Με καλύτερες από τις αναμενόμενες (που ήταν όμως αρκούντως ζοφερές) προοπτικές για την οικονομία το 2023 κατέβασε την αυλαία του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, όμως, για ανάπτυξη να σκιάζονται από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τη δυσπιστία της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και με διακηρύξεις για «πράσινη» χρηματοδότηση, που όμως δεν καθησυχάζουν τους ακτιβιστές.

davos
Με το φάσμα της ύφεσης να δείχνει να υποχωρεί, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είπε πως το «έτος της πολυκρίσης» 2023 αναμένεται να φέρει παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, πυροδοτούμενη από ισχυρή ανάπτυξη -ακόμα και 4,4%- της Κίνας. Το επανάνοιγμα, άλλωστε, της κινεζικής οικονομίας θεωρείται παράγοντας αισιοδοξίας, πλην όμως με αστερίσκους. Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Λιου Χε, με τη φράση «η Κίνα επέστρεψε», υποσχέθηκε μια ανοιχτή στη διεθνή οικονομία Κίνα, όμως αφενός ο ίδιος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του εντός του έτους, αφετέρου το επανάνοιγμα θα ενισχύσει την ενεργειακή ζήτηση και θεωρείται πιθανό να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις. Στη γεωπολιτική μας γειτονιά, η πτώση έως και 80% στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έκανε τους Ευρωπαίους αισιόδοξους, με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, να προβλέπει πως η χώρα του θα αποφύγει την ύφεση. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οικειοποιήθηκε την πτώση των τιμών (σ.σ.: «Με συλλογική προσπάθεια, ρίξαμε τις τιμές του φυσικού αερίου ταχύτερα από το αναμενόμενο», είπε) και υποσχέθηκε ενεργοποίηση κρατικής βοήθειας για την επιτάχυνση των βημάτων προς την καθαρή ενέργεια. Ανοιξε τα χαρτιά της, δε, σχετικά με τις προτάσεις για ένα «Ταμείο Κυριαρχίας», προκειμένου να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μετακινηθούν στις ΗΠΑ.

Σημείο αντιπαράθεσης 

Αυτό το τελευταίο αποτέλεσε και σημείο αντιπαράθεσης. Γιατί, ενώ ο αμερικανικός Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού χαιρετίστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα ως βήμα ενίσχυσης των σχετικών επενδύσεων στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι παραμένουν ανήσυχοι γι' αυτό που βλέπουν ως προστατευτισμό. «Το βασικό ζήτημα δεν είναι η Κίνα πρώτη, ΗΠΑ πρώτη, Ευρώπη πρώτη», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, «το βασικό ζήτημα για όλους μας είναι να βάλουμε το κλίμα πρώτο». Το μόνο βέβαιο είναι πως ΗΠΑ και Ευρώπη συντάχθηκαν στη συνεχιζόμενη βοήθεια προς την Ουκρανία, της οποίας ο πρόεδρος, Ζελένσκι, και η πρώτη κυρία, Ολένα Ζελένσκα, απηύθυναν δραματικές εκκλήσεις. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε με την επακόλουθη συμφωνία Γερμανίας - ΗΠΑ για την αποστολή τανκς Leopard και Abrams.

Έκκληση στις ελίτ για φορολόγηση των «υπερπλουσίων» απηύθυναν 200 «πατριώτες» Αμερικανοί εκατομμυριούχοι


Πάντως, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έκρυψαν τις δικές τους ανησυχίες για τον πληθωρισμό. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην την εξαναγκάσουν, με τις δαπάνες των επιδοτήσεων, σε νέα μέτρα. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση «Global Risks Report 2023» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το υψηλό κόστος διαβίωσης είναι πρώτο στους κινδύνους της επόμενης διετίας, ακολουθούμενο από τις φυσικές καταστροφές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αποτυχία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
Σαν να αντιλαμβάνονταν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης από τη διεύρυνση του χάσματος του πλούτου, 200 «πατριώτες» Αμερικανοί εκατομμυριούχοι απηύθυναν έκκληση στις ελίτ για φορολόγηση των «υπερπλουσίων», ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και οι ακτιβιστές κάλεσαν την ενεργειακή βιομηχανία να σταματήσει την «αεροπειρατεία» της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''Money pro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 28/1