Αλ. Εξάρχου: «Μελετάμε τις συμφωνίες, για να διασφαλίσουμε το συμφέρον της Παγκρήτιας»
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» και καμιά φορά η δεύτερη ματιά στα γεγονότα, στις συμφωνίες, στις συνεργασίες είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και ικανή συνθήκη για την περαιτέρω βελτίωση της αρχικής πρότασης.
Σε αυτό φαίνεται να συμφωνούν θεσμοί, τράπεζες και μέτοχοι και, εν προκειμένω, η Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της Παγκρήτιας και οι μέτοχοί της, που μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου σχεδιάζουν την επόμενη μέρα.
Λογικό είναι οι νεότεροι μέτοχοι που μπήκαν μέσω της Thrivest Holdings Ltd στην αύξηση κεφαλαίου, εισφέροντας έως ποσοστού 23,28% του κεφαλαίου (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης και Αλ. Εξάρχου) να θέλουν να ενημερωθούν σε βάθος για τις συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο αυτό, με τη συμφωνία για την απορρόφηση της HSBC να αποτελεί σταθερή επιλογή, αποφασίστηκε να ξαναδούν με μια δεύτερη ματιά, όπως προαναφέρθηκε, το πλαίσιο της συμφωνίας, τόσο με την Τράπεζα Χανίων (για τη μεταξύ τους συγχώνευση) όσο και με την QQuant για τους όρους του συμβολαίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Εξηγώντας από την πλευρά του την οπτική του ως νέου μετόχου και μιλώντας στο powergame.gr, ο κύριος Αλ. Εξάρχου ήταν παραπάνω από σαφής: «Μελετάμε προσεκτικά τις συμφωνίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε το όποιο συμφέρον προς όφελος της Παγκρήτιας, την οποία στηρίξαμε κεφαλαιακά και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για την περαιτέρω ανάπτυξή της».
Ανοίγει ξανά ο φάκελος για Χανίων και QQuant
Πηγές που πρόσκεινται στους μετόχους διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να εξασφαλισθεί ότι οι εκκρεμείς συμφωνίες, τόσο με τη Χανίων, όσο και με την QQuant, όχι μόνο δεν θα βλάψουν τα συμφέροντα της Παγκρήτιας, αλλά αντιθέτως μπορεί να αποδειχθούν και προς όφελός της.
Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον από πλευράς των νέων μετόχων υπάρχει η πρόθεση να γίνει μια σοβαρή προσέγγιση ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το πλαίσιο της συμφωνίας δεν θίγει τα συμφέροντα της Παγκρήτιας.
Το γεγονός ότι ανοίγει ξανά ο φάκελος στο θέμα της συμπόρευσης με την Τράπεζα Χανίων δεν σημαίνει απαραίτητα ανατροπή στην εξέλιξη της συγχώνευσης. Στη φάση αυτή, οι νέοι μέτοχοι αυτό που έχουν εκφράσει είναι προβληματισμός και ερωτηματικά – εξ ου και θα ορισθεί νέα συνάντηση των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες, όπως αποφασίστηκε μετά τις συνομιλίες την Παρασκευή.
Αν στην πορεία υπάρξει χαοτική ή αγεφύρωτη διαφορά (κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα), ενδεχομένως οδηγηθεί σε ναυάγιο η συμφωνία. Ο στόχος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι αυτός. Ο στόχος είναι να εξασφαλισθεί η Παγκρήτια, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί σε κλίμα καλοπροαίρετης και θετικής διαπραγμάτευσης. Και αυτή είναι η θέση του διοικητικού διδύμου της Τράπεζας, Δ. Δημόπουλου – Α. Βαρθολομαίου, θέση που επιβεβαιώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Στο πλαίσιο μιας πιθανής αναθεώρησης της συμφωνίας για τη συγχώνευση με τη Χανίων, δεν αποκλείεται η βελτίωση στη σχέση ανταλλαγής των μετοχών. Όπως υποστήριξε παράγοντας που είναι κοντά στη διαδικασία, «αυτήν τη στιγμή δεν δείχνει να είναι προς όφελος της Παγκρήτιας η συμφωνία με τη Χανίων».
Το δικαίωμα στην αύξηση που δεν άσκησε η Χανίων
Στο μεταξύ, είναι άξιο απορίας, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το γεγονός ότι η Τράπεζα Χανίων, μολονότι της δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας, και μάλιστα πριν από την περίοδο συμμετοχής μέσω των αδιάθετων πακέτων, τελικά δεν άσκησε το δικαίωμα αυτό και δεν απέκτησε μετοχές.
Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι διερωτώνται γιατί η Χανίων δεν εκμεταλλεύθηκε την επενδυτική ευκαιρία, όπως τη χαρακτηρίζουν, να μπει με μια σχέση ανταλλαγής που ήταν προς το συμφέρον της (1.000 μετοχές Χανίων θα ανταλλάσσονταν με 1.000 μετοχές Παγκρήτιας στο 1,25).
Το αίτημα της Lyktos για αλλαγή Δ.Σ.
Στο μεταξύ, ο έτερος μέτοχος, που είναι το Lyktos Group (συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα), που πριν την αύξηση κεφαλαίου ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκρήτιας και τώρα αποτελεί τον δεύτερο από πλευράς συμμετοχής μέτοχο, με ποσοστό 11,2%, έχει ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον νόμο, αυτό πρέπει να γίνει σε 45 ημέρες από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου.
Το σίγουρο είναι ότι τον επόμενο μήνα, που οι νέοι μέτοχοι περιμένουν την έγκριση του fit and proper από τον Ευρωπαίο Επόπτη SSM (έχοντας ήδη το πράσινο φως από την Τράπεζα της Ελλάδος), θα επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο η Παγκρήτια Τράπεζα. Η οποία ως στόχο της έχει να καταστεί ο πρώτος μη συστημικός όμιλος που θα απευθύνεται στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση.