Για την αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χθες (16/3) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρουσιάστηκε σήμερα (17/3) από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, μίλησε στο parapolitika.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αύξηση βρίσκει τη ΓΣΕΒΕΕ απόλυτα σύμφωνη, αφού, όπως είπε, ήταν και μία από τις προτάσεις που είχε κάνει κατά το παρελθόν. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Είναι μία αναγκαία αύξηση, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των μισθωτών και ειδικότερα των χαμηλά αμειβομένων. Αυτή ήταν και η πρότασή μας, η οποία αναφερόταν σε αύξηση 8 με 10% του κατώτατου μισθού κατά τη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να τονίσω ότι είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, η οποία είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Ακόμα είχαμε ζητήσει κατάργηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Δυστυχώς, και για τα δύο δεν εισακουστήκαμε».

Τέλος, ο κ. Καββαθάς ύστερα από ερώτηση σχολίασε το πώς θα επηρεάσει αυτή η αύξηση τον κλάδο της εστίασης, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Όσο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών τόσο μεγαλώνει η δυνατότητα να πάρεις ένα κομμάτι από την "πίτα" της αγοράς. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση αυτό επιβαρύνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να βρούμε την αναγκαία φόρμουλα, ώστε να συνυπάρξουμε με μισθούς αξιοπρέπειας και ταυτόχρονα με αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 780 ευρώ (667 ευρώ καθαρά). Πρόκειται για αύξηση 9,4%. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα φτάσει στα 479 ευρώ.