1_3
ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Επιτυχηµένος µετασχηµατισµός

Η Εθνική Τράπεζα έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας µεταξύ των συστηµικών τραπεζών, µε τον πλήρη «εποπτικό» δείκτη CET 1 FL στο 15,2% και συνολική επάρκεια στο 16,9%, αν συµπεριληφθεί και η πώληση στην Evo Payments της υπηρεσίας αποδοχής καρτών.

Τα ηνία της τράπεζας κρατάει ο κ. Παύλος Μυλωνάς, από τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου, ο οποίος στοχεύει στην περαιτέρω µείωση των «κόκκινων» δανείων, που σήµερα είναι κάτω από το 6% (NPE 5,9%).

Εχοντας ήδη σε εφαρµογή ένα επιτυχηµένο πρόγραµµα µετασχηµατισµού, που είχε ως αποτέλεσµα η Εθνική να κερδίσει µεγαλύτερο µερίδιο στη λιανική τραπεζική, η τράπεζα αυξάνει τις πιστώσεις σε νέα δάνεια και εµφανίζει αυξηµένη οργανική κερδοφορία (623 εκατ. ευρώ τα οργανικά αποτελέσµατα, συµπεριλαµβανοµένου του γ’ τριµήνου).

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ *Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας 40,39% *Θεσµικοί και ιδιώτες επενδυτές 59,61% (κανένας ιδιώτης δεν ελέγχει ποσοστό άνω του 5%)


Τα καθαρά, µετά από προβλέψεις, κέρδη ανέρχονται σε 680 εκατ. ευρώ και τα επιµέρους έσοδα από τόκους και προµήθειες σε 948 εκατ. ευρώ (αύξηση 5% σε σχέση µε το 9µηνο του ’21) και σε 259 εκατ. ευρώ (αύξηση 22%) αντίστοιχα.

Για τον Παύλο Μυλωνά, όπως ανέφερε στους αναλυτές µε αφορµή τα τελευταία οικονοµικά αποτελέσµατα, η ελληνική οικονοµία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία και το 2023, υπερβαίνοντας τον µέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης, και στην ίδια λογική θα κινηθεί και η Εθνική Τράπεζα, διαδραµατίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

3_2
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ, ALPHA BANK

Κερδίζει το στοίχηµα

Η Alpha Bank έχει το βλέµµα στραµµένο στο αύριο, καθώς το στρατηγικό της σχέδιο «Project Tomorrow» πετυχαίνει ήδη θετικά αποτελέσµατα, όπως φαίνεται και στις επιδόσεις της τράπεζας. Στο τιµόνι της, ο διευθύνων σύµβουλος, Βασίλης Ψάλτης, φαίνεται να κερδίζει το στοίχηµα µε τα «κόκκινα» δάνεια, που ως ποσοστό NPE έχουν πέσει στο 8%, αλλά και µε την κεφαλαιακή επάρκεια, που είναι σε CET 1 FL (fully load) στο 12,1%.

Τα στοιχεία του εννεαµήνου αντικατοπτρίζουν τους ισχυρούς οικονοµικούς ρυθµούς ανάπτυξης εργασιών: Τα καθαρά έσοδα τόκων αυξήθηκαν κατά 12%, στα 339 εκατ. ευρώ, σε τριµηνιαία βάση και κατά 17% σε επαναλαµβανόµενη βάση.

Από την άλλη πλευρά, τα καθαρά έσοδα προµηθειών µειώθηκαν κατά 6,2% στο τρίµηνο, στα 92,9 εκατ. ευρώ, λόγω απώλειας εσόδων από την πώληση της υπηρεσίας αποδοχής καρτών.

ALPHA BANK - ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ *Reggeborgh Invest (Χένρι Χόλτερµαν) περίπου 6% *John Paulson 4,86% *Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας 9% *Αλλοι θεσµικοί και ιδιώτες επενδυτές 80%


Αυξηµένες είναι οι καταθέσεις κατά 1,6 δισ. ευρώ και η καθαρή πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις κατά 500 εκατ. ευρώ το γ’ τρίµηνο. Ο στόχος που είχε τεθεί για το σύνολο του έτους αναφορικά µε το χαρτοφυλάκιο ενήµερων δανείων (που αυξήθηκε το γ’ τρίµηνο κατά 2%) επετεύχθη ήδη από το εννεάµηνο.

