Μετά τις συστηματικές και σκληρές προσπάθειες της κυβέρνησης τα τρία τελευταία χρόνια, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες που διεξήγαγαν παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ -για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου- και η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ για τη μεταβίβαση, αφενός του εργοστασίου και των μεταλλείων Λάρυμνας, και αφετέρου των μεταλλείων Εύβοιας και Καστοριάς. Και οι δύο διεθνείς ανοιχτοί διαγωνισμοί διεξήχθησαν με επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δομή των διαγωνισμών και για την ανάκτηση των μη συμβατών με το ενωσιακό Δίκαιο κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.

Ανάδειξη επενδυτή

Στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ, δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο ένα επενδυτικό σχήμα, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD HOLDINGS, στον δε άλλο διαγωνισμό, που διεξήγαγε η Ειδική Διαχείριση, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν δύο επενδυτικά σχήματα. Μετά την αξιολόγηση των προσφορών από την Ειδική Διαχείριση, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD HOLDINGS. Λόγω σύμπτωσης της ιδιότητας του προτιμητέου επενδυτή και στους δύο διαγωνισμούς, δεν ενεργοποιήθηκε η ρήτρα εκατέρωθεν πλειοδοσίας και ακολούθησε η διαδικασία κατακύρωσης των διαγωνισμών στην ως άνω κοινοπραξία.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήδη διανύεται το δεύτερο εξάμηνο υποχρέωσης καταβολής από την Ελληνική Δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματικής ποινής ύψους 4.400.000 ευρώ (ανά εξάμηνο καθυστέρησης), καθώς και κατ’ αποκοπήν ποσού ύψους 5500.000 ευρώ για μη συμμόρφωση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.

Για την ολοκλήρωση υπογραφής των σχετικών συμβάσεων απαιτείται στη συνέχεια η γνωμοδότηση επί της σύμβασης μίσθωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να ακολουθήσει η κύρωση της υπογραφείσας σύμβασης από τη Βουλή.

Δηλώσεις

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού έκαναν δηλώσεις οι συναρμόδιοι υπουργοί. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Με την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων και την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής δραστηριότητας και λειτουργίας από τον ιδιώτη επενδυτή, επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε η κυβέρνηση δίνει «ανάσα ζωής σε μια από τις σημαντικότερες μεταλλουργικές δραστηριότητες στην Ελλάδα», ενώ συνέχισε σημειώνοντας πως «η παραγωγή νικελίου, ενός υλικού που, πέρα από την παραδοσιακή του χρήση, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, υποδηλώνει τον στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας προστιθέμενης αξίας για την παραγωγή προϊόντων και εξοπλισμού που στις επόμενες δεκαετίες θα είναι άκρως απαραίτητα για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»