Ο στόχος της συγκράτησης των τιμών φαίνεται να επιτυγχάνεται, τουλάχιστον στον μεγαλύτερο βαθμό. Η ποιότητα ωστόσο αποτελεί ζητούμενο, καθώς φέτος το ανατιμημένο -σε σχέση με πέρυσι- πασχαλινό τραπέζι έχει υψηλότερα κοστολόγια, ιδίως στα αμνοερίφια. Ηδη για την αποφυγή των φαινομένων των «ελληνοποιήσεων», που παρατηρούνταν παλαιότερα, τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκίνησαν σαρωτικούς ελέγχους σε μικρά και μεγάλα κρεοπωλεία ανά την επικράτεια, στα μάρκετ τροφίμων, στη Βαρβάκειο και στην Αγορά του Καταναλωτή.

___________

Από σήμερα και έως τη Μεγάλη Τρίτη τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια θα έχουν μέση τιμή στο «τσιγκέλι» στα 13-14 ευρώ το κιλό. Από εκεί και πέρα, αναμένεται αποκλιμάκωση στα 10-11 ευρώ το κιλό. Στο «καλάθι του Πάσχα», το μπούτι και το χεράκι του αρνιού πωλούνται ήδη στα 9,90 ευρώ το κιλό και 1 ευρώ παραπάνω τα αντίστοιχα μέρη του κατσικιού.

Τα εισαγόμενα από Ρουμανία και Ισπανία ξεκινούν από 10,5 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν προσφορές για την τιμή του ολόκληρου. Πιθανόν, πάντως, τα εισαγόμενα τη Μεγάλη Εβδομάδα να διατίθενται πάνωκάτω στην ίδια τιμή με τα ντόπια, έπειτα από το άλμα της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο. Το κοκορέτσι για σούβλα ή φούρνο (1,5 κιλό) έχει φτάσει στα 21 ευρώ, το φρυγαδέλι στα 9-11 ευρώ, το κοντοσούβλι κοτόπουλο και το κοντοσούβλι χοιρινό από 9 έως 12 ευρώ, ανάλογα και με τη γέμιση, το γαρδουμπάκι στα 13 ευρώ, η συκωταριά στα 12-13 ευρώ, τα αρνίσια γλυκάδια στα 11 ευρώ, ομοίως στα 10-11 ευρώ η μπόλια και από 7 ευρώ το κιλό τα έντερα γάλακτος και η πατσά, τα οποία συνήθως προσφέρονταν δωρεάν.

Λαχανικά - γλυκά

Στα λαχανικά, τα μαρούλια διατίθενται 60- 70 λεπτά το ένα, τα κρεμμύδια στο 1,20 ευρώ (δύο τεμάχια), ο άνηθος στα 60 λεπτά, οι ντομάτες στα 2-2,5 ευρώ το κιλό και τα αγγούρια στα 70-80 λεπτά το τεμάχιο. Ακόμα, το τζατζίκι πωλείται προς 4,20 ευρώ το κιλό, η μαγειρίτσα 11 ευρώ, η βαρελίσια φέτα στα 10-12 ευρώ, η συσκευασμένη φθηνότερα, στα 7 ευρώ το κιλό, και η γραβιέρα - κεφαλογραβιέρα από 16-17 ευρώ. Το ψωμί (1 κιλό) στα 2,40 ευρώ, 20 αυγά κόκκινα στα 13,20 ευρώ, τα κουλούρια (1 κιλό) στα 15 ευρώ, 10 μπύρες στα 17 ευρώ και η εξάδα τα αναψυκτικά, 4,20 ευρώ.

Το τσουρέκι, το κυριότερο γλυκό του Πάσχα, όπως και το σοκολατένιο αυγό σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και φούρνους είναι ακριβότερο. Την περασμένη χρονιά στα σούπερ μάρκετ η τιμή του κυμαινόταν (1 kg) από 5,30 ευρώ έως 8,20 ευρώ, ενώ φέτος ξεκινάει από τα 6,20 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 9 ευρώ. Στους φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία, η τιμή του κατά μέσο όρο ήταν στα 6 με 14 ευρώ, ενώ το φετινό Πάσχα στοιχίζει από 10 έως 20 ευρώ. Από την πλευρά τους, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, όπως ο Γ. Ντηνιακός, δηλώνουν στα «Π» ότι προσπάθησαν να κρατήσουν όσο είναι εφικτό τις τιμές, αλλά λόγω των αυξημένων λογαριασμών στο ρεύμα αυτό δεν ήταν δυνατό. «Καταλαβαίνω τη δυσαρέσκεια του κόσμου, αλλά δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας πλέον». Οσον αφορά τα σοκολατένια αυγά, το 2022 στοίχιζαν από 3,50 έως 12 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ τώρα ξεκινούν από τα 4,50 ευρώ και φτάνουν στα 15 ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής εξελίσσεται ικανοποιητικά

Σε αντίθεση με την κατάσταση στον κλάδο τροφίμων, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής σε ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων και ηλεκτρονικά εξελίσσεται ικανοποιητικά. Επί τούτου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σημειώνει: «Εύχομαι να είναι αυτή η εορταστική περίοδος στην οποία θα δούμε ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και η αγορά θα δείξει ότι είναι η δύναμη της χώρας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Αθήνας είναι έτοιμες να υποδεχθούν τον κόσμο στα καταστήματά τους με γεμάτα ράφια και πολύ καλές τιμές».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 8/4/2023.