Για τον Β. Ψάλτη, οι προοπτικές της τράπεζας είναι θετικές και αυτό επιτρέπει στην Alpha να προσεγγίζει αυτή την περίοδο αβεβαιότητας από µια θέση πραγµατικής ισχύος. Αλλωστε, η κερδοφορία των 335 εκατ. ευρώ του εννεαµήνου επιτρέπει στην τ ράπεζα να πετύχει φέτος επίδοση 7%.

4_2
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ EUROBANK

Με δυνατό ισολογισµό

Η Eurobank είναι η µόνη τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ έχει απειροελάχιστη συµµετοχή (1,4%) και βασικός της µέτοχος είναι o Prem Watsa της Fairfax.

Η τράπεζα διοικείται από την οµάδα του Φωκίωνα Καραβία, που ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συµβούλου, και είναι η πρώτη στον ελληνικό κλάδο που παρουσίασε µονοψήφιο ποσοστό NPE (5,6% σήµερα, καλυµµένο από προβλέψεις σε ποσοστό 72,7%).

Με πολύ δυνατό ισολογισµό, έσοδα από τόκους αυξηµένα στο εννεάµηνο κατά 8%, στο 1,081 δισ. ευρώ, και έσοδα από προµήθειες στα 395 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 21,10%, η τράπεζα είχε ενισχυµένη οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία ύψους 795 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 18%) και καθαρά κέρδη ύψους 1,106 δισ. ευρώ.

EUROBANK – ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ *Fairfax Financial Group (Πρεµ Γουάτσα) 33,47% *The Capital Group 5,1356% *Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας 1,4% *Θεσµικοί και ιδιώτες επενδυτές 59,99%


Κεφαλαιακά ισχυρή µε CET 1 (µε την πλήρη εφαρµογή της Βασιλείας στο 14,2%), αποτελεί πόλο έλξης για καταθέσεις, που σηµείωσαν αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ το εννεάµηνο, αλλά και για χορηγήσεις, µε τον ρυθµό των νέων εκταµιεύσεων να κινείται σταθερά ανοδικά.

Έως το τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο των ενήµερων δανείων, αυτών που εξυπηρετούνται, αναµένεται να έχει αυξηθεί έως 3 δισ. ευρώ.

Για τον Φ. Καραβία, αυτό που προέχει είναι να γίνει πράξη η δέσµευση της Eurobank να καταστεί «Τράπεζα της Ανάπτυξης», συµβάλλοντας στη διατήρηση της δυναµικής της οικονοµίας και χρηµατοδοτώντας επιχειρηµατικές προτάσεις που στοχεύουν στη βιώσιµη ανάπτυξη. Τόσο από τις µεγάλες όσο και από τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις.

Ισχυρή πορεία και αναθεωρήσεις

5
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 Για τον Χρήστο Μεγάλου, διευθύνοντα σύµβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, το τρέχον έτος ήταν µια ιδιαίτερη χρονιά. Η τράπεζα κατάφερε να µειώσει τα «κόκκινα» δάνεια, µε τον δείκτη NPE να πέφτει από το 17% στο 8,7% µέσα σε έναν χρόνο, και, παράλληλα, να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια στο 10,7%, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις.

Το αρχικό business plan αναθεωρήθηκε σχεδόν δύο φορές µετά την πολύ καλή επιµέρους πορεία. Με πιστωτική επέκταση 1,3 εκατ. ευρώ το εννεάµηνο και 700 εκατ. ευρώ µόνο το γ’ τρίµηνο, η τράπεζα ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ της αύξησης του ενήµερου χαρτοφυλακίου της, που ήδη από το γ’ τρίµηνο ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τόκους είναι αυξηµένα στα 331 εκατ. ευρώ (κατά 8% σε επίπεδο τριµήνου) και τα έσοδα προµηθειών είναι αυξηµένα στα 128 εκατ. ευρώ (4% στο τρίµηνο και 12% στο εννεάµηνο).

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ *Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας 27% *John Paulson 18,62% *Helikon Investment Ltd 9,377% *Αλλοι θεσµικοί και ιδιώτες επενδυτές 45%


Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 386 εκατ. ευρώ. Ο Χρ. Μεγάλου δεν κρύβει την εµπιστοσύνη του στις ισχυρές προοπτικές της οικονοµίας, εκτιµώντας ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση µε τους Ευρωπαίους εταίρους της, παραµένει σε ανοδική τροχιά ανάπτυξης τόσο το 2023 όσο και µετά. Κι αυτό λόγω διαφορετικής φάσης στον οικονοµικό κύκλο, αλλά και λόγω βελτιωµένης ανταγωνιστικότητας.