Δραστικά αναμένεται να περιορίσει η κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για τα οποία έχουν δαπανηθεί τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο επίκεντρο πλέον βρίσκονται τα κίνητρα για χαμηλές καταναλώσεις, έως 500 κιλοβατώρες, ενώ περιορίζονται στα 95 εκατ. οι επιδοτήσεις του μήνα από τα 840 εκατ. που διατέθηκαν τον Ιανουάριο και το 1,9 δισ. τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, οι τελικές αποφάσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών έχουν ληφθεί ωστόσο τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί ακόμη ενώ άγνωστη είναι η τύχη των εσόδων από την φορολόγηση των κερδών στην προμήθεια.

Σύγκριση

Μέτρο σύγκρισης για να φανεί το ποσοστό εξοικονόμησης είναι η κατανάλωση του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ να μετρά τα ρολόγια κάθε μήνα και όχι ανά τετράμηνο ή και αργότερα όπως συχνά συμβαίνει ελλείψει προσωπικού.

Το φρένο στην στήριξη της πολιτείας συμπίπτει με τη συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία στο Eurogroup και η οποία προβλέπει στοχευμένες επιδοτήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά και συνάρτηση των επιδοτήσεων στα υπόλοιπα με βάση τα ποσοστά εξοικονόμησης. Μέτρο για το οποίο τόσο ο Κώστας Σκρέκας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχουν δηλώσει ότι δεν θα εφαρμοστεί άμεσα στη χώρα μας με την κυβέρνηση να δηλώνει αποφασισμένη να επιδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο διαρκεί η κρίση.