Έτοιμη για να κατατεθεί στη Βουλή είναι η διάταξη που θα αποκαλύπτει τα μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες οι οποίοι καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi. Αν και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της χρηματικής αμοιβής οδήγησε στη μείωση των σκαναρισμάτων αλλά και των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή, από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι με τη θεσμοθέτηση των κινήτρων θα αυξηθεί και πάλι το ενδιαφέρον, που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προσπάθεια περιορισμού τη φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που από την καταγγελία διαπιστωθεί ότι η επιχείρηση έχει πειράξει τον φορολογικό μηχανισμό και εκδίδει πλαστές αποδείξεις, ο καταγγέλλων θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο που θα προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Ακόμα και εάν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα Διοικητικά Δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει για αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιο λόγο η εταιρεία.


Από τις 20 Σεπτεμβρίου που ενεργοποιήθηκε το νέο μέτρο μέχρι σήμερα περίπου 155.000 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi στο κινητό τηλέφωνό τους μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής υπερβαίνουν μέχρι στιγμής τις 73.834, με τις περισσότερες ωστόσο να αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ. Από τις ανωτέρω καταγγελίες οι 32.789 είναι επώνυμες και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει πειραχτεί ο μηχανισμός oι καταγγέλλοντες θα λάβουν και το σχετικό μπόνους, ενώ οι 41.045 είναι ανώνυμες.

Οι περισσότερες καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αφορούν στη μη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών-αποδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA». Ήδη η φορολογική διοίκηση έχει αποστείλει σε όλες τις επιχειρήσεις που με βάση τη νομοθεσία καθυστέρησαν να αποστείλουν τα δεδομένα στην πλατφόρμα, ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία τις ενημερώνει ότι από τα τέλη Οκτωβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν διαβιβάσουν τα στοιχεία των αποδείξεων καθώς και για την αναστολή της λειτουργίας της επιχείρησης έως και 96 ώρες.


Παράλληλα, η ΑΑΔΕ στήνει μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται όλες οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, παράνομο πλουτισμό. Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία θα υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών, οι οποίες μπορεί να είναι επώνυμες ή ανώνυμες. Μέσω τους συστήματος οι καταγγελίες θα ελέγχονται, θα φιλτράρονται και θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες θα δίνεται άμεσα η εντολή ελέγχου.