Επιβεβαιώνονται οι υψηλοί ρυθµοί ανάπτυξης των εσόδων και των κερδών των ελληνικών επιχειρήσεων µέσα στο 2022.

Τα αποτελέσµατα που έδειξαν οι επιχειρήσεις µε εισηγµένες µετοχές στο Χ.Α. δείχνουν ότι η ισχυρή ανάκαµψη του 2021 συνεχίζεται και στη χρονιά που φεύγει, και µάλιστα όλα δείχνουν ότι για το 2022 τα έσοδα και τα κέρδη διαµορφώνονται σε ένα νέο ιστορικό επίπεδο-ρεκόρ.

Συγκεκριµένα, οι εισηγµένες επιχειρήσεις στο Χ.Α., µη συµπεριλαµβανοµένων των χρηµατοοικονοµικών επιχειρήσεων (τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες), έδειξαν στο 9µηνο έσοδα αυξηµένα κατά 29 δισ. ευρώ σε σχέση µε πέρυσι, αυξηµένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη µετά από φόρους αυξηµένα κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι η καθαρή κερδοφορία των εισηγµένων επιχειρήσεων είναι υπερτριπλάσια από εκείνη του 2019 και σχεδόν διπλάσια από πέρυσι. Τη χρονιά εκείνη οι εισηγµένες επιχειρήσεις είχαν δείξει κέρδη ύψους 1,3 δισ. ευρώ και φέτος στην αντίστοιχη περίοδο τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ. Πέρυσι η καθαρή κερδοφορία είχε διαµορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι το «βύθισµα» των µεγεθών που υπέστη η ελληνική επιχείρηση το 2020 λόγω της πανδηµίας έδωσε τη θέση του σε µια µεγάλη «ώθηση» στη συνέχεια. Αυτό διακρίνεται στον κύκλο εργασιών, αλλά κυρίως στα κέρδη. Ο κύκλος εργασιών φέτος σε σχέση µε το 9µηνο του 2019 εµφανίζεται βελτιωµένος κατά µέσο όρο 60%, τα λειτουργικά κέρδη είναι βελτιωµένα κατά 54% και τα καθαρά κέρδη κατά 217%.

Δύσκολα θα αλλάξει 

Σηµειώνεται ότι αρκετές εισηγµένες επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν τα καθαρά κέρδη 9µήνου, αλλά ο αριθµός και το µέγεθος όσων επιχειρήσεων τα έχουν ανακοινώσει επιβεβαιώνουν ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει ο συγκεκριµένος ρυθµός µε τη συµπερίληψη του συνόλου των επιχειρήσεων. Και οι εντυπωσι ακοί αυτοί ρυθµοί ανάπτυξης των εισηγµένων αναµφίβολα αντικατοπτρίζουν την εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ, την αύξηση του πληθωρισµού, αλλά και τα υπερέσοδα των ενεργειακών επιχειρήσεων. Επίσης, αντικατοπτρίζουν την πλήρη επαναφορά των επιχειρήσεων εκείνων που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδηµία.

Αναφορικά µε το τελευταίο, χαρακτηριστικό παράδειγµα επαναφοράς φέτος της οικονοµίας από την πανδηµία είναι η πορεία των εταιρειών Aegean, Autohellas, Λάµψα, γόρασε το 2018, φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό εσόδων. Η Aegean επανέρχεται στα µεγέθη του 2019, ενώ η Autohellas φτάνει επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό εσόδων. Η τελευταία, χάρη και στις εξαγορές (Stellantis, HR Automoveis), δεν αποκλείεται να φτάσει στο 12µηνο και το 1 δισ. ευρώ.

Ενέργεια

Τη µεγάλη διαφορά, ωστόσο, φέτος έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 7 στις 10 εταιρείες µε τη µεγαλύτερη αύξηση εσόδων µέσα στο 9µηνο του 2022 ήταν οι ενεργειακές (Motor Oil, ∆ΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos κ.λπ.). Ειδικά τα δύο µεγάλα διυλιστήρια της χώρας, Motor Oil και HELLENiQ ENERGY, παρουσίασαν για πρώτη φορά µέσα σε ένα 9µηνο έσοδα άνω των 10 δισ. ευρώ η καθεµία. Το αθροιστικό, δε, σύνολο των εσόδων τους αντιστοιχούσε στο 30% των εσόδων του συνόλου των εισηγµένων (πλην τραπεζών).

Παράλληλα, οι δύο εταιρείες παρουσίασαν καθαρά κέρδη µετά από φόρους 2,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των κερδών όλων των εισηγµένων (πλην τραπεζών). Αντίστοιχη πορεία είχαν και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μytilineos, η ∆ΕΗ, η Ελινόιλ και η Coral. H πρώτη από αυτές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πέτυχε την υψηλότερη αύξηση εσόδων, κατά 294%. Η εταιρεία ουσιαστικά τετραπλασίασε το µέγεθός της µέσα σε µία χρονιά. Επίσης, η Μytilineos σχεδόν τριπλασίασε το µέγεθός της και η ∆ΕΗ το υπερδιπλασίασε.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν τόσο οι υψηλές τιµές των ενεργειακών αγαθών όσο και η εκτόξευση της κατανάλωσης. Κι ενώ είναι γνωστές οι επιπτώσεις των τιµών των ενεργειακών αγαθών στα έσοδα των επιχειρήσεων, καθώς το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύµα που παράγεται από αυτό έχουν εκτοξευθεί, πολλοί παραγνωρίζουν την αύξηση της κατανάλωσης της χώρας, κάτι που διακρίνεται και στην πορεία του ΑΕΠ, αλλά και στην άνοδο των εισαγωγών.




Στα επίπεδα του 2011

Σηµειώνεται ότι η τελική κατανάλωση στη χώρα µας έχει αυξηθεί υπέρµετρα τα τελευταία τρίµηνα. Μάλιστα, κατά το γ’ τρίµηνο του 2022 ανήλθε για πρώτη φορά στα επίπεδα του 2011. Στο επίπεδο αυτό δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός της επίπτωσης της εξόδου της χώρας από την πανδηµία, καθώς στο α’ εξάµηνο του 2021 µεγάλο µέρος της οικονοµίας παρέµενε κλειστό λόγω πανδηµίας, κάτι που δεν συµβαίνει φέτος. Ετσι, οι µετακινήσεις φέτος είναι περισσότερες, η τηλεργασία περιορίστηκε σηµαντικά, ενώ και ο τουρισµός τα πήγε καλύτερα του αναµενοµένου.

Οµως, δεν είναι µόνον οι ενεργειακές επιχειρήσεις που τα πηγαίνουν καλά. Η βιοµηχανία και η µεταποίηση προϊόντων είναι ένας κλάδος που ανεβαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται και από τις εξαγωγές αγαθών της χώρας µας. Και αυτό πλέον αποτυπώνεται στα αποτελέσµατα των εισηγµένων. Επιχειρήσεις όπως η ElvalHalcor, η Titan, η Καρέλιας, τα Πλαστικά Κρήτης, η Alumil, οι Μύλοι Λούλη κ.ά. εµφάνισαν ισχυρή ανάπτυξη εσόδων και κερδών µέσα στη χρονιά, αλλά και στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ειδικά οι µεγάλες βιοµηχανίες επεξεργασίας πρώτων υλών (ElvalHalcor, SIDMA, Alumil, Elton Group κ.ά.), συνεπικουρούµενες και από τις υψηλές τιµές των πρώτων υλών, σηµείωσαν την τελευταία τριετία υπερδιπλάσια ή και περισσότερες φορές περισσότερα έσοδα και κέρδη από εκείνα του 2019.

