«Αν το 2023, στο σύνολό του, εξελιχθεί για τις ελληνικές startups, όπως ο πρώτος μήνας του έτους, θα μιλάμε για ένα νέο ορόσημο στο success story του οικοσυστήματος». Με αυτό τον τρόπο στέλεχος της εγχώριας νεοφυούς σκηνής, αποτιμά -μιλώντας στο powergame.gr- τη χρηματοδοτική κινητικότητα προς τις εγχώριες startups που εκδηλώνεται από τις αρχές της νέας χρονιάς.

Τον πρώτο μήνα του νέου έτους, ελληνικές startups βρέθηκαν συστηματικά στην επενδυτική ατζέντα των διεθνών funds, αλλά και των ιδιωτών επενδυτών, σηκώνοντας χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξόχως παραγωγικός θα είναι και ο Φεβρουάριος, καθώς τουλάχιστον άλλες δύο ελληνικές εταιρείες ετοιμάζονται για mega-γύρους χρηματοδότησης.


«Αν ληφθεί υπόψη η χρονική συγκυρία, κατά την οποία ζυμώθηκαν και τελικά έκλεισαν αυτές οι χρηματοδοτήσεις, με την επενδυτική δυστοκία να χτυπάει κόκκινο, γίνεται ακόμη πιο ορατή η σημασία της διογκούμενης χρηματοδοτικής ροής προς τις ελληνικές startups» προσέθετε η ίδια πηγή.


«Ποδαρικό» για το οικοσύστημα το 2023 έκανε το mega-deal για την είσοδο του αμερικανικού κολοσσού Carlyle Group με υψηλό μειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική startup της κυβερνοασφάλειας, Hack the Box, επενδύοντας 55 εκατ.δολ. Η γενναία χρηματοδοτική ψήφος ερμηνεύτηκε ως καλός οιωνός προς το οικοσύστημα, ερμηνεία που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του Ιανουαρίου με τουλάχιστον έξι ελληνικές startups να κλείνουν γύρους χρηματοδότησης τον πρώτο μήνα του έτους.


Στο μεταξύ, έπονται άμεσα τουλάχιστον άλλες δυο ηχηρές χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές startups. Σύμφωνα με πολύ ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, αυτή την περίοδο κυοφορούνται συμφωνίες χρηματοδότησης για τις εξόχως κινητικές ελληνικές startups, Douleutaras.gr και Safesize.gr, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έκαστη.

Νέα γενιά χρηματοδοτήσεων
Το momentum για το οικοσύστημα, παρά τη διάχυτη οικονομική αβεβαιότητα και την επενδυτική αυτοσυγκράτηση, δείχνει να γίνεται καλύτερο, με τις νέες χρηματοδοτήσεις, που θα εισρεύσουν στην αγορά από τη διάδοχη γενιά των funds του Equifund, που εκκολάπτεται σταδιακά στην Ελλάδα. Ήδη, το venture capital Big Pi, που δημιουργήθηκε το 2018, ανακοίνωσε το δεύτερο fund, το Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια του νέου fund θα κατευθυνθούν σε startups κυρίως «βαθιάς τεχνολογίας» (deep tech), κλάδο πολλά υποσχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.


Είχε προηγηθεί αντίστοιχη ανακοίνωση του έτερου VC του Equifund, του Marathon Venture Capital, όπως άλλωστε και του Venture Friends. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου το νέο fund της Metavallon, ενώ οι ίδιες πηγές θέλουν και τα Uni.Fund και Velocity.Partners VC να ετοιμάζουν αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Το εύφορο έδαφος, που καλλιεργείται στο εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, φαίνεται μάλιστα να γίνεται ορατό διεθνώς, με την Ελλάδα να αποκτά μια θέση, την 38η, στις 100 πιο startup-friendly χώρες του κόσμου.

Έρχονται γερές χρηματοδοτήσεις
Ante portas είναι το κλείσιμο της χρηματοδότησης προς τη Douleutaras.gr, τη startup που ήδη καταγράφει πετυχημένη πορεία με ραγδαία ανάπτυξη και χιλιάδες πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο, στην οποία έχει ήδη επενδύσει ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού.

