Μπορεί τα χαρτικά Γλάρος των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης να είναι ο μόνιμος πρωταγωνιστής της αλυσίδας στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» όμως λίγοι γνωρίζουν ότι πίσω από την Ελληνική Χαρτοβιομηχανία Γλάρος ΑΒΕΕ «κρύβονται» όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες της οικογένειας Σκλαβενίτη καθώς και μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα.

Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Πέρα από την ομώνυμη χαρτοβιομηχανία σε ενοποιημένο επίπεδο συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Baker Master ABEE η οποία παράγει – μεταξύ των άλλων – τα ομώνυμα σφολιατοειδή και πίτσες, η Bonora IKE που διαχειρίζεται τα έτοιμα γεύματα και τους χώρους εστίασης στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, η Meat House A.E. που δραστηριοποιείται στην εμπορία, επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία κάθε είδους κρέατος και η «ΑΝΙΚΑ Εταιρεία Γενικών Επενδύσεων και Επενδυτικών Υπηρεσιών Α.Ε» με βασική της συμμετοχή στην «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ», δηλαδή την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.


Σε εταιρικό επίπεδο, δηλαδή αυτό της δραστηριότητας της χαρτοβιομηχανίας, η Γλάρος πραγματοποίησε το 2021 ελαφρά πιο χαμηλές πτήσεις σε σχέση με το 2020. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 43,2 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ το 2020. Η μικρή αυτή πτώση οφείλεται κυρίως στην αποθεματοποίηση σε χαρτικά που παρατηρήθηκε το 2020 με αφορμή την έλευση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα και εδώ είχαμε πτώση καθώς τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 7,98 εκατ. ευρώ έναντι 8,94 εκατ. ευρώ το 2020. Η πτώση αυτή οφείλεται πέρα από την ένταση του ανταγωνισμού και στα αυξημένα λειτουργικά κόστη λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους που άρχισε να γίνεται αισθητό από το φθινόπωρο του 2021.


Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Υψηλές πτήσεις στον όμιλο
Σε αντίθεση με την εταιρεία σε ενοποιημένο επίπεδο παρατηρείται αύξηση πωλήσεων. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών το 2021 διαμορφώθηκε σε 87,3 εκατ. ευρώ πέρυσι από 83,5 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 16,6 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 17,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, μία μείωση που οφείλεται αποκλειστικά από την δραστηριότητα της χαρτοβιομηχανίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες δραστηριότητες ανεβαίνουν συνεχώς και πλέον αγγίζουν σχεδόν το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών της Γλάρος ΑΒΕΕ.


Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Χαρτικά Γλάρος©sklavenitis.gr/chartika
Από τις επιμέρους εταιρείες – δραστηριότητες τις υψηλότερες πωλήσεις πραγματοποίησε το 2021 η Baker Master ABEE (17,1 εκατ. ευρώ από 15,7 εκατ. ευρώ το 2020) και ακολουθούν οι Meat House A.E. (επίσης πωλήσεις ύψους 17,1 εκατ. ευρώ το ’21 έναντι 14,08 εκατ. ευρώ το 2020) και η Bonora IKE (9,9 εκατ. ευρώ το 2021 από 9,4 εκατ. ευρώ το 2020).

Μέρισμα 8 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος του Γλάρου είναι διαχρονικά γαλαντόμος ως προς τους μετόχους του καθώς προσφέρει ιδιαίτερα υψηλά μερίσματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην χρήση του 2020 τα κέρδη που μοιράστηκαν υπό μορφή μερίσματος είχαν ανέλθει σε 13 εκατ. ευρώ ενώ για την περσινή χρήση η Γενική Συνέλευση έχει προτείνει την διανομή μερίσματος ύψους 8 εκατ. ευρώ.


Οι παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή
Στις παρατηρήσεις του Ορκωτού Ελεγκτή που συνοδεύουν τον ισολογισμό της Γλάρος ΑΒΕΕ σημειώνεται: «Στους επιμέρους λογαριασμούς των απαιτήσεων του ενοποιημένου ισολογισμού

περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση συνολικού ποσού ευρώ 4.704 χιλ. περίπου. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη. Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 4.488 χιλ. περίπου. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων και τα Ίδια Κεφάλαια του ενοποιημένου ισολογισμού εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 4.488 χιλ. περίπου και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσεως αυξημένα κατά ευρώ 15 χιλ. περίπου και 8 χιλ. περίπου αντίστοιχα».

Μία επίσης ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά συμμετοχή θυγατρικής. Συγκεκριμένα ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει: «Στο λογαριασμό “Συμμετοχές σε θυγατρικές και συγγενείς επιχειρήσεις” του εταιρικού ισολογισμού, περιλαμβάνεται και η αξία κτήσης μετοχών ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης στο Χρηματιστήριο συνολικού ποσού ευρώ 4.807.500, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Η εταιρεία αυτή, λαμβανομένων υπόψη και των παρατηρήσεων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη ολοσχερούς απομείωσης (υποτίμησης) της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών ποσού ευρώ 4.807.500, με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα χρήσης και τα ίδια κεφάλαια των εταιρικών οικονομικών καταστάσεων να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα»