Λέγεται πως θα είναι η μεγαλύτερη άμεση επένδυση, που έχει γίνει στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πληροφορίες των Financial Times προδίδουν πως οι κυβερνώντες στο Βερολίνο θέλουν την Intel να «τους συναντήσει στη μέση της διαδρομής», εννοώντας πως σκοπός τους είναι να πείσουν την αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών να συνεισφέρει κατά το ήμισυ στην κατασκευή εργοστασιακής μονάδας στο Μαγδεμβούργο, που εκτιμάται να φθάσει συνολικά τα 17 δισ. δολάρια.

Η Intel έχει δεσμευτεί από τον Ιανουάριο για την αποπεράτωση αυτής της μεγάλης επένδυσης. Έκτοτε, όμως, συζητά τους όρους χρηματοδότησης με την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς. Ήδη πρόκειται να λάβει 6,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από το Βερολίνο αλλά πηγές της βρετανικής εφημερίδας αποκάλυψαν πως διεκδικούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και του πληθωρισμού.


Η άσκηση πιέσεων στην Intel για να αυξήσει την επένδυση της, ενδεχομένως, να την φέρουν σε δύσκολη θέση λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της. Τον Ιανουάριο, η Intel αιφνιδίασε τις αγορές με καθαρές ζημιές της τάξεως των 664 εκατ. δολαρίων για το δ΄ τρίμηνο του 2022. Από την πλευρά του Βερολίνου, ωστόσο, υπάρχει η πρόθεση να αυξήσουν τις επιδοτήσεις εάν η αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών αυξήσει, παράλληλα, τη δική της συνεισφορά στην επένδυση.

Η αποπεράτωση ενός τέτοιου σχεδίου έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, θα κάνει έτσι ένα σημαντικό βήμα ως προς την απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας στη βιομηχανική παραγωγή της καθώς τα τσιπ ή μικροκυλώματα αποτελούν θεμελιώδη εξαρτήματα σε πάσης φύσεως ηλεκτρονικές συσκευές.


Η άμεση πρόσβαση σε αυτά αναδείχθηκε ως μείζον θέμα στις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου επί πανδημίας, όταν τα αυστηρά lockdown στην Κίνα οδήγησαν σε πρωτοφανείς καθυστερήσεις τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Ιδιαίτερα εμπόδια προέκυψαν στα σχέδια των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών επισπεύσουν την ηλεκτροκίνηση. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επηρεάσει τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, όλες οι χώρες αναζητούν μεγαλύτερη αυτονομία σε στρατηγικούς τομείς των οικονομιών τους.


Η μάχη της ΕΕ για την προσέλκυση επενδύσεων και ο σκληρός ανταγωνισμός του IRA
Επιπλέον εάν πεισθεί η Intel να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη μονάδα στο Μαγδεμβούργο, η Γερμανία και κατ’ επέκταση η Ε.Ε θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει με έργα στο φιλόδοξο νομοσχέδιο των ΗΠΑ, γνωστό ως Inflation Reduction Act (IRA). Με συνολικές επιδοτήσεις-μαμούθ 369 δισ. δολαρίων για την πράσινη μετάβαση των ΗΠΑ, η Ευρώπη φοβάται πως το IRA θα αποσπάσει πολύτιμες επενδύσεις από τις βιομηχανίες της. Για αντιστάθμισμα η ΕΕ έχει χαλαρώσει τους κανόνες στην παροχή κρατικής βοήθειας ώστε να δίνονται επιδοτήσεις σε έξι κρίσιμους τομείς, δηλαδή την κατασκευή μπαταριών, φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, αντλιών θερμότητας, συστημάτων ηλεκτρόλυσης και την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα.


Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία δηλώνουν πως οι επιδοτήσεις για το εργοστάσιο της Intel θα εξασφαλιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράξης για τα Μικροκυκλώματα (European Chips Act), σκοπός της οποίας είναι να δρομολογηθούν ιδιωτικές και κρατικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 43 δισ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας τσιπ στην ΕΕ. Απώτερος στόχος της ΕΕ είναι να διπλασιάσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών από λιγότερο του 10% που ισχύει σήμερα στο 20% μέχρι το 2030. Τα προγράμματα επιδοτήσεων είναι, τέλος, σημαντικά και για την Intel διότι επιθυμεί να επενδύσει συνολικά 88 δισ. δολάρια στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία.