Την αισιοδοξία του ότι ίσως ο χειμώνας για την Ελλάδα, να είναι λιγότερο δύσκολος, εξέφρασε από το Ηράκλειο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, υπεύθυνος για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Βλέπω ότι έχουμε μία πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, βλέπω ότι παρά την μείωση της παραγωγής που έκανε ο ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς δεν ακολουθούνε - δηλαδή έχουμε τώρα μία μικρή πτωτική τάση. Έχουμε ένα θέμα με το diesel που θα το δούμε, το είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα, αλλά γενικότερα είναι πιθανόν ο χειμώνας ειδικά για την Ελλάδα να μην είναι τόσο δύσκολος όσο νομίζαμε. Το τι τιμές έχει το φυσικό αέριο έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί χαμηλές τιμές φυσικού αερίου δημιουργούν σε εμάς τη δυνατότητα να είμαστε περισσότερο παρόντες σε άλλα πεδία» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, που υλοποιεί το Οικονομικό Επιμελητήριο με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που αναδύονται από την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε το ίδιο αισιόδοξος σε ότι αφορά τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει χώρος για όλους» και επαναλαμβάνοντας τη δυνατότητα που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως τόνισε μπορούν να κάνουν μέσω του ταμείου «παραγωγικές και βιώσιμες επενδύσεις».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το εργαλείο ειδικά των δανείων» έχει και χώρο μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον και «ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε επενδυτικά σχέδια 7 δισ. ευρώ, αλλά έχουμε χώρο κοντά στα 30 δισ. ευρώ, συνεπώς όλοι οι καλοί χωράνε».

Ως μια μεγάλη ευκαιρία, για τις επιχειρήσεις, χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας που ανέφερε ότι «31 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα στην οικονομία μέχρι το 2026 και πως τα 2/3 θα απευθύνονται μόνο σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Όσον αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθεσε, ότι θα έχουν πρόσβαση στο 1/3 του Ταμείου με χαμηλότοκα δάνεια με μεσοσταθμικό επιτόκιο, της τάξης του 0,9% και μέση περίοδο αποπληρωμής τα δέκα χρόνια.