Διανύουμε το πρώτο τετράμηνο του 2023, και ο τζίρος από τις πωλήσεις έργων τέχνης παγκοσμίως αγγίζει, αυτή την ώρα, τα 67,8 δισ. δολάρια. Μάλιστα, καταγράφεται άνοδος 3% σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο και 7% (year-on-year).

 Παρά την αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την ακρίβεια, η  αγορά τέχνης - στο σύνολό της - δείχνει να επεκτείνεται τόσο για το 2022, όσο και για το πρώτο τετράμηνο του 2023.

 Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα αναλυτών της UBS βασικού υποστηρικτή και συνεργάτη της Art Basel, της μεγαλύτερης εμπορικής έκθεσης έργων τέχνης παγκοσμίως.


 Σύμφωνα με τον Noah Horowitz, CEO της Art Basel, οι μεγάλοι συλλέκτες και επενδυτές έργων τέχνης επένδυσαν μεγαλύτερα ποσά το 2022, από ότι έκαναν πριν από την πανδημία.

 Οσο για το 2023, η πλειοψηφία που ρωτήθηκε για την έρευνα της UBS-Art Basel, αισθάνεται εμπιστοσύνη στο να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο τέχνης.


 Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες εξέφρασαν την προθυμία να προβούν σε αγορά έργων τέχνης το 2023, με το 77% να «βλέπει» άνοδο στις πωλήσεις για το 2023.

 Αυτό, έρχεται να «κουμπώσει» με προηγούμενη έρευνα της UBS σύμφωνα με την οποία το 65% των εμπόρων έργων τέχνης των οποίων οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. δολάρια ανέμενε άνοδο των πωλήσεων το επόμενο διάστημα.

 Τα τελευταία ευρήματα από την έρευνα της UBS / Art Basel οδηγεί τους ειδικούς να συμπεράνουν πως η αγορά τέχνης επαναφέρει τα προ πανδημίας επίπεδα  και καταγράφει μεγάλη ανθεκτικότητα στους κραδασμούς της παγκόσμιας οικονομίας.

 Ισχυρός παίκτης οι ΗΠΑ - Ηττημένη η Κίνα

 Μία από τις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις, συνολικά για το 2022, ήταν οι ΗΠΑ, διατηρώντας την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη, με το μερίδιο των πωλήσεων να αυξάνει κατά 2% σε αξία  (year-to-year) και με ποσοστό 45%.

 Στη δεύτερη και τρίτη μπαλαντζάρει η Κίνα με το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό διότι η κινεζική δύναμη δεν έχει συνέλθει ακόμη από το τεράστιο πλήγμα που υπέστη λόγω της πανδημίας. Αναλυτικότερα, το μερίδιό της μειώθηκε κατά 3%, με συνολικό ποσοστό 17%.

 Τέταρτη δύναμη στην παγκόσμια art market είναι η Γαλλία με μερίδιο 7%.