Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα έξι νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, τρία εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Τα προγράμματα διεξάγονται με φόντο τη σύσταση του ΟΟΣΑ για περισσότερη ευελιξία έτσι ώστε να διευκολυνθεί η απασχόληση των εργαζόμενων μητέρων, αλλά και για ενίσχυση των κινήτρων στις επιχειρήσεις για προσλήψεις νέων.

Τα τρέχοντα τρία προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ


1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για έξι μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους, ηλικίας 18-30 ετών, που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια εφτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους, που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και με διττή στόχευση:

- 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων, κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για οκτώ μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.

- 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας, μετά την ανατροφή των παιδιών τους, οι μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά, κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για τέσσερις μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.




Επιπλέον, εντός του 2023, θα ξεκινήσουν και τα άλλα τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη Οικονομία και τις γυναίκες, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους για μία περίοδο 15 μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης πέντε επιπλέον μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

2. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων-επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους (25-45 ετών), με συνολικό προϋπολογισμό 92 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους για μία περίοδο έξι μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης δύο επιπλέον μήνες, μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

3. Πιλοτικά προγράμματα συνδυασμένων δράσεων (συμβουλευτικής, πιστοποιημένης κατάρτισης και απασχόλησης) σε τέσσερις τουλάχιστον πόλεις στην ελληνική επικράτεια. Ο πρώτος κύκλος αφορά σε 17.750 ανέργους, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ, ενώ τα προγράμματα θα παραμένουν ανοιχτά, μέχρι να εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Επιπλέον, σε ακόμα 28 δήμους της χώρας επεκτείνεται το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Το πρόγραμμα προβλέπει κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων, ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και, ιδιαίτερα, των μητέρων, για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους.

Οι νέοι δήμοι είναι οι: Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αργοστολίου, Αρταίων, Γρεβενών, Ελασσόνας, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορινθίων, Κω, Λευκάδος, Μυτιλήνης, Ναυπλιέων, Ν. Ιωνίας, Ν. Κέρκυρας, Π. Φαλήρου, Περιστερίου, Πύλου Νέστορος, Πύργου, Σητείας, Φαρκαδόνας, Φλώρινας, Χαλκιδέων, Χανίων.

Ήδη, το πρόγραμμμα εφαρμόζεται στους δήμους: Αγίων Αναργύρων, Αμφιλοχίας, Ανατολικής Σάμου, Άνδρου, Αποκορώνου, Βέλλου-Βόχας, Βοΐου, Βόρειας Κέρκυρας, Βόρειας Κυνουρίας, Γόρτυνας, Δίου-Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Εορδαίας, Ευρώτα, Ικαρίας, Ιστιαίας Αιδηψού, Καβάλας, Καρπάθου, Κρωπίας, Λεβαδέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ορεστιάδας, Παλαμά, Πηνειού, Πρέβεζας, Ρήγα Φεραίου, Σάμης, Σουλίου και Σύρου-Ερμούπολης.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προαναγγείλει και τη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσα στις δράσεις για το 2023.

Ατυχής πρωτιά στην ανεργία των γυναικών

Η Ελλάδα διατηρεί τον τίτλο της χώρας με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.



Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων και στην πρώτη θέση με το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των γυναικών.

Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021, με πρώτη την Ισπανία με 12,4%.

Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας των νέων, διαμορφώθηκε στο 31,3% τον Νοέμβριο, από 27,9% τον Οκτώβριο. Τον Νοέμβριο του 2021 το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν στο 32,3%.

Την πρώτη θέση, τέλος, καταλαμβάνει η Ελλάδα στην ανεργία των γυναικών, ισοψηφώντας με 14,7% με την Ισπανία, έναντι 8,7% για τους άνδρες.