Αυξημένες κατά 32,8% ήταν οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια του φετινού Οκτωβρίου, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίστοιχα, σε σχέση με το 2019, η αύξηση ξεπέρασε το 28,6%, ρυθμός που ήταν αισθητά υψηλότερος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, που δεν ξεπέρασε το 9,6% συγκριτικά με το 2019 και το 22,8% σε σχέση με πέρσι. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει η AirDNA (www.airdna.co) στην τελευταία της μηνιαία πανευρωπαϊκή έρευνα για την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Προς το παρόν πάντως, η εικόνα για τους επόμενους μήνες δεν είναι το ίδιο «ρόδινη». Με βάση τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, η ζήτηση φαίνεται πως καταγράφει πτώση, τόσο έναντι του 2019, όσο κι έναντι του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Δεκέμβριο, καταγράφονται 57% λιγότερες κρατήσεις σε σχέση με το 2019 και 9% λιγότερες κρατήσεις έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.


Ωστόσο, συνολικά ο Νοέμβριος αναμένεται να «κλείσει» με αύξηση της τάξεως του 30% ή και περισσότερο. Είναι ίσως ένα δείγμα ότι φέτος η αγορά θα λειτουργήσει περισσότερο με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, κάτι που σημαίνει ότι τα σημερινά νούμερα είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν προς το καλύτερο, κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Άλλωστε, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή εποχικότητα, με το απόγειο της ζήτησης να παρατηρείται το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Στον αντίποδα, η αγορά της Αθήνας εμφανίζει αρκετά διαφορετική εικόνα, δείγμα αφενός μεν ότι τα καταλύματα προτιμώνται από μεγάλο αριθμό εγχώριων επισκεπτών (π.χ. επαγγελματίες που ταξιδεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα σε τακτά χρονικά διαστήματα), αφετέρου ότι η πόλη έχει αναδειχθεί σε προορισμό και για το σαββατοκύριακο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της AirDNA, η ζήτηση συνολικά για τους επόμενους έξι μήνες (με βάση τον αριθμό των κρατήσεων που έχουν γίνει) εμφανίζεται υψηλότερη σε σχέση με πέρσι. Τον μήνα Δεκέμβριο καταγράφονται 70% περισσότερες κρατήσεις σε ετήσια βάση, ενώ τον Ιανουάριο του 2023, η αύξηση αγγίζει το 88%. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, τα μεγέθη υπολείπονται του 2019.


Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε ετήσια βάση, σημείωσε αύξηση κατά 22,8% τον φετινό Οκτώβριο, ενώ συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 9,6%. Αντίστοιχα, με βάση τις κρατήσεις για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, φαίνεται πως οι «αντοχές» των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι σημαντικές, καθώς αναμένεται αύξηση κατά 28,3% από πέρσι και κατά 6,2% από το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευτεί στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης και έχουν πληγεί τα οικονομικά των νοικοκυριών. Όσον αφορά το 2023, οι κρατήσεις που έχουν καταγραφεί υπολείπονται κατά 6,2% σε σχέση με το 2019, ωστόσο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 11,3%.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τη φετινή εορταστική περίοδο εντοπίζονται στις Άλπεις και τα Πυρηναία Όρη, αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Γαλλίας. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρατήσεις με σχεδόν 395% καταγράφει το Schladming στις Αυστριακές Άλπεις. Η αύξηση αυτή αφορά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αύξηση κατά 208,1% και 204,9% καταγράφουν και οι περιοχές Vars και Mont-Dore στις Γαλλικές Άλπεις.