Παγωμένα διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών τα επιτόκια για όσους καθυστερούν να πληρώσουν οφειλές στο δημόσιο ή έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων. Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε δύο συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης), ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, τα οποία θα επανεξεταστούν το 2023. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια για τις καθυστερημένες πληρωμές φόρων παραμένουν σταθερά μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, ενώ το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με την απόφαση δεν αλλάζει το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου και για την έντοκη επιστροφή φόρων από το Δημόσιο προς τους φορολογούμενους μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, ενώ για την πάγια ρύθμιση το ύψος του επιτοκίου θα εξεταστεί νωρίτερα μέσα στο επόμενο έτος.
Ο νόμος ορίζει ότι οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους επί του εν λόγω ποσού φόρου για τη χρονική περίοδο από την επόμενη μέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας.
Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.
Σήμερα επιβάλλεται τόκος 0,73% από την επόμενη μέρα της λήψης της νόμιμης προθεσμίας, ενώ ο τόκος στην πάγια ρύθμιση ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις σε 5,87%.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, χρέη στο ελληνικό δημόσιο έχουν σήμερα περισσότεροι από 4,2 εκατ. φορολογούμενοι και ως εκ τούτου μία αλλαγή των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα θα τους ανάγκαζε να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την αποπληρωμή των οφελών τους.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται σε 112,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,84 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν το τρέχον έτος. Από τους 4.230.900 οφειλέτες, οι 1.966.599 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών. Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Συνολικά, χρωστούν το ποσό των 326 εκατ. ευρώ, που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.
Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών ή διαφορετικά 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα 90 δισ. Το χρέος των ανωτέρω ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα και όπως γίνεται αντιληπτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί.
Στην κατηγορία αυτή σημαντική είναι η συνεισφορά στη δημιουργία του χρέους των νομικών προσώπων, καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ.