Ένα πυκνό «δίχτυ ασφαλείας» για τους ευάλωτους δανειολήπτες απλώνει η κυβέρνηση, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα για κούρεμα ακόμη και στο 90% της οφειλής και αποπληρωμή της σε 420 δόσεις, για οφειλέτες που έχουν χαμηλό εισόδημα χωρίς περιουσία.

Πρόκειται για μία βασική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στις βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία θα είναι αναγκαστικά αποδεκτή από τους πιστωτές, αφαιρώντας πλήρως το άγχος της αποπληρωμής από τους ανθρώπους που χρειάζεται να κάνουν μία επανεκκίνηση στη ζωή τους.

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών γίνονται πολύ σημαντικές βελτιώσεις στον ήδη επιτυχημένο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, στον οποίο μόνο το περασμένο επταήμερο εντάχθηκαν 124 δανειολήπτες, ανεβάζοντας το συνολικό νούμερο των συμμετεχόντων στους 3.755 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και τους χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,22 δισ. ευρώ.

Δυνατότητες

Εκτός από τη σημαντική προστασία προς τους ευάλωτους, οι βελτιώσεις στον μηχανισμό δίνουν πλέον τη δυνατότητα ακόμη και σε δανειολήπτες με οφειλή προς έναν και μόνο πιστωτή να ενταχθούν στη ρύθμιση, αρκεί η οφειλή τους να ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ. Αυτό, όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, αφορά κυρίως νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, τα οποία θα μπορέσουν έτσι να διασώσουν την περιουσία τους που έχει υποθηκευτεί με το δάνειο.

Άλλη σημαντικότατη βελτίωση είναι η εισαγωγή της υποχρέωσης των πιστωτών να αιτιολογούν την απόρριψη της πρότασης ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος. Μάλιστα, με το νομοσχέδιο εισάγονται συγκεκριμένοι κανόνες, οι οποίοι θα είναι εκ των προτέρων γνωστοί και άρα θα βελτιώνουν τη διαφάνεια της διαχείρισης των υποθέσεων.

Όλες οι προβλέψεις

Το νομοσχέδιο στην πλήρη του ανάπτυξη εισάγει μία σειρά βελτιώσεων που είναι οι εξής:

  • Δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων -ή ήδη ρυθμισμένων- οφειλών που έχει ο δανειολήπτης, οι οποίες εντάσσονται στην πρόταση ρύθμισης, εφόσον το επιθυμεί. Προϋπόθεση είναι η δόση που ήδη πληρώνει, να μην είναι χαμηλότερη από το 15% του ύψους της δόσης που έχει ορίσει ο αλγόριθμος.
  • Δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που όμως ασκούν οικονομική δραστηριότητα και θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
  • Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπέρ τρίτων (όπως είναι για παράδειγμα οι οφειλές σε δήμους), που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
  • Πλήρης διαγραφή τόκων της ρύθμισης στην περίπτωση πρόωρης εξόφλησης. Μέχρι σήμερα, ο δανειολήπτης που αποπλήρωνε πρόωρα το δάνειό του όφειλε να καταβάλει τους τόκους των δόσεων που δεν είχε πληρώσει. Αυτό καταργείται και στη θέση του χορηγείται έκπτωση στο σύνολο των ανεξόφλητων τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί.
  • Παράλληλα, μειώνεται το επιτόκιο των ρυθμίσεων οφειλών και ορίζεται στο 3% σταθερό, από το Euribor +5 μονάδες που ήταν μέχρι τώρα. Μάλιστα, τόσο η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης όσο και η μείωση του επιτοκίου, θα ισχύουν και για το μέλλον στις ρυθμίσεις που ήδη προχωρούν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Βεβαίωση οφειλών

Νέα βελτίωση είναι και η θέσπιση της δυνατότητας λήψης, μέσω της πλατφόρμας, βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να ζητήσει και να πάρει βεβαίωση που θα εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Μέσα από όλες αυτές τις βελτιώσεις, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα προχωρήσει πολύ μεγαλύτερος αριθμός βιώσιμων ρυθμίσεων με ευνοϊκούς όρους και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Θα αυξηθεί κι άλλο -πέρα από το 70% που βρίσκεται ήδη- η εγκρισιμότητα των αιτήσεων από την πλευρά των πιστωτών στις προτάσεις ρύθμισης οφειλών που παράγει ο αλγόριθμος. Θα επέλθει μεγαλύτερη θωράκιση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών από τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης. Οι οφειλέτες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, διατηρώντας ταυτόχρονα και υφιστάμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλα τα στάδια ρύθμισης των οφειλών.


Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Δαυλός
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/2