Στις 20 Μαρτίου 2023 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Φάρος) θα πραγματοποιηθεί -σε συνεργασία με το powergame. gr- το «Economist Technology and Innovation in 2023 and Beyond Gala Dinner», μια πρωτοβουλία επικεντρωμένη στις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει η δυναμική τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά και στις ραγδαίες αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα από τις καινοτόμες λύσεις.

Η εκδήλωση αποκτά και μια ξεχωριστή σημασία, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε τόσο την ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων λύσεων για την ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών όσο και τη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη μετάδοση της πληροφορίας και τον σχολιασμό των δραματικών εξελίξεων.

Βραβεία

Στο πέρας των εργασιών θα απονεμηθούν, από ειδική επιτροπή, τα βραβεία «BEYOND Innovation Awards 2023» σε εταιρείες και οργανισμούς που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος του The Economist, John Andrews, με κεντρικούς ομιλητές τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και τον δημιουργό του hashtag, Chris Messina.

Επενδύει στη γνώση

Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη δημοσιογράφο του powergame, Μυρτώ Μπούτση, ο Chris Messina περιέγραψε την προσωπική του φιλοσοφία: «Ενώ το να επενδύεις για να βγάλεις χρήματα είναι το ζητούμενο, θεωρώ ότι το να επενδύεις για να μάθεις, να μελετήσεις τη δυναμική της αγοράς, να έχεις πρόσβαση, να εστιάσεις και να προωθήσεις τα οράματα του μέλλοντος είναι πιο ικανοποιητικές προσεγγίσεις για την επένδυση».

Στη συνέχεια εξήγησε: «Το μείγμα ενός ιδρυτή με βαθιά γνώση μιας έξυπνης ιδέας, της έξυπνης υλοποίησης και της έγκαιρης εκκίνησης και παράδοσης είναι μερικά μόνο από τα αλχημικά συστατικά που σχηματίζουν ένα μεθυστικό παρασκεύασμα, το οποίο με δυνατά μηνύματα, επίμονη υποστήριξη και υπερφυσικό συγχρονισμό μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή επιτυχία».

Ο Chris Messina είναι ένας από τους πρωτοπόρους «επενδυτικούς αγγέλους» παγκοσμίως, ένας ιδιώτης, δηλαδή, επενδυτής που αναζητά ευκαιρίες για να παρέχει χρηματοδότηση και συμβουλευτική βοήθεια σε νεοσύστατες, κυρίως, εταιρείες.

«Συχνά επενδύω σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο ή που, προσωπικά, βρίσκω ότι έχουν μεγάλη αξία», εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξή του, τονίζοντας πως «αρκετές φορές, αυτά που θεωρώ πολύτιμα αποδεικνύονται δυσκολότερα (ή πρόωρα) ώστε να πείσω τους άλλους για τη σημασία και την αξία τους. Για παράδειγμα, επένδυσα σε μια εταιρεία που έκανε εύκολη και διασκεδαστική τη δημιουργία οπτικοηχητικών αποσπασμάτων από τα καλύτερα μέρη των podcasts και την κοινοποίησή τους σε κοινωνικές πλατφόρμες, στη δική της ροή, τύπου TikTok, ή σε φίλους».

Από τα δικά του λόγια φαίνεται πως τον έχει επηρεάσει η... προϋπηρεσία στην Google. «Ένα πράγμα που με εντυπωσίασε και το οποίο δεν είχα εκτιμήσει, πριν εργαστώ εκεί, ήταν ο βαθμός στον οποίο η Google δεν ήταν συναισθηματική απέναντι στο παρελθόν, ειδικά όταν επρόκειτο να γράψει κώδικα ή να λανσάρει προϊόντα», επισημαίνει στη Μυρτώ Μπούτση.

Μάλιστα, αναλύει την επιρροή που δέχτηκε από την πρακτική αυτή: «Αποτέλεσμα της υπεροχής της Google στη μηχανική ήταν ότι οι μηχανικοί της ήταν πολύ γρήγοροι και μπορούσαν να κατασκευάσουν, να στείλουν και να επαναλάβουν νέες ιδέες απίστευτα γρήγορα, ενώ διέθεταν εξελιγμένα εργαλεία και όργανα για τη μέτρηση της απόδοσης, ακόμα και των πιο μικρών αλλαγών. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας σε κλίμακα, μπορούσαν να εκτελούν πειράματα σε μικρούς πληθυσμούς χωρίς να επεκτείνουν τις αλλαγές ευρύτερα, και ουσιαστικά να εφαρμόζουν την επιστημονική μέθοδο στην ανάπτυξη λογισμικού».

Καλλιτέχνης

Στη συνέντευξή του ο Chris Messina επιχείρησε να δώσει μια περιγραφή του εαυτού του ως «καλλιτέχνη» του Διαδικτύου και μίλησε για το πάθος των νεανικών του χρόνων που τον οδήγησε στις σημερινές κατακτήσεις. «Από τα πρώτα μου χρόνια θεωρούσα τον εαυτό μου καλλιτέχνη και μου άρεσε να ζωγραφίζω. Παράλληλα, μου άρεσε η τάξη και η λογική των υπολογιστών. Έτσι, με την έλευση του διαδικτύου, όταν πήγαινα στο λύκειο, μπόρεσα να συνδυάσω τα πάθη μου σε ένα εφαρμοσμένο επάγγελμα: τον σχεδιασμό ιστοσελίδων».

Ο δημιουργός του hashtag, του πασίγνωστου συμβόλου των social media, εξηγεί ότι η χρήση του εξαπλώθηκε μεταξύ των χρηστών του Τwitter μέσα από μια φυσική καταστροφή: «Ενθάρρυνα τους φίλους μου προγραμματιστές να υποστηρίξουν το hashtag στις ανεξάρτητες εφαρμογές τους, ενώ αύξησα τον αριθμό των hashtags στα δικά μου tweets. Λίγους μήνες αργότερα ξέσπασαν πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια και ένας φίλος μου, ο Nate Ritter, μπήκε στο Twitter ως ένας από τους πρώτους πολίτες σε ρόλο δημοσιογράφου που έκανε ρεπορτάζ για μια φυσική καταστροφή».

Ο Chris Messina προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει και τις προθέσεις του Έλον Μασκ για τη μελλοντική κατεύθυνση του Τwitter: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο Έλον Μασκ χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου να εγκαινιάσει την εποχή του Twitter 2.0».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 19 Μαρτίου 2023