Με γεμάτες… τις αποσκευές επιστρέφουν από τη «Μέκκα» της καινοτομίας, τη Silicon Valley, έξι ελληνικές startups και πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία, που επί μία εβδομάδα βρέθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ανοίγοντας δρόμους εξωστρέφειας για το ελληνικό οικοσύστημα. Οι συναντήσεις με κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Google, η Apple, η Microsoft, η Ericsson, αλλά και με Venture Capital Funds, όπως το Sequioa Capital και το Nomura Greentech, ανοίγουν δρόμους εξωστρέφειας για το ελληνικό οικοσύστημα.

Οι startups-μέλη του Elevate Greece, iComat, Digital Commerce Intelligence, Hosthub, Phenometry, BibeCoffe και Gaspardesk, όχι μόνο είχαν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με την κοιτίδα της τεχνολογίας, τη Silicon Valley, αλλά διερεύνησαν τις προοπτικές επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ.


Ταυτόχρονα, οι έξι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, και Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, διέγνωσαν θετικό έδαφος και για δυνητικές χρηματοδοτικές κινήσεις από αμερικανικά venture capitals, με τα οποία είχαν επαφές, πραγματοποιώντας pitching events.




«Βρεθήκαμε στο κέντρο της παγκόσμιας καινοτομίας. Εκεί που πρέπει να έχουμε όλο και πιο δυναμική παρουσία. Θέλουμε να αναδείξουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, να αυξήσουμε την εξωστρέφειά του και να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας των νεοφυών επιχειρήσεων εδώ στις ΗΠΑ μέσω του Elevate Greece» σχολίασε από το Σαν Φρανσίσκο ο κ. Δήμας.

Ενδιαφέρον από VCs
Στην «καρδιά» της παγκόσμιας νεοφυούς σκηνής, το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε θεσμικούς επενδυτές, με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών από τον χώρο της τεχνολογίας, αλλά και με Έλληνες που ήδη επιχειρούν επιτυχημένα στις ΗΠΑ και μάλιστα σε τομείς αιχμής.


Σε συνάντηση με τον επενδυτικό φορέα Nomura Greentech, συζητήθηκαν, για παράδειγμα, πιθανές συνεργασίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης, στην αγροτεχνολογία και σε άλλα έργα υποδομών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι επαφές με την εταιρεία αυτοματοποίησης διαδικασιών Miroculus, με ιδρύτρια τη Δρ Φαίη Χριστοδούλου, την οποία το περιοδικό Forbes περιέλαβε το 2021 στις 25 κορυφαίες γυναίκες παγκοσμίως στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Η Miroculous δραστηριοποιείται στη συνθετική βιολογία, έχοντας αναπτύξει μία ειδική συσκευή που απλοποιεί την εξέταση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

«Το εκεί οικοσύστημα μας υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά. Οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν πλέον πολύ θετικά την Ελλάδα και τις εγχώριες startups. Συναντήσαμε, εκτός από Αμερικανούς, και πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες σε κορυφαίες θέσεις κλάδων, οι οποίοι δεν είναι ακόμη αναπτυγμένοι στην Ελλάδα δεν είναι, όπως τα κρυπτονομίσματα, η τεχνητή νοημοσύνη και η καθαρή ενέργεια» ανέφερε ο κ. Δήμας.

Αυτό το θετικό κλίμα επιβεβαίωσε, για παράδειγμα, η ελληνική αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της στις εγκαταστάσεις του επιχειρηματικού πάρκου Plug and Play Tech Center, στη Silicon Valley, έναν από τους σημαντικότερους επιταχυντές, που δραστηριοποιείται σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Η εταιρεία, από την οποία έχουν περάσει κολοσσοί όπως οι Google, PayPal, Logitech, εξειδικεύεται στο να εντοπίζει startup σε όλο τον κόσμο και να τις συνδέει με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.

Αντλώντας τεχνογνωσία
Αντίστοιχα θετικά μηνύματα έλαβε η ελληνική αντιπροσωπεία στα κεντρικά γραφεία της Microsoft, όπου είχε σύσκεψη εργασίας με την κυρία Ayelet Steinitz (General Manager, Global VC and PE Relationships) και τον κ. William Tschumy (Venture Capital and Private Equity Partnerships) και άλλα στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού.

