Σημαντικό μερίδιο στη χρηματοδότηση ΑΠΕ, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, διεκδικεί η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο των ενεργειών της για τη μετάβαση της χώρας στη λογική net zero, δηλαδή, σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο, σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, η Εθνική στοχεύει στη χρηματοδότηση έργων για ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2022-2025. Μάλιστα για φέτος, αναμένεται σημαντική επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέα έργα από πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης.


Όπως αναφέρουν πηγές της Τράπεζας, η Εθνική έχει ήδη ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της βιώσιμης ενέργειας αλλά και της πράσινης οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί και αναπτύσσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες που «κουμπώνουν» στις ανάγκες των πελατών της.


Τα τελευταία τρία χρόνια η Εθνική έχει χρηματοδοτήσει συνολικά 2 δισ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τα οποία το 1 δισ. ευρώ διοχετεύθηκε σε αιολικά πάρκα και 860 εκατ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά. Ως έργα ΑΠΕ λογίζονται τόσο τα μικρά φωτοβολταϊκά που υλοποιούνται από ιδιώτες και ΜΜΕ, μέχρι μεγάλα και σύνθετα έργα μεγάλων ενεργειακών ομίλων.


Τελευταία, πέρα των κλασικών έργων φωτοβολταϊκών και αιολικών, η Τράπεζα χρηματοδοτεί και έργα που συνδυάζουν παραγωγή από ΑΠΕ με net metering ή αποθήκευση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μεγαλύτερα projects η Εθνική εξετάζει τη σύναψη εταιρικών διμερών συμβολαίων πράσινης ενέργειας (corporate PPAs) μεταξύ ενός παραγωγού και ενός ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή.


Εκτός από τα παραδοσιακά δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα στο corporate, αλλά και διάφορα άλλα δάνεια που προσφέρονται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μεγάλο χώρο λαμβάνουν τα δάνεια που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικά για τον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης το ΤΑΑ μπορεί να χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους ενός έργου ΑΠΕ, με ιδιαίτερα χαμηλό και σταθερό επιτόκιο, ξεκινώντας από 0,35% για μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ως γνωστόν, κατ’ ελάχιστον το 30% του κόστους χρηματοδοτείται από τραπεζικό δάνειο (με όρους και κριτήρια που θέτει η Τράπεζα του πελάτη), ενώ το υπόλοιπο 20% από ίδια κεφάλαια του επενδυτή.

Το πρώτο έργο ΑΠΕ με πόρους από ΤΑΑ από την Εθνική το 2022
Παρά το γεγονός ότι στο σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος δεν έχουν χρηματοδοτηθεί πολλά έργα ΑΠΕ, κυρίως λόγω κάποιων απαραίτητων διευκρινίσεων που εκκρεμούσαν από θεσμικής πλευράς σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι το 2023 θα εγκρίνει σημαντικό αριθμό έργων ΑΠΕ με πόρους του Ταμείου. Άλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, η Τράπεζα χρηματοδότησε το 2022 το πρώτο έργο ΑΠΕ ενεργειακής κοινότητας στη χώρα με πόρους ΤΑΑ.