Πενήντα ημέρες απομένουν για να ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σημαντικά επιχειρηματικά deals στη χώρα. Πρόκειται για την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Είναι μια από τις πιο εξέχουσες επιχειρηματικές συμφωνίες που ανακοινώθηκαν ποτέ στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία, αφού η εταιρεία τεχνολογίας και παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (fintech) αποτιμήθηκε σε 2 δισ. ευρώ. Η δε αμερικανική τράπεζα JP Morgan που ενδιαφέρεται να αποκτήσει τραπεζική λιανική στην Ευρώπη, θα κατέβαλε περί το 1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49%.

Το κλείσιμο της συμφωνίας που περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή του τιμήματος, σχεδόν 10 μήνες μετά την ανακοίνωση του δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται πυρετωδώς.

«Είναι μια δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση», ανέφερε πηγή κοντά στη διαδικασία. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την ολοκλήρωσή της ως ένα παιχνίδι πόκερ, δικαιολογώντας  τις όποιες δυσκολίες εμφανίσθηκαν μέχρι τώρα ως φυσιολογικές, με δεδομένο ότι η συμφωνία έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο, ένα μην πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και πριν αρχίσει η μεγάλη πίεση στην αμερικανική χρηματαγορά και το «ξεφούσκωμα» των νεοφυών επιχειρήσεων και των fintech, όπως είναι η Viva Wallet.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία CB Insights, οι fintech ανά τον κόσμο έχασαν σε αξία πάνω από μισό τρισ. δολ. μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022. Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η JP Morgan κάνει δεύτερες σκέψεις.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ενδεικτικό για την κατάληξη της συμφωνίας είναι ότι η JP Morgan τον περασμένο Αύγουστο, αγόρασε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ της Viva Wallet.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι η 30η Νοεμβρίου 2022 είναι η τελευταία ημέρα για την οποία υπάρχει περιθώριο ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Αν δεν επιτευχθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε η συμφωνία δεν θα υλοποιηθεί καθόλου. Πάντως η διοίκηση της Viva Wallet και ο επικεφαλής της Χάρης Καρώνης το τελευταίο διάστημα ξοδεύουν πολλές ημέρες -αν όχι εβδομάδες- στη Νέα Υόρκη για τις διαπραγματεύσεις.

Η Viva Wallet το 2021 είχε έσοδα 56,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 87% σε σχέση με το 2020 και λειτουργικές ζημίες ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, από λειτουργικές ζημίες ύψους 2,6 εκατ. ευρώ το 2020. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες ύψους 17 εκατ. ευρώ, όσες ήταν και το 2020