Τη µείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10% έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για τη νέα θητεία, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη εκδήλωση «Ηµέρες καριέρας» της ∆ΥΠΑ, όπου χαρακτήρισε µεγάλη επιτυχία τον εκσυγχρονισµό του πρώην ΟΑΕ∆ και την προσαρµογή των υπηρεσιών του στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζοµένων.

Η ∆ΥΠΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια υλοποίησε τη νέα γενιά προγραµµάτων απασχόλησης, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στους ενδιαφεροµένους και παράλληλα εξασφαλίζοντας απλουστευµένους όρους και διαδικασίες για τους δικαιούχους. Το διάστηµα 1/8/19 - 31/1/23 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ 109.000 προσλήψεων, ενώ για το επόµενο διάστηµα η ∆ηµόσια Υπηρεσία Απασχόλησης υλοποιεί προγράµµατα για τη δηµιουργία άνω των 200.000 νέων θέσεων εργασίας, συνολικού προϋπολογισµού άνω των 2 δισ. ευρώ. Ακόµα µία καινοτοµία είναι οι εκδηλώσεις «Ηµέρες καριέρας», που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνοµιλήσουν απευθείας µε εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν προσωπικό, µε τη ∆ηµόσια Υπηρεσία Απασχόλησης να λειτουργεί πλέον ως εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως σηµείωσε και ο πρωθυπουργός.

theseis_1

«Σύγχρονος φορέας»

Ο διοικητής της ∆ΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τον εκσυγχρονισµό της υπηρεσίας απασχόλησης, τους στόχους για τις νέες θέσεις εργασίας και τον σχεδιασµό των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης (ΕΠΑ) που σχεδιάζονται για το επόµενο διάστηµα και δηλώνει: «Η επιδότηση της εργασίας αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα και γι' αυτό έχουµε εξασφαλίσει πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ για τη δηµιουργία 201.000 θέσεων εργασίας τα επόµενα χρόνια, µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και του ΕΣΠΑ. Αξιοποιώντας την ευρεία εργαλειοθήκη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ∆ΥΠΑ και µε παρακαταθήκη τις επιτυχηµένες δράσεις, που οδήγησαν σε ρεκόρ προσλήψεων τα τελευταία 3,5 χρόνια, σχεδιάζουµε προγράµµατα που δίνουν ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και χρηµατοδότηση για τη δηµιουργία νέων, βιώσιµων επιχειρήσεων. Στοχεύουµε σε οµάδες που αντιµετωπίζουν σηµαντικά εµπόδια ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας, σε περιοχές µε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και σε τοµείς της οικονοµίας που έχουν δυναµική και προοπτική. Η ∆ΥΠΑ αλλάζει και µετατρέπεται σε έναν σύγχρονο φορέα απασχόλησης».

theseis_2

Τι ισχύει σήμερα

Τα «Π» παρουσιάζουν τα προγράµµατα της ∆ΥΠΑ που τρέχουν και τις δράσεις επιδοτούµενης απασχόλησης που σχεδιάζονται για το επόµενο διάστηµα. Τον ∆εκέµβριο άνοιξαν τα τρία πρώτα αναβαθµισµένα προγράµµατα για ενίσχυση της απασχόλησης, µε στόχο τη δηµιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας:

  • Πρόγραµµα επιδότησης της εργασίας για 10.000 µακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας και µε συνολικό προϋπολογισµό 120 εκατ. ευρώ.
  • Πρόγραµµα απόκτησης εργασιακής εµπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών, που στοχεύει στην αναβάθµιση των προσόντων και στην προετοιµασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, για ένταξη στην αγορά εργασίας, µε συνολικό προϋπολογισµό 68 εκατ. ευρώ.
  • Πρόγραµµα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιµετωπίζουν σηµαντικά εµπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, µε συνολικό προϋπολογισµό 112 εκατ. ευρώ και µε διττή στόχευση:
1) 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές οµάδες (π.χ. άτοµα µε αναπηρία, απεξαρτηµένοι, θύµατα έµφυλης βίας ή εµπορίας ανθρώπων κ.ά.).
2) 7.000 ανέργους που αντιµετωπίζουν σοβαρά εµπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. µονογονεϊκές οικογένειες, µητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας µετά την ανατροφή των παιδιών τους, µακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ροµά κ.ά.).

ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ, ∆ΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ∆ΥΠΑ: Εχουµε εξασφαλίσει πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ για τη δηµιουργία 201.000 θέσεων εργασίας τα επόµενα χρόνια


Μέσα στο 2023

Στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας προγραµµατίζεται στα τέλη του α’ τριµήνου ή και στις αρχές του β’ τριµήνου του 2023 να υλοποιηθούν τα τρία νέα προγράµµατα µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα αφορούν:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στην απασχόληση γυναικών στην πράσινη οικονομία και συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθολογικού κόστους (817,60 ευρώ) για μια περίοδο 15 μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης για πέντε επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων/επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για 15.000 ανέργους ηλικίας από 25 έως 45 ετών και συνολικό προϋπολογισμό περίπου 90 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 100% του μισθολογικού κόστους (1.022 ευρώ) για μια περίοδο έξι μηνών, με υποχρέωση για διατήρηση της θέσης για δύο επιπλέον μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
  • Πιλοτικά Προγράμματα Ανοικτού Πλαισίου (Open Framework) τοπικού χαρακτήρα, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των νέων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και θα αφορούν σε δράσεις συμβουλευτικής/πιστοποιημένης κατάρτισης/απασχόλησης/ επιχειρηματικότητας. Τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν σε τέσσερις πόλεις της ελληνικής επικράτειας (Καστοριά, Πάτρα, Σέρρες, Χανιά) και από αυτά θα έχουν την ευκαιρία να ωφεληθούν τουλάχιστον 17.250 άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενες δράσεις

Παράλληλα, με την έγκριση και εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η ΔΥΠΑ αναμένεται να υλοποιήσει ένα ευρύ πλέγμα συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,266 δισ. ευρώ, με απώτερο στόχο τη δημιουργία 111.000 νέων θέσεων εργασίας. Οι δράσεις αυτές θα αφορούν σε προγράμματα επιχορήγησης του μισθολογικού ή μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σε προγράμματα προώθησης της νέας επιχειρηματικότητας μέσω της επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, που αναζητούν την υποστήριξη στην πρώτη τους επιχειρηματική προσπάθεια.

Στο επίκεντρο οι νέοι έως 29 ετών, οι γυναίκες, οι πολίτες που δεν έχουν αρκετό χρόνο εργασίας, όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες


Τα ανωτέρω προγράμματα θα έχουν στο επίκεντρό τους ομάδες ανέργων, όπως οι νέοι έως 29 ετών, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και ιδίως εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και, τέλος, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας, όπως τα άτομα με αναπηρίες (AΜΕΑ), οι απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες, οι αποφυλακισμένοι, τα νεαρά παραβατικά άτομα ή τα νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων και οι γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η έμφαση των προγραμμάτων θα δίνεται σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας και σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η πράσινη, η γαλάζια και η ψηφιακή οικονομία.

Τέλος, σημαντικό αντίκτυπο και ιδιαίτερη σημασία για την τοπική ανάπτυξη έχουν τα προγράμματα που θα κατευθυνθούν σε περιοχές και κλάδους που είναι σε μετάβαση ή επλήγησαν από φυσικές ή άλλες καταστροφές (π.χ. προγράμματα Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης - ΣΔΑΜ και άλλα ειδικά προγράμματα τοπικού ή κλαδικού χαρακτήρα).

Σημαντικές παρεμβάσεις

Επιπλέον, υπάρχουν 22.120 θέσεις από τα εξής προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο:

  • 3.400 νέες θέσεις εργασίας σε λιγνιτικές περιοχές από το ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
  • Ειδικό πρόγραμμα προεργασίας για 3.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-29 ετών, περιοχών των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων, ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών.
  • 6.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους 55- 67 ετών.
  • Τέλος, πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 24/2