Ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι στο Χ.Α. με τις οκτώ εισηγμένες που έχουν περιέλθει σε κατάσταση αναστολής διαπραγμάτευσης, (γνωστές στην αγορά και ως… ταπετσαρία), να παίρνουν τον δρόμο προς την έξοδο, με την ΑΕΓΕΚ να κάνει την αρχή. Εξέλιξη για την οποία είχε προϊδεάσει από τις αρχές Απριλίου το powergame.gr ότι επρόκειτο να αποσταλεί επιστολή από τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννο Κοντόπουλο στις διοικήσεις τους, αν μέχρι σήμερα υπάρχουν και δεν αποτελούn… φαντάσματα.

Στη λίστα των εταιρειών προς διαγραφή βρίσκονται εκτός της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, η πρώην Μπουτάρης ή Παλαιοί Οίνοι Ναούσης, η Dionic και η Βαράγκης, η οποία ακόμα δεν έχει ενημερώσει το πού βρίσκεται το περίφημο σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο είχε εκπονηθεί από τον Μάρτιο του 2022.


Εκτός από αυτές τις τέσσερις, μένει σε εκκρεμότητα η διαγραφή της Folli Follie που μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε τον Μάιο του 2018, χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση -και κυρίως λεφτά των μετόχων μειοψηφίας- περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ. Η μετοχή βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις 24/5/2018.

Eκκρεμότητα υπάρχει και για την MLS μετά την αδυναμία της να αποπληρώσει ομολογιούχους της, με την αγορά να βοά στις αρχές του 2020 ότι ένα νέο σκάνδαλο τύπου Folli Follie πρόκειται να ξεσπάσει. Η αγορά διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, πως ένα νέο προϊόν που είχε λανσάρει πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια η MLS, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής δεν συνεισέφερε στον βαθμό που αναμενόταν στην αύξηση των πωλήσεων, ενώ τα επίπεδα κερδοφορίας και η αύξηση συγκεκριμένων κονδυλίων του ισολογισμού, κυρίως τα άυλα περιουσιακά στοιχεία (περιλαμβάνουν την αξία κτήσεως και τις συσσωρευμένες αποσβέσεις, με συντελεστή απόσβεσης 20%, του κόστους ανάπτυξης των προϊόντων της εταιρείας), ερμηνεύτηκαν ως παράγοντες ανησυχίας. Για την ιστορία είχαν προηγηθεί σημαντικά limit downs (-30%) πριν την αναστολή διαπραγμάτευσης. Η MLS ετέθη σε αναστολή στις 12/5/2020.


Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο μεταξύ, μπήκε σε αναστολή από τις 30/9/2019. Ποια ήταν η ΕΛΒΙΕΜΕΚ; Εταιρεία παραγωγής βλημάτων που είχε βγει από το Χ.Α. το 1997 για να επιστρέψει το… 2004 και να πάρει τον δρόμο προς την έξοδο 15 χρόνια μετά. Είχε υπό τον έλεγχό της έκταση στην Θήβα η οποία κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο ως πεδίο δοκιμών και… βολής. Η τότε διοίκηση επεδίωκε να ασχοληθεί με το real estate, το σχέδιο δεν προχώρησε και έστρεψε την προσοχή της στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Άσχημα οικονομικά αποτελέσματα και χρηματιστηριακή απαξίωση που οδήγησαν στην έξοδο από το ταμπλό του Χ.Α., θυμούνται παλιοί χρηματιστές.

Κι αν το Χ.Α. επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το ταμπλό από τις εταιρείες φαντάσματα στις 6/4 μία εταιρεία ακόμα είδε τις μετοχές της να αναστέλλονται. Πρόκειται για την Κρέκα και η αναστολή διαπραγμάτευσης έρχεται 13 μήνες μετά την τελευταία αναστολή, αυτή του Βαράγκη (2/3/2022). Η Κρεατοπαραγωγική Καβάλας (Kρέκα)) βρίσκεται σε κίνδυνο αφού έχει ληξιπρόθεσμα δάνεια τα οποία δύνανται να καταστούν απαιτητά από τις τράπεζες. Στα τέλη του 2021 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονταν σε 35,36 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30,46 εκατ. ευρώ ήταν δάνεια. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας στις 30/9/2022 ανήλθαν σε 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις σε 38,6 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν αρνητικά κατά 25,98 εκατ. ευρώ.