Τον τρόπο να διατηρηθούν «ζωντανές» οι ρυθμίσεις για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι συνεχείς κρίσεις (πανδημία και ενεργειακή) έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών που εδώ και 18 μήνες έχουν εκτοξεύσει το κόστος ζωής, σειρά οφειλετών επιλέγουν να χάσουν μια ρύθμιση, στην οποία έχουν ενταχθεί, καθώς τα έξοδα της καθημερινότητας «τρώνε» τα ποσά που είχαν υπολογιστεί για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Προβληματισμός

«Οι απώλειες ρυθμίσεων είναι αυτό που μας προβληματίζει», τόνισε στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» υψηλότατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο, στην οδό Νίκης σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια νέα παρέμβαση, η οποία θα φέρει την «αναβίωση» των ρυθμίσεων που χάθηκαν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με στόχο να αντιμετωπιστεί η αύξηση του πληθωρισμού.

Στην ουσία πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο και να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία εξετάζονται. Κατά το πρώτο σενάριο (και πιο ήπιο), η επαναφορά της ρύθμισης θα μπορεί να γίνει με την προοδευτική πληρωμή των δόσεων που χάθηκαν μέχρι να επανέλθει η ρύθμιση στον αρχικό προγραμματισμό των δόσεων, ενδεχομένως και με μια επιβάρυνση του επιτοκίου αυτής της περιόδου. Μια δεύτερη σκέψη (το πιο αυστηρό σενάριο) είναι να απαιτηθεί η εφάπαξ πληρωμή των δόσεων που χάθηκαν, ώστε να επανέλθει αυτόματα η ρύθμιση στην ορθή τροχιά.

«Δεν νοούνται»

Μολονότι το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει σημαντικός προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο για τη συγκράτηση των εσόδων από ρυθμίσεις και, παρά τις εισηγήσεις για την υιοθέτηση μιας καινούριας ρύθμισης, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο μιλήσαμε μας ξεκαθάρισε: «Νέες ρυθμίσεις δεν νοούνται».

Προς μονιμοποίηση

Μαζί με την «αναβίωση» των χαμένων ρυθμίσεων γίνεται πολλή συζήτηση στην κυβέρνηση και για την πλατφόρμα που έκλεισε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου σχετικά με την καταγραφή των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων. Σύμφωνα με υψηλότατη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν οι εξής σκέψεις: Η πρώτη είναι η αυτοτελής λειτουργία της πλατφόρμας, η οποία σταδιακά θα γίνει μόνιμη και η δεύτερη αφορά τις υπόλοιπες οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας. Το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει ήδη έτοιμο από τον Νοέμβριο, προκειμένου να ξανανοίξει την πλατφόρμα, ενώ και η επιτροπή θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έχει εισηγηθεί θετικά.

Για την ΚΕΔΕ, το πρόβλημα αφορά τις απαιτήσεις των δήμων σε πρόστιμα και προσαυξήσεις για δημοτικά τέλη, τα οποία πρέπει να επιβληθούν, μόλις γίνουν οι διορθώσεις στην αποτύπωση ακινήτων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητεί τα πρόστιμα να μην ξεπεράσουν ποτέ το 50%, διότι διαφορετικά οι δηλώσεις των τετραγωνικών αυτών γίνονται δυσβάσταχτες, επηρεάζοντας τις μεταβιβάσεις.

Πρόταση για αύξηση

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει, μάλιστα, τα πρόστιμα να αυξάνονται κατά 5% κάθε εξάμηνο από τότε που θα ανοίξει η πλατφόρμα. Στην ουσία ζητεί κατά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας τα πρόστιμα να είναι μηδέν, ένα εξάμηνο μετά να ανέβουν στο 5% του συνολικού τους ύψους, στον χρόνο να φτάσουν στο 10% και ούτω καθεξής μέχρι και το 50%, επιβαρύνοντας συνεπώς τους αδιάφορους ιδιοκτήτες, που δεν θα ενδιαφερθούν για την ορθή απεικόνιση του ακινήτου τους.

Το «πράσινο φως» για ουσιαστική συζήτηση όλων αυτών των ρυθμίσεων αναμένεται να ανάψει από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως για την ώρα έχει κάποιες αντιρρήσεις που αφορούν την είσπραξη εσόδων, ενώ δεν έχει καταλήξει ακόμη και στη μορφή που θα πάρει η «αναβίωση» των παλαιών ρυθμίσεων οφειλών.

* Το ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Δαυλού δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 7 Φεβρουαρίου 2023.