«Φωτιά» στον ανταγωνισμό των τραπεζών βάζει η κυβέρνηση, με την απόφασή της να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή αποταμιευτικών κεφαλαίων.

Η «κυκλωτική» αυτή κίνηση, που ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (φωτό), από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δημιουργεί «σφήνα» στις τράπεζες και στα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ως εναλλακτική τοποθέτηση. Το θέμα της ανταμοιβής των καταθετών ήταν μεταξύ όσων συζητήθηκαν και στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση του νέου «τσάρου» της Οικονομίας με τους τραπεζίτες.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν επίσης η νέα παράταση του «Ηρακλή» για την ολική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια, η πιστωτική επέκταση και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες.

Ανταγωνισμός

Το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο από την κυβέρνηση για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου θα πιέσει έμμεσα τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, για να μη χάσουν πελάτες και κεφάλαια. Έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου μέχρι σήμερα φορολογούνταν με 15%.

Ελεύθερα φόρων εφεξής, αποκτούν μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των καταθέσεων στις τράπεζες, δεδομένου ότι συνδυάζουν χαμηλό ρίσκο με υψηλές αποδόσεις. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων διαμορφώνονται αναλογικά του τρίμηνου επιτοκίου Euribor και αυτή τη στιγμή κινούνται στο 3,50%. Όσο για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ποικίλλουν αναλόγως της διάρκειας των τίτλων, ξεκινώντας από 3% στις κοντινές διάρκειες (λήξεις 2024 και 2025), 3,50% στην τριετία (λήξη 2026) και έως άνω του 4% στις μακρινότερες λήξεις.

Προθεσμιακές

Την ίδια στιγμή, οι καταθέτες μπορούν να λάβουν από τις τράπεζες αποδόσεις κοντά στο 2%, εφόσον πρόκειται για ποσά μεγαλύτερα των 50.000 ευρώ και κλειστά στη διετία. Για ποσά που δεν είναι δεσμευμένα σε προθεσμίες, τα επιτόκια φτάνουν μέχρι 0,50%. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν αυξηθεί από 0,60%-0,70% την προηγούμενη χρονιά και μεσοσταθμικά σε 1,04% στις αρχές του 2023 και σε 1,71% μέσο επιτόκιο για προθεσμία από 12 έως 24 μήνες.

Για κλειστή κατάθεση διάρκειας ενός έτους το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,22% τον Απρίλιο και αυξήθηκε στο 1,31% (συν 9 μονάδες βάσης τον Μάιο), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7