Στα 1,25 ευρώ, από 1,13 ευρώ, το λίτρο αναµένεται να κυµανθεί από την επόµενη εβδοµάδα η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης, ακριβότερα δηλαδή κατά 10-15 λεπτά, ένεκα της ψαλιδισµένης επιδότησης. Η εξέλιξη αυτή, σε συνάρτηση µε την αναµενόµενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τα κοινωνικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης και, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί προσεχώς παράταση του προϊσχύοντος ευεργετικού µέτρου έως το τέλος της χειµερινής σεζόν.

2
«Υπάρχουν αναξιοποίητες ποσότητες στις δεξαµενές των καταναλωτών λόγω καλοκαιρίας, γι’ αυτό και ο κόσµος ακόµη δεν αγοράζει. Επειδή όµως ο χειµώνας είναι µπροστά µας, θα έχουµε µεγάλη ζήτηση το ερχόµενο διάστηµα», λέει στα «Π» ο πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου. Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση είναι αναγκαία και για µας και για τους καταναλωτές. Μην ξεχνάτε πως από το καλοκαίρι του 2021, πριν ξεσπάσει ο πόλεµος, οι τιµές των καυσίµων είναι περίπου διπλάσιες σε σχέση µε το 2018-2019».

Όσο δε για την αµόλυβδη βενζίνη και το αέριο, η κατάσταση φαίνεται πως έχει εξοµαλυνθεί αρκετά, δεδοµένου ότι παρατηρείται πτώση 4-15 λεπτών του ευρώ το τελευταίο διάστηµα. «Εκεί πάµε καλά. Το µεγάλο και αδικαιολόγητο πρόβληµα είναι στο πετρέλαιο κίνησης, που έχει αυξηθεί κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο», δηλώνει η εκπρόσωπος του πανελλήνιου φορέα των βενζινοπωλών, Μαρία Ζιάγκα.

«Οι ανατιµήσεις στο πετρέλαιο κίνησης δεν “καίνε” µόνο εµάς, τους επαγγελµατίες, και γενικότερα τους οδηγούς που το χρησιµοποιούν. Αυξάνουν περαιτέρω το κόστος της µεταφοράς αγαθών, κάτι που σηµαίνει ότι πολύ σύντοµα δεν αποκλείεται να περάσουν εκ νέου στα ράφια των σούπερ µάρκετ και άλλων καταστηµάτων», προειδοποιεί ο Λ. Σωτηρόπουλος, συνδικαλιστικό στέλεχος των ιδιοκτητών φορτηγών-µεταφορέων.

Ανοιχτή μέχρι τις 13 Ιανουαρίου η πλατφόρμα

Σχετικά µε το επίδοµα θέρµανσης, σύµφωνα µε πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών, η πλατφόρµα «myΘέρµανση» για την υποβολή αιτήσεων θα παραµείνει ανοιχτή έως και σήμερα 13 Ιανουαρίου 2023, ενώ η επόµενη πληρωµή επιδοµάτων έχει προγραµµατιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου. Βάσει υπουργικής απόφασης, όσα φυσικά πρόσωπα δεν είχαν υποβάλει αίτηση µέχρι την 9η ∆εκεµβρίου 2022 µπορούν να την υποβάλουν µέχρι και τη 13η Ιανουαρίου 2023. Τα ποσά κυµαίνονται µεταξύ 100 και 800 ευρώ, µε προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών µε πολύ κρύο (Φλώρινα, Κοζάνη, Ευρυτανία κ.τ.λ.), ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδοµα διπλασιάζεται έως και στα 1.600 ευρώ.

• €2/lt φτάνει το πετρέλαιο κίνησης και προκαλεί ντόµινο ανατιµήσεων • €1,25/lt αναµένεται να διαµορφωθεί από βδοµάδα το diesel θέρµανσης



Επίσης, για το φυσικό αέριο τα δικαιολογητικά αγορών θα καταχωρίζονται έως τις 31 Μαΐου 2023 για την περίοδο 1/10/2022 έως 31/03/2023, µε ηµεροµηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωµής έως τις 16 Μαΐου 2023, και το αντίστοιχο ποσό επιδόµατος θα καταβάλλεται έως τις 15 Ιουνίου 2023. Για κατανάλωση θερµικής ενέργειας µέσω τηλεθέρµανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2022 έως 31/03/2023 θα καταχωρίζονται έως τις 15 Ιουλίου 2023, µε ηµεροµηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωµής έως τις 30 Ιουνίου 2023, και το αντίστοιχο ποσό επιδόµατος θα καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

∆ιεθνές περιβάλλον

Μετά το σοκ του περασµένου καλοκαιριού, όταν βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο πωλούνταν «χρυσάφι», η κατάσταση από το φθινόπωρο έχει εξοµαλυνθεί, ωστόσο τις ηµέρες των εορτών οι διεθνείς τιµές πετρελαίου καταγράφουν νέα άνοδο κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης των τιµών του αργού πετρελαίου από τη Ρωσία µετά την επιβολή εµπάργκο και πλαφόν τιµής.

Συγκεκριµένα, το µπρεντ, που είχε υποχωρήσει στα µέσα ∆εκεµβρίου µέχρι τα 78 δολάρια το βαρέλι, ανακάµπτει σταθερά κοντά στα 86-87 δολάρια το βαρέλι. Η τιµή του αµερικανικού αργού (συµβόλαιο Φεβρουαρίου) σηµειώνει µεσοσταθµική άνοδο 2,4%, πάνω από τα 80 δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εταιρειών εµπορίας πετρελαιοειδών, παρά τη δεινή συγκυρία, το 2022 σηµειώθηκε έστω και οριακή αύξηση 2% των πωλήσεων του πετρελαίου κίνησης και θέρµανσης, ενώ αντίστοιχη µείωση (2%) διαπιστώθηκε στις πωλήσεις βενζίνης, µε τη µεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται το τελευταίο εξάµηνο του προηγούµενου έτους.

Τα µεγάλα οφέλη για τις επιχειρήσεις του κλάδου προήλθαν από τη θετική αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την αλµατώδη άνοδο του τουρισµού, που είχε ως αποτέλεσµα την ενίσχυση του τζίρου κατά 3,5% µε 4% στο πετρέλαιο κίνησης.