά στα κυμαινόμενα έχουμε προβεί σε μειώσεις» επισημαίνει γενικός διευθυντής μεγάλου συστημικού ομίλου. «Θέλοντας να παρέχουμε μια ακόμη λύση επιλογής, πέραν του σταθερού επιτοκίου, για όσους δεν θέλουν να δεσμευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, επειδή ανεβαίνει το euribor εμείς μειώνουμε το spread του περιθωρίου, για να γίνει κάπως πιο ελκυστικό και το κυμαινόμενο».