Ανάπτυξη

Η ElvalHalcor, για παράδειγµα, υπερδιπλασίασε το µέγεθός της στην τελευταία τριετία, ενώ σχεδόν τετραπλασίασε τα καθαρά κέρδη της. Μάλιστα, αυτό το κατάφερε µε οργανική ανάπτυξη και όχι µέσω εξαγορών, όπως συνέβη, π.χ., στον ΟΠΑΠ. Κάτι παρόµοιο κατάφερε και η Alumil, η οποία φέτος στο 9µηνο πέτυχε έσοδα αυξηµένα κατά 70% σε σχέση µε το 2019 και σχεδόν τριπλάσια λειτουργικά κέρδη. Αντίστροφα, πολύ λίγες είναι οι εταιρείες που παρουσίασαν µείωση µεγεθών µέσα στην τριετία. Μεταξύ αυτών είναι ο ΟΤΕ, η MIG, η Intracom κ.ά. Ωστόσο, οι µειώσεις αυτές είναι περισσότερο αποτέλεσµα συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους λόγω πώλησης περιουσιακών στοιχείων,  παρά λόγω οργανικής µείωσης των δραστηριοτήτων τους. Πάντως, στα αποτελέσµατα 9µήνου φαίνεται ότι στις εισηγµένες στο Χ.Α. δηµιουργούνται δύο ταχύτητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων, µε τις µεγάλες να εντάσσονται στην πρώτη ταχύτητα και τις µικρότερες στη δεύτερη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στα αποτελέσµατα 9µήνου 2022 σε σχέση µε την περυσινή χρονιά οι 10 µεγαλύτερες (µη χρηµατοοικονοµικές) επιχειρήσεις εµφάνισαν αύξηση εσόδων 77%. Για τις υπόλοιπες 122 εισηγµένες επιχειρήσεις σηµειώθηκε ισχυρή µεν αύξηση εσόδων, αλλά πολύ χαµηλότερη του 77%. ∆ιαµορφώθηκε στο 23,4%.



Εκτιμήσεις 

Για το 2023 οι ρυθµοί ανάπτυξης αναµένεται να υποχωρήσουν και να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συµβάλει τόσο η αποκλιµάκωση των τιµών των ενεργειακών αγαθών -όπως ήδη διαφαίνεται στα καύσιµα- όσο και η αποκλιµάκωση των πληθωριστικών πιέσεων συνολικά. ∆εν θα ήταν, δε, παράλογη και µια υποχώρηση των µεγεθών ορισµένων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά µεγέθη από εκείνα που δηµιούργησε η απότοµη άνοδος των τιµών των ενεργειακών αγαθών.

Από την άλλη πλευρά, αναµένεται να µπουν στην ελληνική οικονοµία νέα κεφάλαια του Ταµείου Ανάκαµψης και του ΕΣΠΑ, τα οποία θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, στην πληροφορική, στον κλάδο µελετών κ.ά. Η κατανάλωση, επίσης, αν και εµφανίζει σηµάδια κόπωσης στην άνοδό της, θα λάβει την τονωτική ένεση ύψους 650 εκατ. ευρώ, αυτή του market pass. Τέλος, η χώρα δεν έχει λόγο να µην ελπίζει σε άλλη µία καλή τουριστική χρονιά, η οποία µπορεί να είναι καλύτερη από τη φετινή

Σε επίπεδο κερδών οι διαφοροποιήσεις είναι ακόµα µεγαλύτερες. Για παράδειγµα, φέτος στο 9µηνο οι 10 µεγαλύτερες επιχειρήσεις πέτυχαν αύξηση καθαρών κερδών µετά από φόρους και δικαιώµατα µειοψηφίας κατά 186%, ενώ για τις υπόλοιπες παρουσιάστηκε οριακή µείωση 1,2%. Τα αντίστοιχα ισχύουν και στο επίπεδο της λειτουργικής κερδοφορίας, όπου οι 10 µεγαλύτερες επιχειρήσεις παρουσιάζουν ρυθµό µεταβολής 51% σε σχέση µε το 9µηνο του 2021, ενώ οι υπόλοιπες 122 επιχειρήσεις παρουσιάζουν αύξηση µόλις 1,4%.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/12