Η κυβέρνηση οδεύει προς τις κάλπες ρίχνοντας στο τραπέζι δύο νέους «άσους» από το προνομιακό της πεδίο, την οικονομία. Την ώρα, λοιπόν, που η αντίπαλη πλευρά περιγράφει μια εικόνα σχεδόν απόλυτης καταστροφής και κατάρρευσης του παραγωγικού ιστού της χώρας, το οικονομικό επιτελείο απαντά με διπλό «χτύπημα», έχοντας λάβει, μάλιστα, τις... ευλογίες των Βρυξελλών, που για ακόμα μία φορά έδειξαν να αιφνιδιάζονται ευχάριστα από τις θετικές εξελίξεις στην Αθήνα.

Οι πληροφορίες εδώ και ημέρες ανέφεραν ότι η τριήμερη, εξ αποστάσεως δεύτερη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά στις προβλέψεις για το 2022 και το 2023, χωρίς, όμως, να υπάρχει η παραμικρή διαρροή για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Το μυστήριο λύθηκε στη διάρκεια της ειδικής απολογιστικής εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών, όπου αποκαλύφθηκε ότι το 2022 έκλεισε πιθανότατα με πρωτογενές πλεόνασμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε ότι η χρονιά θα έκλεινε με μια «τρύπα» 3,4 δισ. ευρώ, αυτή καλύφθηκε παρά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έτρεχαν μέχρι την τελευταία ημέρα του έτους.

67

Το «μυστικό»

Οι κακόπιστοι θα επικαλεστούν τους λογιστικούς κανόνες, που τελικά «μέτρησαν» την τελευταία δόση του ESM στο 2022, ωστόσο αυτά τα περίπου 740 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν μόλις στο ένα πέμπτο της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Ποιο είναι το «μυστικό»; Η επιτάχυνση της οικονομίας.

Ενώ, λοιπόν, κάποιοι έβλεπαν ή και προσδοκούσαν οριακή ανάπτυξη και ύφεση μέσα στο 2023, το... κοντέρ για το 2022 έγραψε 5,9%, για το 2023 θα γράψει 2,3% και για το 2024 τουλάχιστον 3%. Κι όλα αυτά σε απόλυτη συμφωνία με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που βλέπουν την Ελλάδα να πιάνει τη δεύτερη καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση στην ευρωζώνη.

5,9% έφτασε η ανάπτυξη το 2022, για το 2023 θα «γράψει» 2,3% και για το 2024 τουλάχιστον 3%


Αυτά τα νέα δεδομένα δεν είναι απλώς αριθμοί πάνω σε ένα χαρτί. Οπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, «είναι ο καταλύτης που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και πιο γρήγορα στην επενδυτική βαθμίδα», δηλαδή στην απόλυτη κανονικότητα, μετά από 13 χρόνια απώλειας της αξιοπιστίας της χώρας, λύνοντας έτσι τα χέρια σε δεκάδες επενδυτικά funds, που διστάζουν ακόμα να ρίξουν χρήμα στην Ελλάδα.

Και για όσους επιμένουν να αντιμάχονται την πραγματικότητα, επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ευκολότερη και φτηνότερη πρόσβαση στις αγορές, με εξοικονόμηση έως και 1 δισ. ευρώ ετησίως, που μπορούν να επενδύονται στο κοινωνικό κράτος. Το... colpo grosso του υπουργείου Οικονομικών κάνει κατ’ αρχάς πιο εύκολη την πραγματικότητά του για τους μήνες που έρχονται, αφού η δυναμική που έχει αναπτύξει η οικονομία σε συνδυασμό με τις εκτιμώμενες υπερεισπράξεις από τον τουρισμό μπορούν να ανεβάσουν τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον στόχο του 0,7%, πιθανότατα στα επίπεδα του 1%. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης στα «αχαρτογράφητα νερά» του 2024, οπότε κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιες θα είναι οι διεθνείς συνθήκες και οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα ισχύσουν.

2% έως 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπει για την επόμενη χρονιά ο σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2%-2,2% για την επόμενη χρονιά κι αυτό από μόνο του συνιστά πρόκληση, καθώς προϋποθέτει επιβεβαίωση του βασικού μακροοικονομικού σεναρίου (3% ανάπτυξη), με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και χωρίς άλλες διεθνείς αναταράξεις, γεωπολιτικές ή οικονομικές.

Η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα συμπεριλαμβάνει νέες παρεμβάσεις στις δημόσιες δαπάνες και στη φορολογία.

Συγκεκριμένα:

• Στο βασικό σενάριο προβλέπεται η ριζική αναμόρφωση του μισθολογίου των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου, με ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ.
• Η υπαγωγή νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα αξιών ακινήτων και η νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζωνών θα συνοδευθούν με βελτιώσεις στη δομή του ΕΝΦΙΑ.
• Θα συνεχιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με κόστος περί τα 250 εκατ. ευρώ, μόνο για το υπολειπόμενο 0,6% της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.
• Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βαίνει προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος, με κόστος 350 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει πιθανότατα να συνδυαστεί με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, στο πλαίσιο συνολικής αναμόρφωσης της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων.
• Θα παραταθεί ή θα μονιμοποιηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στο πεδίο της εστίασης και του τουρισμού, ως σημαντικό εργαλείο απέναντι στον ανταγωνισμό, με ετήσιο κόστος περί τα 500 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα καλυφθεί από περιορισμό της φοροδιαφυγής με την υποχρεωτικότητα της διασύνδεσης των επιχειρήσεων του κλάδου με το Taxis.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 8/4/23