Στα ίδια επίπεδα ή και παραπάνω από τα αντίστοιχα του 2019 οδεύουν αυτή την ώρα τα έσοδα από τη φετινή τουριστική κίνηση, προµηνύοντας πως το 2022 θα µείνει στην ιστορία του ελληνικού τουρισµού ως µια µεταβατική χρονιά υπεραπόδοσης, που στήριξε την εθνική οικονοµία και άνοιξε τον δρόµο για το επόµενο µεγάλο στοίχηµα, το 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Τουρισµού δείχνουν πως οι εκτιµήσεις ξεπερνούν τα 18,2 δισ. ευρώ, καθώς ο φετινός Αύγουστος ήταν ελαφρώς καλύτερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και το φινάλε του Σεπτεµβρίου ακόµα καλύτερο σε σχέση µε το 2019.

3_2
Στο ίδιο κλίµα είναι και ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο οποίος από το βήµα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών εκτίµησε ότι τα τουριστικά έσοδα θα πιάσουν από 18,8 έως 19 δισ. ευρώ, βλέποντας το 2022 να εξελίσσεται σε χρονιά υπεραπόδοσης.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν κάποιες εκτιµήσεις για κλείσιµο κοντά στα 20 δισ. ευρώ, όπως, για παράδειγµα, η εκτίµηση της γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυµπίας Αναστασοπούλου, που είχε επισηµάνει πως υπάρχει µεγάλη πιθανότητα και ελπίδα τα έσοδα από τον εισερχόµενο τουρισµό φέτος να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι των 18,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2019. Τελικά πόσο µακριά είµαστε από αυτό το σενάριο; «∆εν µπορούµε να πλησιάσουµε τα 20 εκατ., γιατί οι τιµές διαµονής πέφτουν. Τον Σεπτέµβριο οι τιµές είναι πάντα µειωµένες στο 30% σε σχέση µε τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο πέφτουν στο 50% σε σχέση µε τον Αύγουστο. Εποµένως, είναι σαφές ότι ναι µεν βλέπουµε µια επισκεψιµότητα µεγάλη στη χώρα µας, αλλά µε διαφορετικές τιµές», αναφέρει σε επικοινωνία µε τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

«Με τα στοιχεία που έχουµε έως σήµερα, ο ελληνικός τουρισµός οδεύει ξεκάθαρα σε µια χρονιά παρόµοια του 2019. Κάποιες επιχειρήσεις και κάποιοι προορισµοί ίσως να δουν ακόµα υψηλότερα νούµερα», προσθέτει.

Οσον αφορά τις πληρότητες, ο πρόεδρος της ΠΟΞ δηλώνει απόλυτα ικανοποιηµένος, αλλά προειδοποιεί για τα αυξηµένα λειτουργικά κόστη που πνίγουν τις επιχειρήσεις.

«Η µέση πληρότητα για τον Σεπτέµβριο στο µοντέλο “Ηλιος-Θάλασσα” είναι στο 80% µε 85% µέσο όρο, που είναι πολύ καλή», λέει χαρακτηριστικά, βλέποντας και έναν εξίσου καλό Οκτώβριο. Τα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας (Χαλκιδική, Θάσος, Πιερία) θα κλείσουν γύρω στις 15 Οκτωβρίου και η Νότια Ελλάδα, δηλαδή η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ιόνιο και κυρίως η Κέρκυρα, θα κρατήσει µέχρι τις πρώτες ηµέρες του Νοεµβρίου. «Ετσι, µπαίνουµε ουσιαστικά στα νούµερα του 2019 ακόµα και σε επίπεδο πληροτήτων σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οµως, το 2022 είναι µια χρονιά µεταβατική στο οικονοµικό σκέλος των επιχειρήσεων λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους».

Πολύ καλή κρίνεται η επιβατική κίνηση τον Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών


Πώς κινήθηκαν οι αερομεταφορές

Πολύ καλά κινήθηκε η επιβατική κίνηση τον Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών (∆ΑΑ), ενώ θετικός αναµένεται και ο Οκτώβριος, µε τον προγραµµατισµό των θέσεων να ξεπερνά την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

«Συνολικά, η επιβατική κίνηση βρίσκεται στο -3% σε σχέση µε τον Σεπτέµβριο του 2019», αναφέρει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ∆ΑΑ. «∆εν παραπονιόµαστε όµως, πήγαµε πολύ καλά, αν αναλογιστούµε ότι δεν είχαµε τις αγορές από Κίνα, Ρωσία και Ουκρανία». Οπως λέει, η κίνηση του εσωτερικού οδεύει προς το συν σε σχέση µε το 2019, ενώ του εξωτερικού είναι ακόµη στο µείον (-6,3%). Σε επίπεδο χρονιάς, λόγω του ότι οι πέντε πρώτοι µήνες είχαν επηρεαστεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισµούς που επέβαλε η πανδηµία COVID-19, η επιβατική κίνηση βρίσκεται περίπου στο -13,5%. «Από τον Απρίλιο και µετά, όµως, βλέπουµε ότι από το -6% πήγαµε στο -5%, φτάνοντας τώρα στο -3%», λέει, αισιοδοξώντας για ακόµα καλύτερη ανάκαµψη.

Οι αγορές που «ψήφισαν» φέτος Ελλάδα ήταν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωµένο Βασίλειο, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Σερβία και ο Καναδάς


Πέρα από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα, οι αγορές που δεν τίµησαν τη χώρα µας όσο στις προ πανδηµίας εποχές είναι η Ιταλία και η Πολωνία. Αντιθέτως, οι αγορές που ψήφισαν φέτος Ελλάδα ήταν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωµένο Βασίλειο, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Σερβία και ο Καναδάς.