

Παράλληλα, έχουμε κατηγοριοποιήσεις συντάξεων, όπως: κύρια, επικουρική, εφάπαξ χηρείας, παράλληλη διαδοχική, με δύο Ταμεία, γονεϊκή, τρίτεκνων, Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, στρατιωτικών, ειδικών μισθολογίων, επιστημόνων, αυτοαπασχολούμενων, εξωτερικού, ομογενών χηρείας, ορφανών και ακόμη εκατοντάδες εκδόσεις σύνταξης. Ένας ασφαλιστικός Πύργος της Βαβέλ... Το πιο μεγάλο λάθος, όμως, που υπάρχει είναι ότι έχουμε αθροιστικά πάνω από 1.500 διαφορετικές περιπτώσεις έκδοσης σύνταξης!
Για να μην έχετε λοιπόν περιπέτειες, όταν θα καταθέσετε αίτηση συνταξιοδότησης, προσέξτε ιδιαίτερα τα εξής:
Για να αποφύγετε λάθη που δημιουργούν καθυστερήσεις και εκνευρισμό, θυμηθείτε ότι σημαντικότατο ρόλο παίζουν: Η ημερομηνία (πρώτης) πρόσληψης, τα έτη υπηρεσίας, η ύπαρξη (ή μη) τέκνων, το πλαίσιο συνταξιοδότησης (αναγκαίο για την τελική έξοδο), η αναλυτική καταμέτρηση ενσήμων, η πλήρης καταγραφή όλων των συνταξιοδοτικών θεμάτων, η τελική ημερομηνία του εργασιακού βίου (ημερομηνία παραίτησης), ο αριθμός εξαγοράς ενσήμων.
Κατά τον ΕΦΚΑ, «έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς συντάξεις, πλην διεθνών και ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020. Για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5% (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις), ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022».
Ήδη, εκκρεμούν για εκκαθάριση 17.000 αιτήσεις. Γι’ αυτές ο ΕΦΚΑ τονίζει ότι «οι αποκλίσεις του συστήματος αφορούν μόνο ένα 20%. Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν αντιμετωπίζονται άμεσα, με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους. Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο. Το 80% των συντάξεων που εκδίδεται με τη fast track διαδικασία, εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούται ο συνταξιούχος. Για το υπόλοιπο 20% των περιπτώσεων, έχει ήδη δοθεί εντολή από τη Διοίκηση του Οργανισμού, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Όπως και γίνεται».
Οι κυριότερες αστοχίες
Έτη ασφάλισης:
Πρώτο ποσό, Νόμος Κατρούγκαλου, Δεύτερο ποσό, νόμος Βρούτση, Τρίτο ποσό, μεταβολή.
Σημείωση: Πλην των ετών ασφάλισης, τα ποσά αφορούν ποσοστά %.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/3