Όχι μόνο δεν ανησυχούν οι επικεφαλής της διεθνούς αγοράς ακινήτων για τη νέα οικονομική αστάθεια που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και η ενεργειακή κρίση, αλλά θεωρούν πως τώρα είναι μια απίστευτα ιδανική χρονική στιγμή για στρατηγικές επενδύσεις. Κι αυτό διότι βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες να έρχονται στο real estate για το 2023, αλλά και την επόμενη πενταετία.

«Είναι σημαντικό να βρείτε και να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης. Είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή για να κάνετε κινήσεις. Οσοι επενδύουν στρατηγικά τώρα θα επωφεληθούν μακροπρόθεσμα», λέει στα «Π» ο Michael Valdes, Chief Growth Officer της eΧp Realty, θυγατρικής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Nasdaq) eΧp World Holdings Inc.

Το κλειδί της επιτυχίας στις επενδύσεις σε ακίνητα θεωρεί ότι είναι η εύρεση της σωστής τοποθεσίας, η επιλογή ενός κερδοφόρου ακινήτου, τα αξιόπιστα δεδομένα, η χρήση κορυφαίων εργαλείων και, ασφαλώς, η συνεργασία με έναν αξιόπιστο και ενημερωμένο μεσίτη. «Σίγουρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα ακίνητα προσφέρουν ένα ισχυρό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των μεταβαλλόμενων αγορών. Θα αποδειχθούν μια εξαιρετική λύση για όσους επιθυμούν να επενδύσουν πιο έξυπνα και στρατηγικά, παγκοσμίως». Προβλέπει επίσης πως η ζήτηση θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. «Η αύξηση της τιμής των οικοδομικών υλικών, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών γης, θα συνεχίσει να επηρεάζει και τις ζητούμενες τιμές των νεόδμητων ακινήτων. Ετσι, οι επενδυτές θα αρχίσουν να έχουν περισσότερες επιλογές, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και πιστεύω ότι θα υπάρξει μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς ασφαλέστερες επενδύσεις».

Επιπλέον, κρίνει πως η τάση για το 2023 θα είναι η αξιοποίηση ευκαιριών ενόψει μιας μεταβαλλόμενης αγοράς και η διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων ακινήτων (ενοικιάσεις για διακοπές, μακροχρόνιες ενοικιάσεις, εμπορικά, μονοκατοικίες κ.λπ.). Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι οι καλύτερες ευκαιρίες συχνά παρουσιάζονται όταν η αγορά βρίσκεται σε ύφεση ή αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αλλωστε, όπως λέει, υπάρχει το τρανό παράδειγμα της eΧp Realty, που ιδρύθηκε το 2009, στο αποκορύφωμα της τελευταίας κρίσης του κλάδου. «Οταν οι επιχειρήσεις έκλειναν, ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της eΧp World Holdings, ο Glenn Sanford, κατανόησε τα τρωτά σημεία του κλάδου και είδε την ευκαιρία να ξεκινήσει μια εταιρεία ακινήτων που βασίζεται στο cloud και διαθέτει ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας. Δεκατρία χρόνια αργότερα, η eΧp Realty συνεχίζει να ευδοκιμεί μέσα από κάθε είδους δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, αλλά η εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στα ακίνητα θα είναι πάντα μια έξυπνη απόφαση», υπογραμμίζει.

Για την Ελλάδα, χαρακτηρίζει ευκαιρίες τα ακίνητα στην ακτογραμμή και στα αυθεντικά ελληνικά χωριά, καθώς προσφέρουν παραδοσιακή φιλοξενία, εξαιρετική άνεση, κορυφαία ποιότητα δομικών υλικών και συνολικά εκπληκτική αξία. «Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες τόσο για τους μεσίτες όσο και για τους αγοραστές στην Ελλάδα, που μπορούν όχι μόνο να επωφεληθούν από την άνθηση της τοπικής αγοράς, αλλά και από τις μοναδικές και απαράμιλλες προτάσεις αξίας του μοντέλου της eΧp Realty».

Θυμίζουμε πως η eΧp Realty είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεσιτείας ακινήτων παγκοσμίως, που δραστηριοποιείται σε είκοσι τρεις αγορές (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), με περισσότερους από 86 χιλιάδες μεσίτες παγκοσμίως. Πρόσφατα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Πολωνία κατακτώντας την πέμπτη αγορά για το 2022, μετά τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Ελλάδα, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, ενώ στοχεύει να κάνει πολύ σημαντικές επεκτάσεις το επόμενο διάστημα. «Μπαίνουμε τώρα και στο Ντουμπάι και στοχεύουμε να δραστηριοποιηθούμε σε πενήντα χώρες σε πέντε χρόνια», αναφέρει.

Εκείνο που κάνει την eΧp Realty να ξεχωρίζει στον ανταγωνισμό είναι ότι βασίζεται σε μια πλήρη σειρά λύσεων τεχνολογίας μεσιτείας και real estate μέσω μιας ευέλικτης πλατφόρμας εργασίας στο cloud. Την ίδια ώρα, η μητρική, eΧp World Holdings, παρέχει στους επαγγελματίες του real estate την ευκαιρία να κερδίσουν stock options για στόχους παραγωγής και συνεισφορά στη συνολική ανάπτυξη της εταιρείας.

«Η μεσιτεία που βασίζεται στο cloud τροφοδοτείται από τη Virbela, μια τρισδιάστατη πλατφόρμα, που επιτρέπει στους πράκτορες να είναι πιο συνδεδεμένοι και παραγωγικοί», εξηγεί ο Michael Valdes.

Δημοσιεύτηκε στο MοneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 23/12