Το Market Ρass, που αναμένεται να δώσει ανάσα στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχει ήδη συγκεντρώσει 3 εκατ. αιτήσεις, ενώ σήμερα αναμένεται να λάβει χώρα νέος γύρος πληρωμών για 500.000 δικαιούχους, οι οποίοι έκαναν αίτηση μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, όμως, πολλοί είναι αυτοί που, ενώ έκαναν τη σχετική αίτηση, δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα χρήματα. Οι εν λόγω δικαιούχοι ανέρχονται στους 100.000 και σύντομα θα λάβουν ειδική ειδοποίηση μέσω email προκειμένου να διορθώσουν στοιχεία της αιτήσεώς τους και να εισπράξουν το επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, στη διαδικασία των αιτήσεων, που έκλεισε στις 15 Μαρτίου, εγκρίθηκαν συνολικά 2.840.463 αιτήσεις για επίδομα Market Pass. Περίπου 2,3 εκατομμύρια εισέπραξαν ήδη το επίδομα στις αρχές Μαρτίου. Από τους συνολικά 3 εκατομμύρια δικαιούχους:

• Το 97% των αιτήσεων υπεβλήθη ηλεκτρονικά, από τον δικαιούχο ή τον λογιστή.
• Απειροελάχιστοι (περίπου 100.000 από τα 3 εκατομμύρια αιτήσεις ή μόλις 3%) εξυπηρετήθηκαν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησαν Πολιτών - ΚΕΠ.
• Σχεδόν οι 3 στους 4 δικαιούχους επέλεξαν πληρωμή σε ΙΒΑΝ, για να μην μπλέξουν με τις ανέπαφες πληρωμές NFC. Κρατάνε έτσι τα χρήματα ως κατάθεση στο λογαριασμό τους.
• Μόλις 1 στους 4 δικαιούχοι επέλεξαν να εγκαταστήσουν την άυλη ψηφιακή κάρτα σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο κινητό τους τηλέφωνο, παρά το δέλεαρ της καταβολής κατά 25% μεγαλύτερου επιδόματος.

Με τα δεδομένα αυτά, δρομολογείται σήμερα και η πληρωμή των δικαιούχων, αλλά και διαδικασία διορθώσεων για περίπου 100.000 δικαιούχους που θα λάβουν ατομικές ειδοποιήσεις για να προβούν σε διορθώσεις έως 2 Μαΐου. Οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί, αλλά η πληρωμή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, διότι έχουν δηλώσει λάθος στοιχεία ΙΒΑΝ ή ανενεργό τραπεζικό λογαριασμό κ.λπ.

Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να δηλώσουν αλλαγή του τρόπου πληρωμής που είχαν επιλέξει (π.χ., σε ΙΒΑΝ αντί άυλης κάρτας). Αυτό αναγκάζει πολλούς που ανακάλυψαν εκ των υστέρων πως δεν έχουν smartphone με λειτουργία που να υποστηρίζει ανέπαφες πληρωμές NFC να αναζητήσουν τη βοήθεια συγγενών, φίλων ή άλλων προσώπων εμπιστοσύνης που τυχόν διαθέτουν κατάλληλο κινητό, προκειμένου να κάνουν μέσω αυτού χρήση και εξαργύρωση της επιδότησης από άυλη ψηφιακή κάρτα.