Οι έξι startups και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είχαν επαφές με τον ιδρυτή της Scale AI, Alexandr Wang, τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο 25 ετών, που θεωρείται από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου. Η ίδια η Scale AI, με CEO τον Μιχάλη Κράτσιο, αποτελεί πραγματικό success story, αφού δραστηριοποιείται σε εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην άμυνα, την ασφάλεια και την πολιτική προστασία.



Εξαιρετικά γόνιμη ήταν για την ελληνική πλευρά και η επίσκεψη στο Swissnex, στις εγκαταστάσεις που έχει η Ελβετία στο Σαν Φρανσίσκο με σκοπό να ενδυναμώσει την παρουσία του ελβετικού οικοσυστήματος καινοτομίας στη Silicon Valley. Μία βέλτιστη πρακτική, την οποία μελετά και η Ελλάδα.

Το κεντρικό μήνυμα που μετέφεραν σε όλες τις επαφές τους οι κ.κ. Δήμας και Φραγκογιάννης, όπως και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, κ. Ιωάννης Σμυρλής, είναι το «Greece: From GRexit to GRowth». Με αυτό το μότο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη νέα σελίδα, που έχει γυρίσει η Ελλάδα, περιγράφοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο οικοσύστημα καινοτομίας.

Οι Έλληνες των ΗΠΑ
Συναντήσεις έγιναν και με τα μέλη Silicon Valley Greek Hub, ένα δίκτυο ταλαντούχων Ελλήνων, που δραστηριοποιείται στην μήτρα της καινοτομίας και που επιδιώκει να διευκολύνει την σύνδεση της Ελλάδας με την περιοχή της Silicon Valley.

Οι έξι startups του Elevate Greece συναντήθηκαν επίσης με τον ιδρυτή και CEO της Matternet, Ανδρέα Ραπτόπουλο. Η Matternet είναι μία νεοφυής επιχείρηση πρωτοπόρος, παγκοσμίως, στις μεταφορές προϊόντων με drone. Η εταιρεία θεωρείται εκ των πλέον επιτυχημένων στον κλάδο της, καθώς πρόκειται για τον πρώτο ιδιωτικό φορέα που έλαβε άδεια/πιστοποίηση από τις ΗΠΑ για να πετούν τα οχήματα της πάνω από κατοικημένες/αστικές περιοχές.

Εξίσου γόνιμη ήταν η συνάντηση με τον Μιχάλη Ποταμιά, υπεύθυνο στο Machine Learning της εταιρείας Coinbase, όπου συζητήθηκε το πως μπορεί η Ελλάδα να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα στην καινοτομία στον τομέα του blockchain και των crypto-currencies.

Επαφές είχε η ελληνική πλευρά και με τις τρεις scale-up επιχειρήσεις της Silicon Valley σε γεύμα που διοργάνωσε ο επενδυτής Ανδρέας Σταυρόπουλος.

Σε Stanford και Berkley
Οι έξι startups και οι Έλληνες αξιωματούχοι είχαν επίσης σημαντικές επαφές και στα κορυφαία πανεπιστήμια Stanford University, University of San Francisco και Berkley. «Είναι απίθανο να βλέπεις από κοντά, σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, να πρωταγωνιστούν τόσα παιδιά από την Ελλάδα. Ακόμα πιο συγκλονιστικό όμως είναι να βλέπεις την αποφασιστικότητα τους να συνδράμουν στην πατρίδα τους με τη γνώση και το ταλέντο τους» τόνισε ο κ. Δήμας μετά από την επίσκεψη στο Stanford.

Όπως είπε ο ίδιος, υπήρξε συμφωνία με τον έτερο πανεπιστημιακό κολοσσό, αυτού του Berkeley, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία του στην Ελλάδα και συνέργειες με τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η ελληνική πλευρά συναντήθηκε, επίσης, με Dr. Sean Randolph, διευθυντή του αμερικανικού Think Tank «Βay Area Council Economic Institute, στο οποίο παρουσίασαν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο οικοσύστημα καινοτομίας.