Επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που ήθελαν μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας να είναι το καλύτερο σενάριο για την αγορά. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, παρατηρούνται μαζικές αγορές από τους ξένους, που έλκονται από το απρόσμενα εκρηκτικό ποσοστό που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις χθεσινές εκλογές με διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 14 χρόνια, ενώ το ελληνικό δεκαετές υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και εννέα μήνες!

Ειδικότερα, στις 1.211 μονάδες με κέρδη 6,89% κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και εκρηκτικό τζίρο 147 εκατ. ευρώ,  με τις τράπεζες να έχουν κάνει το 50% των συναλλαγών και το μικρότερο… ποσοστό ανόδου να είναι 14,8%. Η ΕΤΕ σημειώνει κέρδη πάνω 15%, ενώ Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς βρίσκονται στο +14,8%.

Μεγάλες εντολές για πελάτες τους εκτελούν Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, ενώ οξύ είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται με καθαρές εισροές από Αμερικανούς ιδιώτες επενδυτές, αλλά και μεγάλα «σπίτια» από το Λονδίνο και το Βερολίνο.

Εντυπωσιάζει το πάρτι στη μετοχή – βαρόμετρο της ΔΕΗ

Την ίδια ώρα, το πάρτι που εντυπωσιάζει είναι αυτό στη μετοχή της ΔΕΗ που σημειώνει κέρδη ανώτερα του 11% επαναφέροντας τη μετοχή στα προ ΑΜΚ επίπειδα του Δεκεμβρίου 2020. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ ήταν για πολλούς εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά η μετοχή βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς μετάσ τις εκλογές, δεοδμένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρότραμμά τους προέβλεπαν κρατικοποίηση της επιχειρήσης σε ποσοστό 51%. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΤΕ, που ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του ήθελε το 40% να φύγει από το ΤΧΣ και να περάσει στο ΥΠΟΙΚ.

Οι επενδυτές είναι απελευθερωτμένοι στην πρώτη συνεδρίαση μετά τη θριαμβευτική νίκη της ΝΔ, καθώς δεν θα μειωθούν τα έσοδά τους από τα μερίσματα, αφού απομακρύνεται ο κίνδυνος μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν φορολογία 10%. Ισχυρά κέρδη πάνω από 4% για Mytilineos, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ενώ πάνω από 7% υπεραποδίδει η ΕΧΑΕ που αντιπροσωπέυει στο ταμπλό τον εκρηκτικό τζίρο του ΧΑ.

Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

Κύκλοι της αγοράς τόνισαν στο powergame.gr, νωρίτερα, σήμερα, ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα χρόνου και πως τα ελληνικά assets είναι πιθανό να ευνοηθούν περαιτέρω από τυχόν υποβάθμιση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας τον ερχόμενο μήνα από την S&P.

Μάλιστα, και η Axia Research τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια ενώ τονίζει ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει νωρίτερα. Στο επενδυτικό της σημείωμα υπογραμμίζει ότι κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές της 21ης ​​Μαΐου συγκεντρώνοντας το 40,79% των ψήφων. Και τονίζει ότι κατάφερε να ξεπεράσει το ποσοστό που πέτυχε το 2019 (39,85%) κατά περίπου 1%. Την ίδια στιγμή, επισημαίνει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε ξεκάθαρη ήττα, καταλαμβάνοντας ποσοστό 20,07% των ψήφων έναντι του 31,53% που είχε πετύχει το 2019.

«Η πρωτοφανής (για την ελληνική πολιτική) μεγάλη διαφορά 20,7% μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων προκάλεσε τεράστια έκπληξη, καθώς οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις έθεταν τη διαφορά μεταξύ 6% και 7%. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να πάει σε δεύτερες εκλογές αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με διαφορετικό εκλογικό νόμο που προβλέπει μπόνους εδρών (θα γίνουν στις 25 Ιουνίου ή το αργότερο 2 Ιουλίου)» τονίζει χαρακτηριστικά η AXIA Research.

Στο χαμηλό 9 μηνών το ελληνικό 10ετές

Στο χαμηλό 9 μηνών κινείται το ελληνικό 10ετές, με απόδοση 3,8%, μειωμένο κατά 12 μονάδες, τη στιγμή που ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος βρίσκεται στο 4,30% απόδοση! Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κινείται ελαφρώς ανοδικά, στο 2,43%. Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετών ομολόγων υποχωρεί στις 149 μονάδες βάσης, στην πιο μικρή διαφορά από τον Αύγουστο του 2022.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι δεδομένης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης και του τρέχοντος χαμηλού κόστους του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που θα ήταν κρίσιμο για το ελληνικό χρέος έτσι ώστε να ανακτήσει την πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.

Προφανώς και η αγορά προεξοφλεί επιστροφή στην κανονικότητα. Ποια κανονικότητα; Την επενδυτική βαθμίδα, που προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα επανακτήσει η χώρα εντός 100 ημερών από την μέρα που θα ορκιστεί η αυτοδύναμη κυβέρνησή του σε λίγες μέρες.

Eurobank Equities: Η νίκη της ΝΔ το καλύτερο σενάριο για την αγορά

Όπως προαναφέρθηκε, η Eurobank Equities επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις επόμενες εκλογές η ΝΔ μπορεί να επιτύχει άνετη πλειοψηφία με πάνω από 170 έδρες. Αυτό το σενάριο, από την πλευρά της αγοράς, είναι το καλύτερο δυνατό, εξασφαλίζοντας συνέχεια της πολιτικής, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση αξιολόγησης από την Fitch στις 9 Ιουνίου).

Με τον εκλογικό κίνδυνο να έχει ξεπεραστεί, η Eurobank Equities αναμένει απότομη ανατιμολόγηση (rer-rating) των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν με βάση την πειστική θέση της χώρας τα επόμενα χρόνια (αύξηση ΑΕΠ 2-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις).

Υποστηρίζουμε ότι οι επενδυτές θα κλίνουν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους σε μετοχές με υψηλότερο beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ που αναμένουμε ότι θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους της ηχηρής νίκης της ΝΔ, σημειώνει. Αντικατοπτρίζουμε την ξεκάθαρη πορεία προς την επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών προσθέτοντας τη ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και την Τράπεζα Πειραιώς στο χαρτοφυλάκιό μας κορυφαίων επιλογών.

Το τελευταίο περιλαμβάνει επίσης τις ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos.

Πηγή: powergame.gr