Στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης έχουν επιστρέψει οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προκύπτει από τα τελικά ποσά που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για τον μήνα Απρίλιο μετά τις κρατικές επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 15 λεπτά/kWh και καλύπτει το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση ανέρχεται στα 54 λεπτά/kWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης, ενώ για τους αγρότες η επιδότηση ανέρχεται στα 15 λεπτά/kWh.

Στήριξη της κοινωνίας

Το ύψος των επιδοτήσεων ανέρχεται στα 24.400.000 ευρώ. Τους τελευταίους 20 μήνες η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και από τα έσοδα των δημοπρασιών για αέρια του θερμοκηπίου. Μαζί με τις επιδοτήσεις, τα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο διαμορφώνονται στα 9 έως 18,45 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 10,45 έως 20,80 λεπτά τον Μάρτιο.

Παραδείγματα

Με βάση τις χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, το κόστος για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 kWh/μήνα θα πλήρωνω χωρίς την επιδότηση 66 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 60 ευρώ.

-Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 kWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 115,50 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 kWh) θα πληρώσει 108 ευρώ και 105 ευρώ αν εξοικονομήσει 15%.

  • Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 kWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 198 ευρώ. Με την επιδότηση (μέχρι τις 500 kWh) θα πληρώσει 190,5 ευρώ και 180 ευρώ αν εξοικονομήσει 15%.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή.