Σε εφαρμογή τίθεται η παραγραφή οφειλών για επιχειρήσεις (χρέη ασφαλιστικών εισφορών), καθώς και για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχουν δημιουργηθεί, πέραν της τελευταίας δεκαετίας στον ΕΦΚΑ.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε εφαρμογή και η πάγια ρύθμιση για τα χρέη από 36 έως 72 δόσεις, καθώς και η ένταξη στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα μέτρα αφορούν συνολικά πάνω από 2.000.000 οφειλέτες.

Το σημείο-κλειδί για τη διαγραφή οφειλών είναι αυτές να μην έχουν καθαρογράφει και να μην έχουν γίνει απαιτητές. Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν χρέη στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ και -λόγω αυτών- δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν. Εκτιμάται ότι 120.000 εν αναμονή συνταξιούχοι θα μπορούν να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους και να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οφείλουν ποσά στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ μέχρι 15.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπορούν με απλή αίτηση να συνταξιοδοτηθούν και τα χρέη να εισπράττονται από τη σύνταξη.

Συνταξιοδότηση

Η παραγραφή αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών εισφορών (εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους, αγρότες). Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του KEAO και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον στην καρτέλα του οφειλέτη. Το μέτρο αφορά μη μισθωτούς που αναμένουν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα -έως 20.000 ευρώ, όπως ο νόμος ορίζει- και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν, έχοντας ήδη συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας. Οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής, δεν μπορούν να συνυπολογισθούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση.

Ανά κατηγορία

■ Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (οφειλές τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.): ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ, όπου και εξετάζονται.

■ Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ): Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv και στις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων. Κατ’ εξαίρεση όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Νέα δεκαετής περίοδος

Σε περίπτωση που η παραγραφή της οφειλής έχει διακοπεί λόγω «διακοπτικού γεγονότος» (π.χ. ρύθμιση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις), υπολογίζεται νέα δεκαετής περίοδος παραγραφής που ξεκινά από την επόμενη ημέρα του διακοπτικού γεγονότος.

Οφειλές χρονικών διαστημάτων ασφάλισης πέραν της 10ετίας, για τα οποία δεν υπάρχει διακοπτικό γεγονός, παραγράφονται. Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακοπτικό γεγονός από τις 12/5/2016 και μετά, επανεξετάζεται η περίοδος που περιλαμβάνεται και τροποποιείται αναλόγως (παραγράφεται), εφόσον είχε παρέλθει 10ετία από την οφειλή ή από τυχόν προηγούμενο διακοπτικό γεγονός. Η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση. Για περιπτώσεις ασφάλισης σε διαφορετικούς φορείς, η αίτηση θα είναι κοινή και θα έχει μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Παραδείγματα

  1. Οφειλέτης σταμάτησε να πληρώνει στις 120 δόσεις τον Φεβρουάριο του 2022. Για την αναβίωση τον Απρίλιο καταβάλλει 2 δόσεις, επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης. Οι υπόλοιποι 14 μήνες μέχρι τότε μεταφέρονται στο τέλος.
  2. Οφειλέτης επανεντάχθηκε στις 120 δόσεις και έχει δημιουργήσει νέες οφειλές. Αυτές μπαίνουν στην πάγια ρύθμιση των 24-40 δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
  3. Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Μέχρι 31 Ιουλίου

Η αναβίωση των ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023 με την καταβολή 2 δόσεων και με την αναβίωση όλων των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Για τους ίδιους οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 72 ή 120 δόσεων και παράλληλα έχουν αρρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές ρυθμίσεις, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντάς τους μία περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξη και απώλειά της.

*Το ρεπορτάζ του Αντώνη Βασιλόπουλου δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22 Φεβρουαρίου 2023.