Tον κίνδυνο του αφανισµού της ευρωπαϊκής βαριάς βιοµηχανίας µετάλλου τόνισε για άλλη µία φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της MYTILINEOS GROUP, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μιλώντας στο CNBC και στην εκποµπή «Squawk Box» µε τους δηµοσιογράφους Geoff Cutmore και Steve Sedwick, µε την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι η Ευρώπη διώχνει τις µεταλλοβιοµηχανίες της, ενώ δεν απέκλεισε ότι αυτό µπορεί να συµβεί και στον όµιλο της MYTILINEOS GROUP.

«Από τη µια πλευρά έχουµε ένα δώρο από την κυβέρνηση (σ.σ.: των ΗΠΑ) και από την άλλη (σ.σ.: Ε.Ε.) έχουµε µια ποινή για τις εταιρείες. Και φυσικά οι εταιρείες προτιµούν το δώρο της αµερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών Αρχών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του συνδέσµου βιοµηχανιών µετάλλου Ευρώπης, Eurometaux, στους δύο δηµοσιογράφους και, όταν τον ρώτησαν αν υπάρχει το ενδεχόµενο να µετακινηθεί η MYTILINEOS GROUP στις ΗΠΑ, δεν το απέκλεισε.

«Πιθανό»

«Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Και, δυστυχώς, αυτή η πιθανότητα δεν αφορά µόνον τη δική µας επιχείρηση». Ο πρόεδρος της Eurometaux επανέλαβε τις εκτιµήσεις για συστηµατική διερεύνηση της µετακίνησης ευρωπαϊκών βιοµηχανιών µετάλλου πέραν του Ατλαντικού, καθώς τα «δώρα» της αµερικανικής κυβέρνησης, και συγκεκριµένα ο νόµος για την αντιµετώπιση του πληθωρισµού (Infl ation Reduction Act) παρέχει σηµαντικά κίνητρα επενδύσεων.

Ήδη διεθνή Μέσα κάνουν λόγο για αναθεώρηση των σχεδίων αµερικανικών επιχειρήσεων που ήθελαν να επενδύσουν στην Ευρώπη. Μεταξύ αυτών η Tesla, που σχεδίαζε µεγάλη επένδυση στην Ευρώπη, και συγκεκριµένα στη Γερµανία. Σύµφωνα µε το Reuters, η Tesla φαίνεται να βάζει στον «πάγο» την επέκτασή της στην Ευρώπη και εξετάζει την επανεστίαση των επενδύσεών της στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν είναι µόνον η Tesla που άλλαξε γραµµή πλεύσης. Μια σειρά µεγάλων ευρωπαϊκών βιοµηχανιών, αναφέρει το CNBC, φέρεται να εξέταζε την αξιοποίηση των πλεονεκτηµάτων του Infl ation Reaction Act (IRA). Ο νόµος αυτός προβλέπει επιχορηγήσεις 369 δισ. δολ. στη δηµιουργία «πράσινων» επενδύσεων στη βιοµηχανία και τουλάχιστον τέσσερις µεγάλες ευρωπαϊκές βιοµηχανίες σκέφτονται να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήµατά του. Μεταξύ αυτών, η κατασκευάστρια µπαταριών από τη Σουηδία Northvolt, η γερµανική χηµική βιοµηχανία Linde, η κατασκευάστρια αυτοκινήτων Volkswagen και ο ενεργειακός γίγαντας της Ιταλίας Enel.

Απάντηση

H Ευρώπη σκοπεύει να απαντήσει στην αµερικανική πρόκληση του IRA φέρνοντας τη νέα πρωτοβουλία που ονοµάζει Green Deal (Πράσινη Συµφωνία) ή Critical Raw Material Act. Η παρουσίαση αυτής της Πράσινης Συµφωνίας θα γίνει στις 14 Μαρτίου.

«Τιμωρητικά»

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurometaux στο CNBC, η Ευρώπη σύρεται εκ νέου στις επιλογές της. «Νοµίζω ότι οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. «Είναι µια εντελώς διαφορετική προσέγγιση», πρόσθεσε. «Για να καταλάβουν όλοι για τι πράγµα µιλάµε: Η αµερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειµένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και
Oι ευρωπαϊκές Αρχές λειτουργούν τιµωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές.
ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές Αρχές λειτουργούν τιµωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Ετσι, από τη µια πλευρά έχουµε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουµε µια ποινή για τις εταιρείες και, φυσικά, οι εταιρείες προτιµούν το δώρο της αµερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών Αρχών. Αυτή είναι µε πολύ απλά λόγια», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος, «η διαφορά µεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών µέχρι στιγµής».

Σηµειώνεται ότι και στο παρελθόν ο πρόεδρος της Eurometaux είχε εµφανισθεί πεπεισµένος για την έξοδο της ευρωπαϊκής βαριάς βιοµηχανίας είτε προς ανατολάς (Κίνα, Ασία) είτε προς δυσµάς (ΗΠΑ). Οπως είχε πει πριν από αρκετές εβδοµάδες στο «Politico», η ευρωπαϊκή βαριά βιοµηχανία, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, βρίσκεται σε πολύ µειονεκτική θέση, σε σχέση τόσο µε τις ΗΠΑ όσο και µε την Κίνα. «∆εν περιµένω από τις εταιρείες µετάλλων να µετακινηθούν αλλού - είµαι σίγουρος γι' αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά.

«Ενισχυμένη»

Αναφερόµενος στη θέση της χώρας στο ενεργειακό παζλ που έχει δηµιουργηθεί µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Eurometaux εκτίµησε, µιλώντας στο CNBC, ότι η Ελλάδα εξέρχεται ενισχυµένη.

Οπως είπε, σήµερα στην Ελλάδα λειτουργεί ένας σταθµός επαναεριοποίησης LNG, αλλά σύντοµα θα τεθούν σε λειτουργία άλλοι δύο-τρεις σταθµοί. Οι σταθµοί αυτοί θα εφοδιάσουν, εκτός από τη χώρα µας, και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ρουµανία. «Η Ελλάδα έχει µοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στον Βορρά», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

«Η Ιταλία είναι ήδη µια πολύ µεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η ∆υτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδοµές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά, ενώ χρειάζονται υποδοµές και για άλλα µέρη, όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουµανία και ακόµα πιο πάνω, στη ΝΑ και ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι’ αυτό, λοιπόν, η Ελλάδα γίνεται τόσο δηµοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις», συµπλήρωσε.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 11 Μαρτίου 2023.