Με το βλέμμα στραμμένο στα θέματα της οικονομίας βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο με τον κατώτατο μισθό να είναι στο επίκεντρο, καθώς από τις αρχές του Απριλίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση, η οποία θα προσφέρει νέα ανάσα σε χιλιάδες πολίτες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση θα κυμαίνεται μεταξύ 751 και 780 ευρώ ενώ οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να ακολουθηθεί η σχετική διαδικασία.

Το πρώτο βήμα είναι η πρόσκληση που θα απευθύνει η τριμελής επιτροπή στους φορείς διαβούλευσης αλλά και η νομοθετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, για το νέο χρονοδιάγραμμα.

Όπως προβλέπεται, επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και οι φορείς των εργοδοτών και των εργαζόμενων θα κληθούν να υποβάλλουν τις εκθέσεις τους στο ΚΕΠΕ. Αμέσως μετά και σίγουρα το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θα παραδοθεί στον υπουργό Εργασίας το σχετικό πόρισμα, με βάση το οποίο θα γίνει η τελική εισήγηση και θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα κάνει τις οριστικές ανακοινώσεις, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί πριν το τέλος Μαρτίου.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο νέος κατώτατος μισθός θα επηρεάσει τις αποδοχές 650.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την 1η Απριλίου.
1. Το πρώτο θέλει τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 751 ευρώ, κάτι που ίσχυε και πριν από τα μνημόνια. Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 5,3%. Να σημειωθεί ότι σήμερα είναι στα 713 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 38 ευρώ τον μήνα.
2. Το δεύτερο σενάριο θέλει η αύξηση να είναι στο 8% και τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 770 ευρώ αυξημένο κατά 57 ευρώ.
3. Και το τελευταίο σενάριο θέλει την αύξηση να είναι στα 67 ευρώ τον μήνα και τον τελικό κατώτατο μισθό να φτάνει τα 780 ευρώ, ποσοστιαία άνοδο 9,4%, όσο περίπου αναμένεται να κλείσει και ο μέσος πληθωρισμός το 2022.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν αυτόματα και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ανεργίας.

Τι ζητούν οι εργοδότες

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους επιθυμούν με σαφήνεια να υπάρξει πρόβλεψη και για τους ίδιους. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν επιπλέον ασφαλιστική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον νέο κατώτατο μισθό.
Παράλληλα ζητούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και το «πάγωμα» της επικείμενης αύξησης κατά περίπου 9% στις εισφορές 1,2 εκατομμυρίων ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.