Στο κέντρο της Αθήνας και, ακόµα περισσότερο, στις δυτικές συνοικίες της Αττικής αναµένεται να κινηθούν οι περισσότεροι ενδιαφερόµενοι δανειολήπτες στο πλαίσιο του προγράµµατος απόκτησης κατοικίας «Σπίτι µου», το οποίο επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικού δανείου κατά 75%.

Στα σηµεία αυτά είναι εφικτή η ανεύρεση κατοικιών επιφάνειας 72 τ.µ. και 115 τ.µ. κατά µέσο όρο, εφόσον ασφαλώς οι ενδιαφερόµενοι εξαντλήσουν το όριο των 200.000 ευρώ που επιδοτείται. Τα στοιχεία προκύπτουν µε βάση πραγµατικές τιµές που έχουν καταγραφεί από συναλλαγές που πραγµατοποιήθηκαν το 2022, µέσω του δικτύου µεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς.

Με βάση τη σχετική επεξεργασία, είναι σαφές ότι τη µεγαλύτερη ζήτηση θα έχουν ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών, επιφάνειας της τάξης των 60- 80 τ.µ., στις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη, Αµπελόκηποι κ.τ.λ.), όπου δεν έχουν καταγραφεί µεγάλες αυξήσεις τιµών λόγω ξένων επενδυτών. Επίσης, ζήτηση αναµένεται να εκδηλωθεί και για τα δυτικά προάστια και σηµεία του Πειραιά (πλην Καστέλλας και Πειραϊκής), όπου απαντώνται πολλά ακίνητα µέσης τιµής πώλησης από 1.100 ευρώ/τ.µ. έως 1.500 ευρώ/τ.µ.

Ετσι, π.χ. στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω µπορεί κανείς να αποκτήσει ακίνητα 125 τ.µ. (τρία υπνοδωµάτια), στα Πατήσια 136 τ.µ., στην Κυψέλη 111 τ.µ. και στους Αµπελόκηπους 88 τ.µ. Επιλογές υπάρχουν και σε άλλες µεµονωµένες περιοχές, σε άλλα σηµεία του Λεκανοπεδίου. Στην Καλλιθέα µπορεί να αποκτηθεί διαµέρισµα 107 τ.µ., στην Αργυρούπολη και την Αγία Παρασκευή 71,5 τ.µ. και στο Μαρούσι 68 τ.µ.

Ζητούµενο ασφαλώς είναι να µην υπάρξει κάποια απότοµη αναπροσαρµογή των τιµών από τους πωλητές, οι οποίοι θα θελήσουν να εκµεταλλευτούν τη συγκυρία της νέας αυτής ζήτησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο, είναι πολύ πιθανό να µην υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους αγοραστές, καθώς πρόκειται για ανθρώπους χαµηλότερων εισοδηµάτων και είναι προφανές ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Απαιτείται λοιπόν εγρήγορση και από τους ίδιους, ώστε να εντοπίσουν εκ προοιµίου τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και να παρακολουθούν την πορεία των τιµών τους, προκειµένου να µη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων



INFOGRAPHICS: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Ράλι»

Στον αντίποδα, µετά και το «ράλι» τιµών στην αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν επαρκή ακίνητα στις περισσότερες περιοχές τόσο των βορείων όσο και των νοτίων προαστίων. Με βάση τη µέση τιµή πώλησης, στα βόρεια µπορεί να αποκτηθούν διαµερίσµατα επιφάνειας έως 59 τ.µ., ενώ στα νότια έως 64 τ.µ., κι αυτό µόνο αν εξαντληθεί το όριο των 200.000 ευρώ. Αν οι δυνατότητες είναι πιο χαµηλές, τότε περιορίζονται ακόµα περισσότερο τα τετραγωνικά, καθιστώντας το ακίνητο ακατάλληλο για την κάλυψη των µελλοντικών αναγκών µιας οικογένειας.

Υπενθυµίζεται ότι το πρόγραµµα αφορά νέους από 25 µέχρι 39 ετών (τουλάχιστον ένας εκ των δύο) και καλύπτει την απόκτηση κατοικίας αξίας συµβολαίου έως 200.000 ευρώ, ηλικίας από 15 ετών και πάνω και επιφάνειας έως 150 τ.µ. Με δεδοµένο ότι τα χορηγούµενα δάνεια θα καλύπτουν το 90% της αξίας του ακινήτου, αν κάποιος ενδιαφερόµενος επιθυµεί να αποκτήσει ακίνητο 200.000 ευρώ, η ίδια συµµετοχή θα πρέπει να είναι της τάξεως των 20.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 180.000 ευρώ θα προέλθουν από δανεισµό. Ασφαλώς, δεδοµένου ότι δικαιούχοι του προγράµµατος θα είναι άνθρωποι µε ανώτερο ατοµικό εισόδηµα ύψους 16.000 ευρώ/έτος, µια πιο ρεαλιστική επιλογή θα αφορά την αναζήτηση ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ.

Επίσης, δεν µπορούν να δανειοδοτηθούν όσοι ήδη διαθέτουν ακίνητο επιφάνειας από 50 τ.µ. και πάνω, προσαυξανόµενο κατά 10 τ.µ. για κάθε µέλος της οικογένειας που συγκατοικεί µε τον αιτούντα. Μη επιλέξιµοι θα είναι και όσοι διαθέτουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία µε ποσοστό άνω του 50%, όπως και όσων το ιδιόκτητο ακίνητο βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ενότητα µε τον τόπο εργασίας του αιτούντος. Αν, π.χ., κάποιος διαθέτει ένα σπίτι 60 τ.µ. στον τόπο καταγωγής του (π.χ. χωριό), αλλά εργάζεται σε άλλη περιφέρεια, θα µπορεί κανονικά να συµµετάσχει στο πρόγραµµα.

Το πρόγραµµα «Σπίτι µου» έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από φορείς της αγοράς ακινήτων, που εκτιµούν ότι θα βοηθήσει στην απόκτηση κατοικίας τους 2.500 δικαιούχους (και έως 10.000 συνολικά µαζί µε τα µέλη της οικογένειάς τους). Ωστόσο, εκτιµάται ότι θα πρέπει να υπάρξει και πρόνοια για απότοµες ανατιµήσεις στην αγορά, οι οποίες θα επηρεάσουν και τους υπόλοιπους ενδιαφερόµενους αγοραστές, που δεν µπορούν να συµµετάσχουν στο εν λόγω πρόγραµµα.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 15/4