Η ελληνική startup, που έχει ήδη «σηκώσει» από την ίδρυσή της, το 2015, μέχρι σήμερα πάνω από 7,5 εκατ.ευρώ, βάζει ψηλά τον πήχη για τη νέα “βαριά” -κατά πληροφορίες- χρηματοδότηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υφιστάμενοι επενδυτές. Τα υπό άντληση κεφάλαια θα κατευθυνθούν κυρίως στην περαιτέρω τόνωση της εξωστρέφειάς της «Νο1 Πλατφόρµας Εύρεσης Επαγγελµατιών για το Σπίτι», που διεισδύει σε νέες διεθνείς αγορές ως «EasyHero».

Ο Douleutaras, με CEO και Co-founder τον Ανδρέα Γραμμάτη ,παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην κατακερματισμένη αγορά παροχής οικιακών υπηρεσιών, συνδέοντας τον πελάτη με τον καταλληλότερο επαγγελματία σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που τον χρειάζεται, μέσω της πλατφόρμας.

Σε αυτή τη δυναμική επένδυσε το 2021 ο όμιλος Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία και επενδυτή Πάνου Γερμανού, συμμετέχοντας ως βασικός επενδυτής σε γύρο χρηματοδότησης προς τη startup, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Ηχηρή συμφωνία ενόψει
Έναν εξόχως ηχηρό γύρο χρηματοδότησης κυοφορεί η καινοτόμος SafeSize, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την άντληση κεφαλαίων δεκάδων εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και ο μεγαλύτερος στην ιστορία της (σσ ο τελευταίος ήταν το 2018-2019 και ανήλθε σε 10εκατ.ευρώ).

Η SafeSize σκοπεύει να κατευθύνει τα κεφάλαια στη διεύρυνση του ήδη δυνατού διεθνούς της αποτυπώματος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της startup, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Άγγελο Σταυράκη, βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά των ΗΠΑ, την οποία η εταιρεία σκοπεύει να προσεγγίσει με νέο καινοτόμο προϊόν.

Με γραφεία σε Αθήνα, Άμστερνταμ, Λιουμπλιάνα και Σαγκάη και παρουσία σε 50 χώρες, η SafeSize αξιοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης και τρισδιάστατης απεικόνισης, ώστε να δημιουργήσει το ακριβές ψηφιακό αποτύπωμα του ποδιού. Οδηγεί έτσι καταναλωτές και επιχειρήσεις στο σωστό νούμερο παπούτσι με ακρίβεια χιλιοστού, είτε για αγορές σε φυσικά κατάστημα είτε online. Η ελληνική startup έχει εγκαταστήσει στην Αθήνα Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει σηκώσει συνόλικά 30 εκατ. ευρώ από το 2013 μέχρι σήμερα, με βασικούς επενδυτές το ολλανδικό Convent Capital, το 3TS Capital Parnters και το European Investment Fund.

Ψήφος εμπιστοσύνης
Τη χρηματοδοτική κινητικότητα προς το εγχώριο οικοσύστημα από τις αρχές του έτους εγκαινίασε η έλευση του επενδυτικού κολοσσού της Carlyle στην Ελλάδα, επενδύοντας πάνω από 55 εκατ. δολ. στη Hack the Box -αποτιμώντας τη μάλιστα με enterprise value κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Με το mega-deal η αμερικανική Carlyle ξαναβάζει τη χώρα μας στον επενδυτικό της χάρτη, στέλνοντας ένα σήμα εμπιστοσύνης συνολικά προς το οικοσύστημα και τις προοπτικές της χώρας.

Η Hack The Box, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Χάρη Πυλαρινό, γενικό διευθυντή τεχνολογίας τον James Hooker και chief customer officer τον τον Άρη Ζηκόπουλο, έχει συγκεντρώσει, συνολικά, περί τα 15 εκατ. δολ. από διεθνή VCs, συμπεριλαμβανομένης της Osage University Partners, της πρώτης και μεγαλύτερης Edtech VC στην Ευρώπη, του Brighteye Ventures και της ελληνικής Marathon Venture Capital.

