Εµφανής είναι η µείωση της προσφοράς κατοικιών προς πώληση και αντίστοιχα η αύξηση των τιµών πώλησης κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Η αύξηση της ζήτησης, τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές, καθώς και η απουσία επαρκούς αριθµού νέων κατασκευών είχαν ως αποτέλεσµα την πτώση του διαθέσιµου αποθέµατος και, κατά συνέπεια, την αύξηση των τιµών.

Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η «Χρυσή Ευκαιρία», στο κέντρο της Αθήνας το απόθεµα των πωλούµενων ακινήτων µειώθηκε κατά 12,3% στη διάρκεια του 2022, σε 69.961 ακίνητα. Η µεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στα µεγαλύτερης επιφάνειας διαµερίσµατα, άνω των 121 τ.µ., όπου καταγράφεται ετήσια µείωση της τάξεως του 18,1%, στα 8.943 ακίνητα. Αντίστοιχα, πτώση κατά 12%, στα 20.060, παρατηρήθηκε και στα διαµερίσµατα επιφάνειας από 81 έως 120 τ.µ., ενώ τα µικρά ακίνητα, έως 80 τ.µ., υποχώρησαν κατά 6,9%, στα 40.968.

Αντίστροφη πορεία

∆εδοµένου ότι τα προς πώληση ακίνητα µειώθηκαν, οι τιµές πώλησης ακολούθησαν αντίστροφη πορεία. Τη µεγαλύτερη αύξηση σηµείωσαν οι τιµές των µικρότερων ακινήτων, όπου παρατηρείται και µεγαλύτερη ζήτηση. Συγκεκριµένα, στα ακίνητα επιφάνειας έως 80 τ.µ. αυξήθηκαν κατά 10,1%, στα 1.852 ευρώ/τ.µ. Αύξηση κατά 8,2%, στα 1.900 ευρώ/τ.µ., σηµείωσαν οι τιµές στα ακίνητα επιφάνειας από 81 έως 120 τ.µ., ενώ στα µεγαλύτερης επιφάνειας διαµερίσµατα (άνω των 121 τ.µ.) αυξήθηκαν κατά 7,7%, στα 2.340 ευρώ/τ.µ. Παρόµοια εικόνα παρατηρείται και στον Πειραιά, που µετά το κέντρο της Αθήνας διαθέτει τη µεγαλύτερη συγκέντρωση πωλούµενων ακινήτων στην Αττική. Ετσι, ο αριθµός των διαθέσιµων ακινήτων υποχώρησε κατά 12,2% το 2022, στα 10.820. Τη µεγαλύτερη µείωση, µε 22,7%, στα 2.071, σηµείωσαν τα µεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα, άνω των 121 τ.µ., ενώ όσα διαθέτουν επιφάνεια από 81 τ.µ. έως 120 τ.µ. κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 11,4%.

Απορρόφηση

Αντίστοιχα, οι τιµές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 8,4% κατά µέσο όρο, µε τη µεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείται στα µικρότερης επιφάνειας διαµερίσµατα, έως 80 τ.µ., και σχεδόν 12%, στα 1.808 ευρώ/τ.µ. Αύξηση κατά 9,2% σηµείωσαν και οι ζητούµενες τιµές πώλησης των διαµερισµάτων επιφάνειας από 81 τ.µ. έως 120 τ.µ. στην πόλη του Πειραιά. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι τα µεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα απορροφώνται µε ταχύτερο ρυθµό σε σχέση µε τα µικρότερης. Η τάση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι όσοι αγοράζουν σήµερα κατοικία έχουν νωπές ακόµα τις µνήµες της πανδηµίας και της εξ αποστάσεως εργασίας και συνεπώς επιθυµούν να έχουν και έναν χώρο για εργασία/µελέτη στο µελλοντικό τους σπίτι.



Επιπλέον χώρος

Παράλληλα, θα πρέπει να σηµειωθεί και το γεγονός ότι σήµερα ένα σηµαντικό ποσοστό εργαζοµένων απασχολείται είτε µε εκ περιτροπής τηλεργασία είτε και αποκλειστικά από το σπίτι, κάτι που σηµαίνει ότι χρειάζεται ένας επιπλέον χώρος για εργασία. Αντίστοιχα, ένας λόγος που τα µικρότερης επιφάνειας ακίνητα καταγράφουν χαµηλότερο ρυθµό µείωσης του αποθέµατος εξηγείται κατ’ αρχάς από τα παραπάνω δεδοµένα της ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, ακόµα κι έτσι, ο ρυθµός πώλησης είναι υψηλότερος από τον ρυθµό αναπλήρωσης του αποθέµατος.

Αυτό µπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η εκµίσθωση διαµερισµάτων µικρής επιφάνειας συχνά είναι πολύ πιο επικερδής από την πώληση. Τα µικρά διαµερίσµατα µπορούν να εκµισθωθούν ακόµα και αντί µηνιαίων ενοικίων άνω των 10 ευρώ/τ.µ., έχοντας πολύ µεγάλη ζήτηση µεταξύ των φοιτητών και των εργένηδων, ενώ ακόµα µία πηγή απορρόφησής τους είναι και οι βραχυχρόνιες µισθώσεις. Ετσι, πολλοί ιδιοκτήτες προτιµούν τέτοιες λύσεις από την απευθείας πώληση, ιδίως αν το τίµηµα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

«Σπίτι μου»

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και τη δυσκολία που παρατηρείται στην εύρεση ακινήτων που να µπορούν να αποκτηθούν µέσω του προγράµµατος «Σπίτι µου», που προβλέπει την επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά κατοικίας από νέους ηλικίας από 25 έως 39 ετών. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγµατοποίησε ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής εντοπίστηκαν µόλις 10.674 επιλέξιµα ακίνητα επί συνόλου 45.000 αναρτηµένων αγγελιών πώλησης από τα µέλη του συλλόγου στον σχετικό διαδικτυακό τόπο e-akinita.gr.  Από πλευράς επιµέρους περιοχών, τα Πατήσια είναι η πιο επιλέξιµη περιοχή, καθώς το 72% του αποθέµατος ακινήτων πληροί τα σχετικά κριτήρια.

Στη συγκεκριµένη συνοικία εντοπίστηκαν 374 επιλέξιµα ακίνητα, ενώ στους άξονες της Λ. Πατησίων και της Λ. Αχαρνών βρέθηκαν 1.384 επιλέξιµα ακίνητα, που αποτελούν το 68% του συνολικού αποθέµατος. Στην Κυψέλη, το 51% των αγγελιών αφορά κατάλληλα ακίνητα (595 συνολικά).

Ελλειµµα προσφοράς

Συγκεκριµένα, εντοπίζονται 374 επιλέξιµα ακίνητα, αριθµός ασφαλώς που καταδεικνύει και το έλλειµµα προσφοράς, καθώς ακόµα και σε µια περιοχή που έχει µεγάλο αριθµό ακινήτων αυτός τελικά δεν ξεπερνά τις µερικές εκατοντάδες, τη στιγµή που οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόµενους αγοραστές ήδη είναι υπερδιπλάσιες των 10.000 δικαιούχων που προβλέπει το πρόγραµµα «Σπίτι µου». Η έρευνα του συλλόγου επέλεξε ένα ικανό δείγµα κατοικιών από όλες τις περιοχές, επιφάνειας 75-100 τ.µ., 1ου ορόφου και άνω, κατασκευής έως 2007, επιφάνειας έως 150 τ.µ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, ακολουθώντας δηλαδή τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί από το πρόγραµµα.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 2 Ιουνίου 2023.