spitia
Οικονομία

Financial Times για «φθηνά δάνεια»: Η ευκαιρία να αποκτήσουν οι νέοι Έλληνες το δικό τους σπίτι

«Η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς»

Άρθρο των Financial Times αναφέρεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι Έλληνες να αγοράσουν το δικό τους σπίτι και το πώς αυτό αναμένεται να αλλάξει χάρη στο πακέτο στέγασης 1,75 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, το πακέτο αυτό θα δώσει σε χιλιάδες νέους πρόσβαση σε δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά της κατοικίας τους.

«Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς, κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητο», σχολιάζουν οι FT.

«Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιό τους. Για το λόγο αυτό, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρει το άρθρο.

Έτσι, όπως εξηγεί, «θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%».

Στο άρθρο των FT αναφέρονται και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, ο οποίος είναι και το πρόσωπο που σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα.

«Στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες». Δυστυχώς, το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνουν οι Financial Times.

Όπως εξηγεί, ένα μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Στο μεταξύ, στο άρθρο, αναφέρονται και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει να μεταφέρει δημόσιους υπαλλήλους από τα 177 γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ελευθερωθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι θα δοθούν χρήματα για την ανακαίνιση των σπιτιών σημαίνει πως θα δοθεί κίνητρο για την αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων που «γερνά», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα. Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος είπε πως αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τότε το κράτος θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση. Αναμένεται πως η σχετική νομοθεσία θα περάσει μέχρι το τέλος του έτους και τότε σχεδόν αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις από τις τράπεζες.

Ο Δημήτρης Μελαχρινός, Chief Executive του Σπιτόγατου, της μεγαλύτερης online πλατφόρμας ακινήτων, είπε στους Financial Times, πως οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια κατά 50% τα τελευταία εφτά χρόνια. Μάλιστα, για τις αυξήσεις αυτές ευθύνονται και πλατφόρμες όπως το Airbnb. Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και την Πλάκα, δύο περιοχές δίπλα στην Ακρόπολη, τα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, ενώ οι πρώην ένοικοί τους - που ήταν φοιτητές και νέα ζευγάρια - πλέον έχουν αντικατασταθεί από τουρίστες.