Στα τέσσερα άμεσα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Όπως υποστήριξε, στα άμεσα οφέλη περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη συμβολή του τομέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που εμφανίζει σταθερά και ρυθμιζόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Με την εξαγορά, η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του ομίλου ΔΕΗ στη διανομή αυξάνεται από τα τρία δισ. στα 4,15 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η σημαντική αύξηση (κατά περίπου 56%) της πελατειακής βάσης του ομίλου που προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Οι πελάτες του ομίλου αυξάνονται από 5,7 σε 8,9 εκατομμύρια. Το τρίτο είναι η αύξηση δυναμικότητας στις ΑΠΕ με μονάδες περί τα 4 GW (από 3,5 GW σήμερα μαζί με τα υδροηλεκτρικά) σε λειτουργία και η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου στα 15 GW (από 10 GW σήμερα). Το τέταρτο πλεονέκτημα είναι η ενίσχυση των «πράσινων» λειτουργικών κερδών λόγω μεγαλύτερης συνεισφοράς των ΑΠΕ.


Με την εξαγορά η ΔΕΗ αποκτά την πρώτη θέση στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία, την πρώτη θέση στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και τη δεύτερη θέση στη διανομή. Η διοίκηση επανέλαβε τους ελκυστικούς όρους αποτίμησης με τους οποίους προχωρά η συναλλαγή σε σχέση με πρόσφατες συμφωνίες ενώ επέμεινε στο γεγονός πως η εξαγορά αποτέλεσε «σπάνια ευκαιρία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις συνέργειες μεταξύ των δύο εταιρειών, τα περιθώρια εισαγωγών φθηνής πράσινης ενέργειας για τη ΔΕΗ και τις δυνατότητες καλλιέργειας του μεγάλου πελατολογίου στη διανομή.

Η συμφωνία, όπως είπε στους αναλυτές η διοίκηση της ΔΕΗ, παρέχει και έξι πρόσθετα οφέλη. Στη διανομή, επιτρέπει τη διαφοροποίηση των επιχειρηματικών κινδύνων σε ολόκληρη την αλυσίδα της ενέργειας, εξέλιξη που θεωρείται θετική στο σημερινό ασταθές περιβάλλον του κλάδου. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση μιας διευρυμένης βάσης πελατών και προσφέρει βελτιωμένη αποδοτικότητα και μειωμένο κόστος. Τέταρτο, επιτρέπει στον όμιλο να αξιοποιήσει τη στρατηγική αξία του διευρυμένου πελατολογίου και να προσφέρει ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες και προϊόντα.


Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την αξιοποίηση των συνεργειών για την ανάπτυξη του δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις δύο χώρες. Έκτον, οφέλη αναμένονται από την υφιστάμενη σχέση του τομέα διανομής στη Ρουμανία με τις τοπικές κοινωνίες για την προσφορά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023. Η ΔΕΗ αποκτά οκτώ εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 499 MW και τέσσερα φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 36 MW. Στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο στη Ρουμανία περιλαμβάνονται επτά νέα αιολικά, με συνολική ισχύ 2,3 GW και 11 φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 3,1 GW.


Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστήριξε πως η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική των πέντε πυλώνων που είχε ανακοινώσει προ διετίας και συγκεκριμένα στη στροφή προς τις ΑΠΕ, την επιλεκτική επέκταση σε γειτονικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, κ.λπ.), την βελτίωση του ισολογισμού και της κερδοφορίας, την αναδιοργάνωση για αποδοτικότερη λειτουργία του ομίλου και την επικέντρωση στον πελάτη.

Υπενθύμισε πως το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου προσεγγίζει τα 1,9 δις. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2022 – 2026 δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 9,3 δις. ευρώ. Το 55% θα κατευθυνθεί προς τις ΑΠΕ, το 20% για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, το 7% στις θερμικές μονάδες, το 4% στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα, το 3% στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και το υπόλοιπο 12% σε διάφορες επενδύσεις.

Στη ΔΕΗ υποστήριξαν πως η συμφωνία βρίσκεται εντός των ορίων που είχε θέσει για σχέση καθαρού δανεισμού προς λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κάτω από 3,5. Η συγκεκριμένη σχέση βρίσκονταν στο 2,9 στα τέλη Σεπτεμβρίου, περιορίστηκε στο 1,4 στα τέλη Δεκεμβρίου και ανεβαίνει στο 2,4 αν συνυπολογιστεί ο καθαρός δανεισμός της Enel. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του νέου σχήματος ΔΕΗ και Enel Ρουμανίας έφτανε τα τρία δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα τα EBITDA του νέου σχήματος ανέρχονται σε 1,2 δισ. για τη χρήση 2022 έναντι 900 εκατ. που είχε παρουσιάσει η ΔΕΗ.

Η Fitch ήδη διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- της ΔΕΗ, με σταθερές προοπτικές, μετά το deal με την Enel Romania, ενώ το ίδιο έπραξε και η S&P με θετικές αναφορές στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας.