Σε νέα κίνηση στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δυσανάλογο κόστος στη μηνιαία δόση από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες σχεδιάζουν να «παγώσουν» τα επιτόκια Euribor, στη βάση των οποίων καθορίζεται το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, «παγώνοντας» με τον τρόπο αυτόν και την επίδραση της όποιας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ εφεξής στις δόσεις των δανείων.

Βάσει Euribor

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες προβλέπει ότι θα «παγώσουν» όλα τα επιτόκια βάσης (Euribor μηνός, τριμήνου - ΕΚΤ και ελβετικού φράγκου). Σημειώνεται ότι όλο το σχέδιο αφορά τους δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο και όχι γενικά τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο σχέδιο στήριξης των τραπεζών δεν θα αφορά, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, και μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Το «κλείδωμα» του επιτοκίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες θα γίνει σε μια ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού (π.χ. 30-31 Μαρτίου). Επομένως, θα ληφθεί ως βάση το επίπεδο του επιτοκίου βάσης τη συγκεκριμένη ημέρα και το τελικό επιτόκιο για τον πελάτη θα διαμορφωθεί με την προσθήκη του επιτοκιακού περιθωρίου (spread) που προβλέπεται από την κάθε τράπεζα για τον κάθε πελάτη.

Με την πρακτική που αναμένεται να ακολουθήσουν οι τράπεζες ουσιαστικά είναι σαν να μετατρέπουν όλα τα κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο του «παγώματος» επιτοκίων εξετάζεται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες.

Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε αυτό θα εφαρμοστεί προς όφελος του πελάτη. Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων από δω και πέρα δεν επιβαρύνει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και το κόστος της αύξησης θα βαραίνει τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο που προτείνουν οι τράπεζες θα αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο, εφόσον είναι ενήμερα. Το πρόγραμμα δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τα νέα στεγαστικά δάνεια που θα συναφθούν με τις τράπεζες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι μέχρι αυτή τη στιγμή.

Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες τρέχουν ακόμη την άσκηση για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο στήριξης και ποιο θα είναι το κόστος που θα αναλάβουν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από το μέτρο πρόκειται να ωφεληθούν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς χιλιάδες δανειολήπτες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους και έτσι θα ανακοπεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Σενάρια

Το νέο μέτρο στήριξης από τις τράπεζες έρχεται μετά την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία (στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά), που θα καλύπτουν οι τράπεζες. Το μέτρο ελήφθη σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ανακοίνωσε και τη διεύρυνση κατά 30% των κριτηρίων με τα οποία ο δανειολήπτης θα θεωρείται ευάλωτος, ώστε να μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα επιδότησης των τραπεζών.

*Νένα Μαλλιάρα / Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή στις 6 Απριλίου 2023