Ιδιαίτερα σημαντικές χρηματοδοτήσεις σήκωσαν τον Ιανουάριο, εκτός από την Hack the Box, οι Prosperty, η BibeCoffee, η Perceptual Robotics, η Orderit, ελληνική startup, η CaptainBook και η Koios Care.

Η ελληνική proptech startup Prosperty, η οποία εξασφάλισε 2,6 εκατ.ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια στα 7 εκατ.ευρώ από τη γέννησή της. Στον νέο γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν οι ήδη υφιστάμενοι επενδυτές, Venture Capital Velocity Partners, Metavallon και BigPi, καθώς και διεθνείς επενδυτές.

Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το άνοιγμα νέων διεθνών αγορών και την εγκατάσταση γραφείων σε άλλες δύο αγορές, σε Ιταλία και Ισπανία, πέραν των υφιστάμενων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία. Σήμερα στην πλατφόρμα της Prosperty βρίσκονται αναρτημένα πάνω από 3.000 ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων η πλειονότητα διατίθεται προς πώληση, με στόχο τα 4.000 μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ελληνική τηλεμετρία στην αγορά του καφέ
Άλλη μια βαριά χρηματοδότηση σήκωσε η ελληνική BibeCoffee, κορυφαία πλατφόρμα τηλεμετρίας στην αγορά του καφέ, την οποία στήριξε με 2,1 εκατ.ευρώ Eleven Ventures, ένα από τα κορυφαία VCs στη ΝΑ Ευρώπη. Η startup, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα, εξασφάλισε τη νέα χρηματοδότηση, στην οποία συμμετείχαν και οι υφιστάμενοι επενδυτές, Venture Friends, Uni.Fund και στρατηγικοί επενδυτές στη Silicon Valley, μόλις 15 μήνες μετά τη χρηματοδότηση του Seed γύρου.

Η BibeCoffee κάνει distress στην αγορά του καφέ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Έχει αναπτύξει μία IoT λύση απομακρυσμένης διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας οποιαδήποτε επαγγελματική μηχανή καφέ ή μύλο άλεσης καφέ στο cloud.

Με αυτόν τον τρόπο βοηθάει τις αλυσίδες και τους προμηθευτές καφέ να ελέγχουν και να βελτιώνουν την ποιότητα του καφέ που σερβίρεται. «Έχουμε χιλιάδες προ παραγγελιές για εγκαταστάσεις μηχανών μέχρι το τέλος του 2023 και προβλέπουμε να φτάσουν σε εκατομμύρια εγκατεστημένες μηχανές μέχρι το 2025» σχολιάζει ο συνιδρυτής και CEO της BibeCoffee, Βασίλης Αποστολόπουλος.

Ελληνικά drones στις ΗΠΑ
Χρηματοδότηση σήκωσε μέσα στον Ιανουάριο η Perceptual Robotics, η οποία με τον αέρα των επενδυτικών κεφαλαίων από το βρετανικό fund Brookstreet, σχεδιάζει υπερατλαντικές πτήσεις, δρομολογώντας την εκτός Ευρώπης ανάπτυξή της.

Η startup που ίδρυσαν το 2016 ο Κώστας Καραχάλιος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Kevin Lind., χρησιμοποιεί αυτόνομα drones, προηγμένη ρομποτική και μηχανική μάθηση, για να παρέχει ολοκληρωμένες επιθεωρήσεις υποδομών δικτύων και δη ανεμογεννητριών. Υποστηρίζεται δε ήδη από διεθνείς επενδυτές, όπως οι TSP Ventures, Future Fund, Humble Holdings και Metavallon VC.

Αν και το ύψος της χρηματοδότησης δεν έγινε γνωστό, είναι βέβαιο ότι θα δώσει στην Perceptual Robotics τη δυναμική που χρειάζεται, ώστε να επεκταθεί πέραν του ευρωπαϊκού …εναέριου χώρου, όπου έχει -από πέρσι- παρουσία και συγκεκριμένα σε Ισπανία και Γαλλία. Η Brookstreet θα υποστηρίξει την Perceptual Robotics το πρώτο τρίμηνο του 2023, ώστε να επεκτείνει τα προϊόντα της και να εξερευνήσει νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η ελληνική startup έχει ήδη μπει στα ραντάρ των επενδυτών αφού το 2021 ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης, ύψους 1,6 εκατ. λιρών, του οποίου ηγήθηκαν οι TSP Ventures, Humble Holdings, Metavallon VC, με τη συμμετοχή στρατηγικών angel επενδυτών.

Disrupt στην εστίαση
Στα ραντάρ των επενδυτών βρέθηκε τον Ιανουάριο η Orderit, η startup που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην εστίαση. Η Orderit των Άλεξ Κούμπα και Γιώργου Σολωμού, που ψηφιοποιεί πλήρως την αλυσίδα των προμηθειών για τα καταστήματα εστίασης, σήκωσε νέα χρηματοδότηση με κεντρικό επενδυτή την Genesis Ventures και τη συμμετοχή της Gaze Capital και διεθνών ιδιωτών επενδυτών.

Με τη νέα χρηματοδότηση, η νεοφυής εταιρεία, που φιλοδοξεί να φέρει την επόμενη μέρα στην εστίαση, ψηφιοποιώντας ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της, τη διαδικασία παραγγελιοληψίας, θα υποστηρίξει την περαιτέρω επέκτασή της στην ελληνική αγορά και θα θέσει τις βάσεις για την εκτός συνόρων επέκτασή της στην Ευρώπη.

Ήδη, μεθοδεύει τη διεθνοποίηση της υπηρεσίας, αρχής γενομένης από την ιταλική αγορά, ενώ προετοιμάζει, παράλληλα, το λανσάρισμα της υπηρεσίας και σε άλλες αγορές, όπως η ισπανική και η βρετανική.

Καινοτομία made in Greece
Χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ σήκωσε προ ημερών η ελληνική traveltech startup CaptainBook, με έδρα τη Νάξο και βασικό επενδυτή τη Seedblink. Σύμφωνα με το Εlevate Greece πρόκειται για την πρώτη startup από την περιοχή των Κυκλάδων που λαμβάνει αυτό το κεφαλαίο, από τον πρώτο γύρο.

Η Startup ιδρύθηκε το 2021 από τον Jerome Bajou και τον Luca Lattanzio, βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που παρέχουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της τεχνολογίας. Έχει ήδη βοηθήσει πάνω από 280 επαγγελματίες να λαμβάνουν οnline κρατήσεις, προσφέροντας περισσότερες από 520 εμπειρίες σε 5 χώρες.

Τα κεφάλαια από τη νέα χρηματοδότηση ότι θα συμβάλλουν στην επέκταση των υπηρεσιών της CaptainBook στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ θα στηρίξουν την ανάπτυξή της σε χώρες που ήδη δραστηριοποιείται, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Χρηματοδότηση 350.000 ευρώ εξασφάλισε προ ημερών από το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων Lumiares η startup Koios Care, με έδρα την Αμβέρσα, και ιδρυτές δύο Έλληνες ερευνητές, τον Δημήτρη Ιακωβάκη και τον Κωνσταντίνο Κυρίτση. Η ελληνική startup, αν και ιδρύθηκε μόλις το καλοκαίρι του 2022, έχει καταφέρει να μπει στα ραντάρ των επενδυτών λόγω της καινοτομίας της: αναπτύσσει ψηφιακούς βιοδείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.

Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της ανάπτυξης και βελτίωσης της καινοτόμου τεχνολογίας, που χρησιμοποιεί προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η ανάπτυξη του προϊόντος της ελληνικής startup θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να είναι έτοιμο να βγει στην αγορά. Στόχος της εταιρείας είναι η διάθεση των προϊόντων της εντός και εκτός Ευρώπης, με την Ελλάδα να εντάσσεται στους πρωταρχικούς της στόχους.