Ενώ ετοιμάζεται να ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες η συγχώνευση των εταιρειών Nova και Wind, η διοίκηση του ομίλου φέρεται να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις. Πρώτον, σε συνεργασία με τον Όμιλο Βαρδινογιάννη ετοιμάζει κοινή εταιρεία για να διεκδικήσει έργα πληροφορικής του δημοσίου τομέα (και όχι μόνο), και δεύτερον, η μητρική εταιρεία της Nova, ετοιμάζεται να δημιουργήσει κέντρο τεχνολογίας στη χώρα μας.

Αναφορικά με τη σύμπραξη Nova και Ομ. Βαρδινογιάννη, όλα δείχνουν ότι οι δύο όμιλοι θα δημιουργήσουν κοινή εταιρεία μέσω της οποίας θα διεκδικήσουν έργα πληροφορικής -τεχνολογίας συνολικότερα- από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κ.ο.κ. Μοχλός πίσω από τη σύμπραξη αυτή είναι ο τεράστιος όγκος των έργων πληροφορικής που θα γίνουν τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια. Όπως έχει αναφέρει ο αν. υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ο όγκος των έργων που καλείται να φέρει σε πέρας τα επόμενα χρόνια η αγορά πληροφορικής, είναι τέσσερις ή και πέντε φορές μεγαλύτερος από τον συνήθη.


Η εταιρεία δεν θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει. Ήδη η Nova διαθέτει μονάδα έργων πληροφορικής, με επικεφαλής τον Αλ. Μπρέγιαννη, η οποία μπορεί εύκολα να αποσχιστεί και να δημιουργήσει την οντότητα. Η μονάδα αυτή ήδη συνεργάζεται με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) παρέχοντας λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε ΜμΕ στοχεύοντας στην ομώνυμη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να διεκδικεί και σε μια σειρά έργων δημιουργίας «έξυπνων πόλεων» στους 300 και πλέον δήμους της χώρας, προϋπολογισμού άνω των 320 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η εταιρεία, μάλιστα, μέχρι σήμερα, έχει ή θα αναλάβει σημαντικά έργα τεχνολογίας, όπως είναι:
η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ,
το «SmartCity»που παρέδωσε σε συνεργασία με την SamsungHellas, Eyeonix και 3Δ στον Δήμο της Θεσσαλονίκης,
το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο» (Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) που ανέλαβε σε συνεργασία με την Space Hellas και με συνολική αξία σύμβασης 16,5 εκατ. ευρώ,
ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου,
η ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ. ευρώ κ.ά.
Η σύμπραξη της Nova με τον όμιλο Βαρδινογιάννη πιθανώς δεν είναι η μόνη. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, πωλήθηκε το 50% του Ρ/Τ σταθμού Alpha, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί η προέλευση του αγοραστή. Εικάζεται ότι η εξαγορά έγινε από τον όμιλο της United Group, μητρικής της Nova.


Η δεύτερη σημαντική επένδυση της Nova θα είναι η δημιουργία τεχνολογικού κέντρου της United Cloud στην Αθήνα. To κέντρο θα λειτουργήσει η μητρική εταιρεία United Group με στόχο την ανάπτυξη και υποστήριξη της συνδρομητικής πλατφόρμας EON. Το νέο αυτό τεχνολογικό κέντρο, που εκτιμάται ότι θα απασχολεί αρκετές δεκάδες προγραμματιστών, έπρεπε ήδη να έχει δημιουργηθεί, αλλά φέρεται να το καθυστέρησε η συγχώνευση των Nova-Wind.