Συνεχίζει και στο εννεάμηνο η υψηλή πτήση εσόδων και κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑ. Τα πρωτόγνωρα μεγέθη που σημειώθηκαν στο α’ τρίμηνο και στο εξάμηνο του έτους, συνεχίστηκαν και σε επίπεδο εννεάμηνου, όπου καταγράφονται νέα μεγέθη ρεκόρ.

Τα πρώτα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών (πλην χρηματοπιστωτικών) για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη αύξηση μεγεθών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) εμφανίζονται κατά μέσο όρο αυξημένα 55%, ενώ τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) έχουν υπερδιπλασιαστεί (+108%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ενδεικτικό της πορείας είναι ότι η Helleniq Energy πετυχαίνοντας αύξηση εσόδων 72% στο εννεάμηνο κατάφερε έσοδα πολύ υψηλότερα από εκείνα που είχε καταγράψει στο 12μηνο της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα παρουσίασε έσοδα ύψους σχεδόν 11 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 έναντι 9,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο 12μηνο. Όλα δείχνουν ότι οι πωλήσεις του διυλιστηρίου θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, από περίπου 6 δισ. ευρώ που ήταν το 2020 και 8,8 δισ. ευρώ το 2019.

Ο όμιλος Μυτιληναίου κατάφερε στο εννεάμηνο σχεδόν τριπλασιασμό εσόδων (+170%), δείχνοντας ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 6 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ το 2020 και 2,2 δισ. ευρώ το 2019. Η μεγάλη ώθηση προέρχεται από τις δραστηριότητες του τομέα παραγωγής ενέργειας, αλλά σημαντική αύξηση παρουσιάζουν όλοι οι τομείς δραστηριότητας του ομίλου, όπως μεταλλουργίας και έργων.

Αλλά δεν είναι μόνον οι ενεργειακές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν… υπερπτήσεις χάρις στις υψηλές τιμές των ενεργειακών αγαθών. Σε πρωτόγνωρα επίπεδα κινούνται και οι άλλες εισηγμένες όπως η Titan Cement, η Autohellas, ο ΟΛΠ, η Μοτοδυναμική, η Π. Πετρόπουλος και η Παπουτσάνης. Η Παπουτσάνης έχει σχεδόν τριπλασιάσει το μέγεθός της μέσα στη διάρκεια της τελευταία τετραετίας (2019-2022) και μοιάζει να μην «κουράζεται» από την έξοδο της πανδημίας.


Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η επαναφορά του τουρισμού, ο οποίος αναμφίβολα αύξησε την κατανάλωση και το ΑΕΠ. Αυτό δείχνει και η πορεία της Autohellas, η οποία μετά και τις εξαγορές σε Ελλάδα και Πορτογαλία βαδίζει να καταστεί σύντομα μια εταιρεία του 1 δισ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσίασε αποτελέσματα στο εννεάμηνο που δεν ενσωματώνουν τα μεγέθη ούτε της Stellantis στην Ελλάδα, αλλά ούτε και της Πορτογαλικής Hertz που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Από την άλλη πλευρά η Aegean πλέον έχει επανέλθει σε επίπεδα του 2019 με τον τζίρο στο εννεάμηνο να έχει η ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και για εφέτος να κυμαίνεται μόλις 1,2% χαμηλότερα σε σχέση με τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ενδεικτικό της πορείας φέτος στο εννεάμηνο είναι ότι από τις 14 επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν αποτελέσματα εννεάμηνο 2022, μόνον μια σημείωσε μικρή κάμψη εσόδων σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για την Mermeren Kombinat η οποία παρουσίασε μικρή μείωση εσόδων 1,3%.

Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά κέρδη φαίνεται ότι εκτοξεύθηκαν. Ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ακολούθησαν το ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας) κινήθηκαν στο +108% σε σχέση με πέρυσι. Για τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσαν αποτελέσματα η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ η οποία είναι διπλάσια εκείνης της αντίστοιχης περιόδου του 2021 και σχεδόν τριπλάσια εκείνης του 2019. Πέρυσι στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους των ίδιων επιχειρήσεων είχαν ανέλθει σε 1,04 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 σε 0,76 δισ. ευρώ.

Η πορεία αυτή έχει οδηγήσει σε ένα μπαράζ χρηματικών διανομών με τη μορφή προμερισμάτων για τα κέρδη του 2022, που μέχρι τώρα φτάνει τα 420 εκατ. ευρώ. Από αυτά, σχεδόν τα μισά διανέμει η Helleniq Energy, επιπλέον 107 εκατ. ευρώ διανέμει ο ΟΠΑΠ και άλλα 100 εκατ. ευρώ οι εταιρείες Jumbo (55 εκατ. ευρώ) και η Motor Oil (44 εκατ. ευρώ). Με βάση τις χρηματικές διανομές φέτος (για τα κέρδη του 2021), ήδη έχει διανεμηθεί περίπου το 25% των μερισμάτων της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι στις χρηματικές διανομές λαμβάνονται υπόψη τα προμερίσματα και τα προσωρινά μερίσματα για τη χρήση του 2022. Δεν περιλαμβάνονται π.χ. οι επιστροφές κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν πρόσφατα η Autohellas, η Ideal Holdings, η Attica Group και άλλες.