Τα πολλά σφάλµατα που διαπιστώνονται στις αιτήσεις για την έκδοση των 1.500 (!) διαφορετικών τύπων συντάξεων είναι αυτά που καθυστερούν τη διαδικασία, µε αποτέλεσµα την ταλαιπωρία και τελικά την αργοπορία στη χορήγησή τους. Σήµερα στην «Α» αποκωδικοποιούµε κάθε περίπτωση ώστε να αποφύγετε όλο αυτό τον «πονοκέφαλο». Απίστευτα λάθη της στιγµής ή ακόµη και των ίδιων των νόµων προκαλούν «έµφραγµα» στην έκδοση της σύνταξης για χιλιάδες ασφαλισµένους και καταγράφονται στον ΕΦΚΑ. Λάθη δεν κάνουν µόνο οι υποψήφιοι συνταξιούχοι αλλά και ο ίδιος ο Φορέας, που έχει δώσει αυξήσεις και τις ζητάει πίσω ή έχει εκδώσει συντάξεις που δεν έπρεπε ή έχει αναγνωρίσει χρόνους ασφάλισης που δεν έπρεπε… Επίσης, πολλά λάθη οφείλονται στις λανθασµένες εντολές ή τα στοιχεία (έτη ασφάλισης, αριθµός ενσήµων κ.ο.κ.) τα οποία καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά συστήµατα που τις εκδίδουν.

Λάθη λοιπόν έχουµε πολλά και σηµαντικά. Κατ’ αρχάς στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές, ενώ ακολουθούν κατά σειρά συχνότητας οι εφάπαξ παροχές (µε κυριότερο λάθος τα έτη ασφάλισης). Στις συντάξεις χηρείας έχουν αναγραφεί ακόµη και δύο σύζυγοι για το ίδιο πρόσωπο, στην παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση γίνεται… χαµός µε τον αριθµό των Ταµείων και εξίσου πολλά λάθη καταγράφονται στις συντάξεις τριτέκνων! Το πιο µεγάλο λάθος όµως που συναντάται το κάνει το ίδιο το κράτος που συνεχίζει να εκδίδει 1.500 διαφορετικές περιπτώσεις συντάξεων! Προτού λοιπόν βγείτε σε σύνταξη, προσέξτε ιδιαίτερα τα παρακάτω:

1. Υπολογισμός Χρόνου
Γίνονται τραγικά λάθη στον υπολογισµό των ετών ασφάλισης. ∆εν υπολογίζεται ορθώς ο ασφαλιστέος χρόνος, µε αποτέλεσµα οι καθυστερήσεις στην έκδοση σύνταξης να είναι µεγάλες.

2. Τέκνα
Κι όµως, αρκετοί γράφουν λάθος ακόµη και τον αριθµό των παιδιών τους! Στη θέση των πολύτεκνων γράφουν τρίτεκνοι, ενώ ξεχνούν τις ηµεροµηνίες γέννησής τους…

3. Ημερομηνία Πρώτου Ενσήμου
Η έναρξη ασφάλισης και η ακριβής ηµεροµηνία παίζει κορυφαίο ρόλο. Προσέξτε τα έτη ασφάλισής σας. Ένα ένσηµο µία µέρα πριν µπορεί να κρίνει µία ολόκληρη σύνταξη… Προσοχή λοιπόν στην ηµεροµηνία πρώτης ασφάλισής σας.

4. Αναγνωρίσεις Πλασματικού Χρόνου
Εδώ γίνεται σφαγή! Αγοράζουν πολλοί όλη τη θητεία, ενώ έχουν χρόνο ανατροφής τέκνων. Και όχι µόνο αυτό, εξαγοράζουν όλη τη θητεία, ενώ έχουν ανάγκη λίγους µήνες! Πολλοί δεν έχουν καν ανάγκη αναγνώρισης χρόνου. Άλλοι έχουν δωρεάν χρόνο λόγω ανεργίας ή προβληµάτων υγείας, αλλά το αγνοούν.

5. Προσωπικά Στοιχεία
Άλλο ένα απίστευτο αλλά σύνηθες λάθος, να αναγράφονται ανακριβή στοιχεία στην αίτηση της σύνταξης. Τις περισσότερες φορές στην ηµεροµηνία γέννησης και το όνοµα του πατέρα ή της µητέρας.

6. Στοιχεία Επικοινωνίας
Συµβαίνει και αυτό… Λανθασµένη διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο δεν υπήρχε και η σύνταξη καθυστερούσε επί πέντε έτη! Στείλτε όλα σας τα στοιχεία ώστε να σας βρει ο εισηγητής της σύνταξής σας.

7. ∆ιαδοχική Ασφάλιση
Εδώ υπάρχουν πολλά λάθη στις ηµεροµηνίες των διαδοχικών ασφαλίσεων, µε αποτέλεσµα να υπάρχει θέµα στην έκδοσή τους.

Άμεση επικοινωνία

Στον ΕΦΚΑ κατήρτισαν σχέδιο άµεσης επικοινωνίας µε Skype ή τηλεφωνική επικοινωνία του συνταξιούχου µε τον εισηγητή ώστε να ξεπερνούν µε ένα τηλεφώνηµα αυτές τις ατέλειες. Ακόµη, έχει ήδη µπει σε λειτουργία η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση. Αυτή πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταµεία του ιδιωτικού τοµέα δύο χρόνια προτού συµπληρώσουν το όριο ηλικίας. Σκοπός είναι όταν οι ασφαλισµένοι συµπληρώσουν το ηλικιακό όριο να µην απαιτείται να καταµετρηθούν όλα τα ένσηµα, αλλά µόνον αυτά που θα έχουν πραγµατοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και µετά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή