Το 2022 ήταν για τις παγκόσμιες αγορές -σε αντίθεση με την Ελλάδα- το χειρότερο έτος από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, με τον βασικό δείκτη της Wall Street, S&P 500, να σημειώνει απώλειες περίπου 20% και τον τεχνολογικό κλάδο σχεδόν να καταρρέει, στέλνοντας τον Nasdaq σε πτώση 33%. Αν και το 2023 δεν προοιωνίζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, μεγάλα κέρδη, υπόσχεται κάτι καλύτερο από τη χρονιά που έφυγε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν το 2023 η Wall Street κλείσει με πτώση, θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 και την κρίση των dot-coms που η αγορά προκαλεί ζημίες στους επενδυτές για δύο συνεχόμενα έτη.

89
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αναζητούν τους κλάδους που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ξεχωρίσουν σε περιβάλλον ήπιας ύφεσης και να δώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Τα βασικότερα ερωτήματα που τους απασχολούν είναι τα ακόλουθα: Μπορεί να ανακάμψει ο κλάδος της τεχνολογίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το μέλλον; Θα υπεραποδώσουν και το 2023 οι μετοχές αξίας των αναπτυξιακών μετοχών; Ποιοι κλάδοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός ράλι στο δεύτερο μισό του έτους;

Κατά κύριο λόγο, το έξυπνο χρήμα θα επιλέξει το 2023 ένα μείγμα μετοχών αξίας, που εμφανίζουν ισχυρά θεμελιώδη, ρευστότητα και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, και ορισμένων αναπτυξιακών μετοχών, οι οποίες προέρχονται από κλάδους όπως οι υποδομές, που, παρά την εξελισσόμενη επιβράδυνση της οικονομίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, το νέο έτος ξεκινά ακριβώς όπως τελείωσε το προηγούμενο, με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις κεντρικές τράπεζες να δηλώνουν αποφασισμένες να τον νικήσουν ακριβαίνοντας το κόστος χρήματος (επιτόκια), ακόμα και αν χρειαστεί να προκαλέσουν ύφεση. Επομένως, η χρηματιστηριακή λογική, αν και όπου υπάρχει, λέει ότι οι μετοχές αξίας θα υπεραποδώσουν και φέτος έναντι των αναπτυξιακών μετοχών. Μέσα στο 2022 μόνο ο κλάδος της ενέργειας ξεχώρισε, με κέρδη άνω του 60%, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και βασικών καταναλωτικών αγαθών κατάφεραν να μην κλείσουν με απώλειες. Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταποντίστηκαν. Την τελευταία τριετία, ωστόσο, οι κλάδοι της τεχνολογίας, της Υγείας και των πρώτων υλών σημείωσαν άνοδο άνω του 30% και μόνο οι τηλεπικοινωνίες βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.

Ανάκαμψη γτια τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Ένας κλάδος που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να ξεχωρίσει, ανακάμπτοντας φέτος, είναι εκείνος των τηλεπικοινωνιών. Η αποτίμησή του μοιάζει ελκυστική από τη στιγμή που τα μεγαλύτερα ονόματα, όπως η Meta, η Netflix και η Disney, έχουν δει τις μετοχές τους να υποχωρούν άνω του 55% από τα περσινά ιστορικά τους υψηλά, ενώ η μητρική της Google, Alphabet, έχει σημειώσει πτώση 40% από τα υψηλά. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών εμφάνισε τη χειρότερη επίδοση τόσο το 2021 όσο και το 2022, αν και είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση το 2020.

Οι επενδυτές θα επιλέξουν ένα μείγμα μετοχών αξίας, με ισχυρά θεμελιώδη, ρευστότητα και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, και αναπτυξιακών μετοχών


Με 37% κέρδη στην τριετία και πτώση σχεδόν 30% το 2022, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι το μεγάλο μυστήριο του 2023, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παρομοιάζουν την τρέχουσα κρίση που διανύει με τη φούσκα των dot-coms στις αρχές του 2000. Παραδοσιακά, οι τεχνολογικές μετοχές εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα και θεωρούνται υψηλού ρίσκου επενδύσεις, πράγμα που συνεπάγεται ταυτόχρονα ότι μπορούν να δώσουν και σημαντικά κέρδη, γι’ αυτό και παραμένουν δημοφιλείς.
Μακροπρόθεσμα, καθώς η τεχνολογία θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ανθρώπου, οι ποιοτικές μετοχές του κλάδου θα υπεραποδίδουν της αγοράς. Ο κλάδος των βασικών καταναλωτικών αγαθών κατάφερε να ολοκληρώσει το 2022 χωρίς απώλειες, σε μια χρονιά κατά την οποία τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου γκρεμίστηκαν. Για το 2023, ο κλάδος μπορεί να σημειώσει ακόμα καλύτερη επίδοση, καθώς σε ΗΠΑ και Ευρώπη αναμένεται ήπια ύφεση.

Οι γενικότερες ανησυχίες για ύφεση αναμένεται να λειτουργήσουν ευνοϊκά, καθώς θα κάνουν τους καταναλωτές να αγοράσουν βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, αφήνοντας για το μέλλον μεγαλύτερες αγορές. Επίσης, ο κλάδος μπορεί να ωφεληθεί είτε σε ενδεχόμενη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, λόγω βελτίωσης του κλίματος, είτε στην περίπτωση που οι καταναλωτές λειτουργήσουν αμυντικά.