Σε «χαρτοπόλεμο» ανάμεσα στους κρεοπώλες και στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει μετατραπεί φέτος το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία. Οι πρώτοι φαίνεται ότι… παραδέχτηκαν την ήττα τους σε ό,τι αφορά την τιμή του. Τώρα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια. «Δέκα ημέρες πριν από το Πάσχα ακούσαμε τις τιμές στις οποίες θα πουλήσουν τα σουπερμάρκετ και η πολιτεία στέλνει τον κόσμο στα σουπερμάρκετ. Είναι λογικό και εμείς να “κρατηθούμε” και να μην προμηθευτούμε τις ίδιες ποσότητες με άλλες χρονιές», ήταν η δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Κανένα πρόβλημα

Μέσω της «Α» και διά στόματος του γενικού γραμματέα Εμπορίου, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα επάρκειας. Όπως εξηγεί ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, υπάρχει αρκετό εγχώριο προϊόν στην αγορά, ενώ συνεχίζονται και οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, για τα οποία διαπιστώνεται ότι έχουν την ίδια χονδρική τιμή με τα ελληνικά κρέατα.

Με ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης παραπέμπει στις τιμές χονδρικής, όπως καταγράφονται από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για να δείξει ότι δεν είναι αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και να σιγάσει τις φωνές που επιμένουν ότι θα ήταν δικαιολογημένη η αύξηση στο… τσιγκέλι των κρεοπωλείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, το αρνί πωλείται στη χονδρική με ένα εύρος τιμής 7-9,5 €/κιλό, όταν πέρσι πωλήθηκε 9-9,8 €/ κιλό, το αρνί Ρουμανίας 8,5-9,3 €/κιλό (πέρσι 9-9,8 €/κιλό) και το κατσίκι 7-9,5 €/κιλό, όταν πέρσι η χονδρική τιμή ξεκίνησε από τα 8,5 € και άγγιξε τα 10 €/κιλό.

Στη λιανική

Η λιανική τιμή του οβελία κυμαινόταν μέχρι χθες ως εξής: Στο «Καλάθι του Πάσχα» στα σουπερμάρκετ 9,69-10,99 €/κιλό, στη Βαρβάκειο 9,99-12,7 €/κιλό και στα συνοικιακά κρεοπωλεία 12,7-15 €/κιλό. Ήδη το «Καλάθι του Πάσχα» στα σουπερμάρκετ διανύει τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής και, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο 96,02% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές.

Αυτοί που βγήκαν χαμένοι από τη φετινή πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων είναι οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι υπολόγιζαν να πωλήσουν πάνω από 8,5 €/κιλό, αναγκάστηκαν όμως σε αρκετές περιπτώσεις να ρίξουν την τιμή τους κατά 1-1,5 €/κιλό, προκειμένου να αντέξουν στην πίεση της τιμής που προκλήθηκε από το «Καλάθι».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, κατηγόρησε τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι έστησε καρτέλ με τις μεγάλες αλυσίδες των σουπερμάρκετ, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, απειλώντας και τους δύο με αγωγές και με καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 13 Απριλίου 2023