Για τις νέες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα τη νέα χρονιά, αλλά και την ανάγκη για μία ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κοινωνία, μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, στο συνέδριο του Economist σε συνεργασία με το powergame.gr.

 Ειδικότερα ο Αμερικανός Πρέσβης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Είδαμε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, την Amazon Web Services, την Microsoft, την JP Morgan και την Meta πού βρίσκεται πίσω από το Facebook. Όταν σκέφτομαι την επόμενη χρονιά είμαι ακόμη πιο πεπεισμένος για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδος. Έρχονται κι άλλες επενδύσεις! Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν απογειωθεί».

 Και συνέχισε: «Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές, χάρη στη δουλειά της κυβέρνησης, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, της επιχειρηματικής κοινότητας και θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!».

 Η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια» τόνισε και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ανθεκτική. Η κρίση της οικονομικής δυσχέρειας έχει φύγει. Η οικονομική κατάσταση είναι πολύ πιο ισχυρή απ΄αυτό που αναγνώριζαν πολλοί στο παρελθόν. Και οι επικριτές, αλλά και οι επενδυτές το γνωρίζουν, γι’ αυτό έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωπο για να επενδύσουν, καθώς αναγνωρίζουν τα ταλέντα στη χώρα και τους πόρους. Αναπτύσσονται κέντρα τεχνολογίας και προσλαμβάνουν ήδη κόσμο στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι μία μεγάλη δεξαμενή τεχνολογικών ταλέντων και μία φιλόξενη πόλη. Αυτό είναι το κλειδί για να κάνουμε την Ελλάδα μία ζώσα οικονομία του 21ου αιώνα», τόνισε ο Τζορτζ Τσούνης.

 Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος

Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας ο κ. Τσούνης τόνισε «Η ενέργεια είναι ένας φοβερός τομέας, όπου μπορούμε να έχουμε σημαντικές επενδύσεις. Η συνεργασία των δύο χωρών έχει τρομερό αντίκτυπο, την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει την καταστροφική της επιδρομή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ στηρίζουν περήφανα τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτης αυτή τη στιγμή, καθώς βοηθά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Η Ελλάδα αντικαθιστά τη Ρωσία και γίνεται προμηθευτής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και δεν χρησιμοποιείται εκβιαστικά. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα λύσεων, καταλαβαίνει ότι πρέπει να βοηθάμε τους γείτονές μας. Η Ελλάδα, πάντα ήταν με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, έχει αρχές και ψάχνει πάντα τις λύσεις».

 «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα. Θέλουμε εταίρους που λειτουργούν με αξιόπιστο, δεοντολογικό και ηθικό τρόπο για να επιλύσουμε τις προκλήσεις. Τα συμφέροντα και οι αξίες μας είναι ταυτόσημες. Αυτό το ήθος είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και την ευημερία της Ευρώπης και είμαι υπερήφανος που είμαι πρέσβης των ΗΠΑ εδώ.

 Η Ελλάδα προωθεί έργα κοινού συμφέροντος σε Αλεξανδρούπολη, Ρεβυθούσα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη που θα φέρουν νέες πηγές LNG. Έτσι σε λίγα χρόνια θα έχουμε εξαλείψει τη Ρωσία από αυτή την εξίσωση. Τεράστιες είναι και οι προοπτικές τα επόμενα χρόνια για τις σχέσεις των δύο χωρών στον τουρισμό και τη ναυτιλία» είπε χαρακτηριστικά.

 Ανάγκη για ισότητα των δύο φύλων

Για τις γυναίκες και τον ρόλο τους στην κοινωνία ο Τζορτζ Τσούνης ανέφερε: «Ένα τελευταίο σχόλιο με πρόθεση να το εκφράσω ως φιλοδοξία δεν είναι άλλο από την ισότητα των φύλων.

 Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά της πρεσβείας όσον αφορά τις γυναίκες και τα κορίτσια. Χιλιάδες κορίτσια έμαθαν coding, ενώ αργότερα εκπαιδεύτηκαν και οι μητέρες τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες να έχουν βρει εργασία στην Google.

 Η οικονομική ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών είναι θεμελιώδους σημασίας για την προφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση των κοινωνιών μας. Προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη και δημιουργεί ανθεκτικές οικονομίες.

 Η ισότητα αποτελεί ηθική προτεραιότητα, πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο. Μπορούμε να αναδείξουμε αυτή την πρόκληση για να εξασφαλίσουμε ότι μία μέρα το πρόβλημα θα έχει εξαλειφθεί τελείως από την κοινωνία μας. Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν είναι η σημερινή.

 Η άρση των εμποδίων για τις ηγετικές θέσεις για τις γυναίκες δεν είναι μόνο ηθική, αλλά είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε πετυχημένα νούμερα. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα αφήνοντας κατά μέρους το 51% του πνευματικού μας κεφαλαίου.

 Πρόκειται για αναγκαία δέσμευση και πρέπει να την αναλάβετε. Αυτό είναι το ήθος και το φιλότιμό μας», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του.

 Πηγή powergame.gr